Sarcina, dietă bogată în grăsimi. Efectele depășesc placenta

Angela Sabău |
Data publicării:
Dieta bogată în grăsimi afectează bariera intestinală maternă
Dieta bogată în grăsimi afectează bariera intestinală maternă

Dieta bogată în grăsimi în timpul sarcinii are efecte nebănuite asupra fătului. Asta au descoperit cercetătorii, după ce au făcut studii pe șoareci.

O nouă cercetare publicată recent a constatat, folosind un model de șoarece, că microbii din intestinul matern pot contribui la afectarea barierei intestinale în timpul sarcinii.

Oamenii de știință au crezut anterior că schimbările în metabolismul matern, care se întâmplă în timpul sarcinii, s-au datorat în întregime hormonilor de sarcină, potrivit medicalxpress.com.

„Acum credem că schimbările în microbii care trăiesc în intestinul matern pot contribui la aceste schimbări metabolice. Dacă este așa, atunci aceasta ne oferă o oportunitate terapeutică pentru a modifica această comunitate microbiană în timpul sarcinii, pentru a îmbunătăți sănătatea mamelor și a copiilor”, spun cerctătorii.

Flora intestinală, afectată de dieta bogată în grăsimi

Afecțiunea acționează ca o barieră care împiedică intrarea microbilor și a altor conținuturi intestinale în fluxul sanguin, dar la femelele-șoareci gestante, mai multe molecule au reușit să treacă această barieră. Această deteriorare a barierei a fost și mai mare atunci când șoarecii gestanți au fost hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi, ducând la creșterea markerilor inflamatorii în circulația sanguină maternă.

Aceste modificări la mamă pot avea un impact asupra dezvoltării placentei, deoarece nivelurile de oxigen placentar au fost scăzute prin dieta mamei cu conținut ridicat de grăsimi. Schimbările în placentă ar putea contribui la dezvoltarea fetală modificată. Dezvoltarea intestinală fetală afectată ar putea duce la modificarea funcției intestinale după naștere și, în cele din urmă, la impactul metabolismului copilului.

Cercetări pe șoareci

Cercetătorii au descoperit aceste modificări prin hrănirea șoarecilor de sex feminin cu o dietă bogată în grăsimi timp de șase săptămâni, înainte și în timpul gestației. Apoi au studiat cum s-a schimbat flora microbiană intestinală. Ei au testat bariera intestinală maternă verificând în ce măsură reușește o moleculă mare să  să traverseze intestinul matern și să pătrundă în sânge, iar apoi a analizat modul în care s-a dezvoltat placenta și fătul.

Deborah Sloboda, autor principal al studiului, a declarat: "În prezent investigăm când au loc aceste schimbări în funcțioarea barierei materne și cum interacționează cu microbii din intestine, pentru a influența metabolismul mamei și dezvoltarea fătului".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel