Scandalul chirurgului impostor: Clinică privată închisă, alte trei suspendate, plus amenzi

Dana Lascu |
Data publicării:
Escrocul italian Matteo Politi, „tratând” o pacientă din România. Sursa: Facebook / Dr  Matthew Mode
Escrocul italian Matteo Politi, „tratând” o pacientă din România. Sursa: Facebook / Dr Matthew Mode

Scandalul chirurgului impostor, prima decizie drastică a autorităților: Din zecel clinici private de chirurgie estetică verificate, una a fost închisă, alte trei au activitatea suspendată. Amenzile au curs gârlă în controlul declanșat după descoperirea falsului medic Matteo Politi / Matthew Mode.

Direcția de Sănătate Publică din București a anunțat Ministerul Sănătății că a verificat 10 unități sanitare private din municipiul București, ca urmare a apariției în mass-media a informațiilor privind activitatea falsului medic Matteo Politi / Matthew Mode în aceste structuri, dar și a informațiilor primite la numărul de telefon pus la dispoziție.

Conform raportului preliminar, inspectorii DSPMB au decis închiderea uneia dintre aceste clinici medicale, au emis decizii de suspendate a activității pentru alte 3 clinici medicale și au aplicat sancțini contravenționale în valoare de 72.200 de lei.

Mai mult, inspectorii sanitari au constatat că în cazul a două dintre adresele la care figurau clinici medicale nu se desfășura activitate medicală, una dintre unități fiind în reamenajare, iar în cadrul celeilalte desfășurându-se activități de import-export (comerț cu ridicata de produse farmaceutice).

Ce nereguli au găsit

Acolo unde au fost aplicate sancțiuni financiare și închis/suspendat activitatea au fost înregistrate mai multe nereguli, dintre care amintim:

- nerespectarea structurii spațial funcţionale;

- prezentarea documentelor medicale pentru consultaţiile medicale efectuate de Matteo Politi, fără documente care să certifice calitatea de medic;

- nu se asigură dotarea minimă obligatorie pentru Cabinetul de Chirurgie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reparatorie;

- nerespectarea ritmului de evacuare a deşeurilor medicale periculoase;

- identificarea de produse medicamentoase cu termen de valabilitate depășit.

- lipsa din dotarea unitățiilor a produselor biocide specifice dezinfecției mîinilor personalului și instrumentarului;

- lipsa dispozitivului de termosudare a ambalajelor hârtie-plastic;

- lipsa evidenței activității de sterilizare și a personalului calificat pentru această activitate;

- neefectuarea verificării tehnice a aparaturii de sterilizare;

- existența materialelor sanitare și a produselor medicamentoase cu termen de valabilitate expirat.

- lipsă grafice zilnice orare cu operațiunile de curățenie/dezinfecție efectuate pentru fiecare încăpere și între intervenții.

- nerespectarea structurii autorizate (sala recoltări probe biologice a fost transformată în depozit, lipsa vestiar/garderobă pacienți);

- nerespectarea de către personal a precauțiunilor universale, protocoalele și procedurile de lucru;

- identificarea în sala de operații de instrumentar și material moale nesterile (cu termen de valabilitate depășit).

Clinica închisă nu avea autorizație de funcționate

La data controlului, într-una dintre clinici nu s-a putut face dovada autorizației sanitare de funcționare, nu era asigurat grupul sanitar pentru personal și nici iluminatul natural.

În cazul clinicii care a fost închisă, unitatea acorda consultații medicale deși avea emisă Decizia de Suspendare a Activității nr. 36/02.09.2018, încă din luna septembrie a anului 2018, iar la una dintre cele 10 clinici verificările sunt în curs de desfășurare, ele nefiind finalizate.

Conducerea DSPMB a anunțat MS că a depus deja plângere penală împotriva angajaților care au întocmit și verificat codurile de parafă.

În perioada următoare, inspectorii sanitari vor continua verificările și la alte unități de acest tip.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel