Scăderea hipertensiunii, cu cât reduce riscul dezvoltării demenței

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Verificarea tensiunii arteriale
Verificarea tensiunii arteriale

O meta-analiză arătă că scăderea hipertensiunii prin administrarea de medicamente reduce cu un procent semnificativ riscul dezvoltării demenței și a deficienței cognitive. 

O meta-analiză realizată la National University of Ireland (NUI), din Galway, a arătat că scăderea hipertensiunii prin administrarea de medicamente reduce riscul dezvoltării demenței și a deficienței cognitive cu 7% pe o perioadă de patru ani. Descoperirile au fost publicate (link direct studiu) într-un jurnal medical internațional important - Jurnalul Asociației Medicale Americane (JAMA).

Paisprezece studii randomizate controlate (totalizând 96.158 de participanți) au fost incluse în această meta-analiză. 

„Atunci când luăm în considerare cât de comună este demența în populație (50 de milioane de oameni în întreaga lume), tratamentul eficient și controlul hipertensiunii arteriale ar avea un impact major asupra prevenirii demenței. Descoperirile noastre subliniază nevoia de screening mai eficient, prevenirea și tratamentul hipertensiunii arteriale”, explică dr. Conor Judge, autor principal și membru în Wellcome Trust Health Research Board Irish Clinical Academic Training (ICAT).

„Din Studiul longitudinal irlandez de la îmbătrânire, știm că două treimi din persoanele cu vârsta peste 50 de ani din Irlanda au hipertensiune arterială (hipertensiune arterială), dintre care jumătate nu știu diagnosticul și o treime nu sunt tratate, este un decalaj important de îngrijire”, a arătat Dr. Judge.

Acest studiu și-a propus să adune toate probele din studiile anterioare asupra medicamentelor care scad tensiunea arterială și să estimeze cât de mult poate fi redus riscul de demență prin administrarea acestora la persoanele diagnosticate cu hipertensiune arterială. Scăderea tensiunii arteriale reduce riscul de accident vascular cerebral (AVC) și boli de inimă. Prevenirea demenței se poate adăuga acum la beneficiile tratării hipertensiunii arteriale. În timp ce nu există terapii disponibile care să prevină direct demența, acest studiu evidențiază importanța critică a tensiunii arteriale în riscul de demență.

Dr. Michelle Canavan, consultant geriatru la Spitalul Universitar Galway și autor principal al lucrării, a arătat că „prevenirea demenței este o prioritate majoră a sănătății. Știm din cercetările anterioare că o preocupare majoră a persoanelor în vârstă este dezvoltarea demenței. Mesajul acestui studiu este simplu: Verificați-vă tensiunea arterială! Dacă este ridicată, poate fi tratată cu ușurință cu modificări ale stilului de viață și medicamente. Sperăm că studiul nostru va crește conștientizarea importanței controlului tensiunii arteriale pentru menținerea sănătății „creierului”, combinată cu un stil de viață sănătos ”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel