Scandalul valsartan cancerigen. Noi măsuri ale Agenției Europene a Medicamentului

Steluța Indrei |
Data publicării:

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a interzis firmei chineze Zhejiang Huahai să mai producă valsartan pentru piața Uniunii Europene, după ce inspectorii pe care i-a trimis să verifice condițiile de producție au descoperit deficiențe, a anunțat instituția, într-un comunicat.

Potrivit EMA, autoritatea de reglementare a medicamentelor pentru toate statele membre ale UE, inspectorii care au verificat fabrica din China unde se produce substanța valsartan nu respectă ghidul european de bune practici pentru fabricarea medicamentelor.

„În consecință, a fost emisă o declarație de neconformitate pentru producerea valsartan, iar fabrica nu mai este autorizată să producă valsartan (și produsele intermediare) pentru medicamente comercializate în UE. Aceasta înseamnă că deținătorilor de autorizații de punere pe piață (DAPP) din UE le este interzisă utilizarea de valsartan produs la fabrica respectivă pentru a produce medicamente", arată comunicatul EMA.

Inspectorii trimiși de EMA au finalizat verificarea fabricii în septembrie și au descoperit deficiențe legate de procesul de fabricație și de modul în care compania chineză a verificat prezența impurităților N-nitrozodimetilamina (NDMA) și N-nitrozodietilamină (NDEA) în produsele sale.

Anunțul EMA vine după descoperirea unor impurități – NDMA și NDEA – ce pot provoca cancerul în medicamentul valsartan produs de două companii chineze – Zhejiang Huahai și Zhejiang Tianyu.

În urma deciziilor EMA anunțate anterior, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a decis retragerea de pe piața din România a șase tipuri de medicamente cu valsartan afectat de prezența impurității NDMA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel