Ruptura de menisc: când nu poate fi vindecată. Semnul dat de sângerare. Dr. Dragomir: Acolo sunt șanse de vindecare

Giorgi Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Ruptura de menisc - Foto: Freepik
Ruptura de menisc - Foto: Freepik

Medicul Răzvan Ionuț Dragomir ne-a vorbit despre ruptura de menisc și care sunt șansele sale de vindecare.

Meniscul este o structură anatomică cartilaginoasă în formă de semilună care se găsește în interiorul articulațiilor genunchiului și umărului.

Funcția principală a meniscului este de a absorbi șocurile și de a distribui greutatea în articulații, contribuind astfel la stabilizarea și protejarea acestora.

În special, în genunchi, există două meniscuri: unul medial, în partea interioară a genunchiului, altul lateral, în partea exterioară a genunchiului.

Acestea au o importanță deosebită în menținerea stabilității genunchiului și în absorbția presiunii exercitate asupra articulației în timpul mișcării.

Meniscul poate fi lezat în urma unor traume sau a unui stres repetat asupra articulației.

Aceste lziuni pot fi minore, cum ar fi fisurile mici sau mai grave, cum ar fi rupturile.

Simptomele unei leziuni de menisc pot include durere, umflături, blocaje ale articulației, dificultate în mișcare și sensibilitate la atingere.

Sanador

"Meniscul este un țesut cu vas vascularizație proastă, chiar cu zone de lipsă a vascularizației.

Vascularizați meniscului este una foarte slabă, el primește niște vase de sânge minime în partea lui mai groasă, în periferie.

El are o formă de potcoavă, este o structură care are pe secțiune o formă triunghiulară, spre interiorul genunchiului devine mai subțire și asta este zona avasculară pe unde nu are vase de sânge, iar în periferie unde e partea mai înaltă, primește oarecare vase din zona capsulei articulare și în felul ăsta acolo are oarece viabilitate țesutul.

De cele mai multe ori rupturile apar în partea nevascularizată și în partea nevascularizată dacă ceva se rupe nu sângerează și dacă nu sângerează, nu există un potențial de cicatrizare, de vindecare.

Dacă apare o leziune în partea mai periferică a meniscului, unde există o vascularizație încă prezentă, acolo sunt șanse de vindecare. 

Și când vorbim de tratamentul meniscului, noi avem două lucruri la care ne gândim din start. Trebuie să stabilim cât de gravă este ruptura, ce dimensiuni are și ce localizare. 

Pentru că trebuie să evaluăm potențialul de vindecare al meniscului", a declarat dr. Răzvan Ionuț Dragomir, medic primar Ortopedie Traumatologie la Spitalul Clinic SANADOR, pentru DC MEDICAL.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel