Sănătatea arterelor periferice. Cât de des ar trebui un diabetic să meargă la medic

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Picioare
Picioare

Medicul Andrada Bogdan, specialist în Cardiologie și Cardiologie Intervențională, a explicat, pentru DC Medical, cât de des ar trebui verificată sănătatea arterelor periferice pentru a ține deoparte boala arterială periferică și a evita amputarea vreunui membru.

Medicul Andrada Bogdan, specialist în Cardiologie și Cardiologie Intervențională, de la Spitalul Clinic Sanador, spune, la Interviurile DC Medical, că la examenul clinic al pacientului diabetic, evaluarea arterelor periferice se face la fiecare vizită clinică. Posibilitatea prezenței sau absenței bolii arteriale periferice o dă și indicele gleznă-braț - măsurarea tensiunii arterială la picior și la nivelul brațului și efectuarea unui raport dintre aceste valori.

”Există niște indicații de bună practică medicală; un pacient diabetic care are un diabet în evoluție de peste 10 ani ar trebui să fie evaluat din punct de vedere arterial indiferent de simptome”, afirmă medicul Andrada Bogdan. Pacienții cu diabet zaharat care au un factor de risc cardiovascular suplimentar sunt fumătorii, hipertensivii, cei care au un colesterol mare, sunt obezi și sedentari. Despre aceștia, specialista în Cardiologie Intervențională afirmă că ”trebuie evaluați anual din momentul în care sunt diagnosticați cu diabet”.

Întrebată ce efect are renunțarea la fumat, medicul a răspuns: ”Niciodată nu resetezi complet ceasul. (n. în) în momentul renunțării la fumat) tu poți prezenta deja îngustări (n. r. ale arterelor) și peste ele vin vârsta și alți factori de risc cardiovascular care apar odată cu înaintarea în vârstă. (...) Îngustările care au apărut deja nu le mai poți da în spate”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel