Schimbările climaterice îi afectează pe vârstnici

Riscul de-a face boli cauzate de căldură din cauza schimbărilor climaterice este în crestere în întreaga lume, avertizează un nou raport, care susține că și riscul de deces este mai ridicat. Temperaturile mai ridicate amenință persoanele în vârstă, dar și alte persoane vulnerabile care suferă de stres, de căldură, de boli de inimă și rinichi, potrivit unei echipe internaționale de experți.

Numai anul trecut, peste 157 de milioane de persoane cu risc au fost expuse la nivel global, numărul fiind cu 18 milioane mai mare decât în 2016.

"Tendințele impactului schimbărilor climatice, expunerilor și vulnerabilităților arată un risc inacceptabil de mare pentru sănătate acum și în viitor", a spus autorul studiului, Hilary Graham, profesor la Universitatea York din Anglia.

Oamenii din Europa și estul Mediteranei sunt mai vulnerabili decât cei din Africa și Asia de Sud-Est, probabil pentru că mulți europeni mai în vârstă locuiesc în orașe. 42% dintre europeni și 43% dintre persoanele din estul Mediteranei sunt mai în vârstă de 65 de ani și sunt vulnerabili la expunerea la căldură, comparativ cu 38% în Africa și 34% în Asia de Sud-Est.

În medie, fiecare persoană a fost expusă la încă 1,4 zile de valuri de căldură între 2000 și 2017, în comparație cu 1986 până în 2005, potrivit raportului.
Pe lângă adulții peste 65 de ani, persoanele vulnerabile trăiesc în orașe și au boli de inimă, diabet și boli respiratorii cronice sunt mai expuse riscului de deces.

Între 1986 și 2017, temperatura globală a crescut cu 0,3 grade, dar creșterea medie a temperaturii la care au fost expuși oamenii a fost de două ori mai mare - de 0,8 grade C. Modificările mici ale temperaturii și precipitațiilor pot stimula transmiterea febrei dengue și a altor boli infecțioase care sunt răspândite prin apă și țânțari.

,,Este clar că natura și amploarea răspunsului la schimbările climatice vor fi factorul determinant în modelarea sănătății națiunilor pentru secolele următoare", a spus Graham.

Vulnerabilitatea la căldură extremă a crescut constant în întreaga lume din 1990, a remarcat Joacim Rocklov, profesor la Universitatea Umea din Suedia, potrivit MedicineNet.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel