Schimbările tranzitului intestinal, semn al cancerului. Are cea mai mică rată de supraviețuire

Monika Baciu |
Data publicării:
schimbarile tranzitului intestinal - FOTO: Freepik@zinkevych@nomadsoul1@suttinpuffpik
schimbarile tranzitului intestinal - FOTO: Freepik@zinkevych@nomadsoul1@suttinpuffpik

Schimbările tranzitului intestinal pot fi semn al cancerului. Medicii avertizează că acest tip de cancer are cea mai mică rată de supraviețuire.

Schimbările tranzitului intestinal pot fi semnul unui cancer mortal. Trei schimbări în aspectul scaunului tău pot fi semne de avertizare ale unui ucigaș tăcut, avertizează un medic. Un doctor a descris semnele de avertizare ale cancerului pancreatic, deoarece este ”vital” să detectezi această afecțiune în stadiile incipiente pentru a avea cea mai bună șansă de supraviețuire.

Cancerul pancreatic, cea mai mică rată de supraviețuire

Cancerul pancreatic are cea mai mică rată de supraviețuire dintre toate cancerele comune, potrivit Pancreatic Cancer UK. Această statistică sumbră nu este ajutată de faptul că acest tip de cancer nu provoacă de obicei simptome în stadiile incipiente, câștigându-și numele de ”ucigaș tăcut”. Termenul ”ucigaș tăcut” descrie afecțiunile medicale fără simptome evidente, care pot progresa la o etapă avansată înainte de a fi detectate.

Doctorul Deborah Lee, de la Dr. Fox Online Pharmacy, a împărtășit simptomele cheie ale cancerului pancreatic care pot apărea când mergi la toaletă.

”Modul în care cancerul pancreatic afectează obiceiurile intestinale variază în funcție de poziția tumorii în pancreas și de faptul dacă provoacă obstrucția căilor biliare”, a spus dr. Lee, potrivit Express.

În timpul digestiei normale, ficatul tău produce bilă, care trece de la vezica biliară în prima parte a intestinului, unde îi dă scaunului culoarea sa caracteristică maro.

Cu toate acestea, dacă cancerul pancreatic blochează trecerea bilei în intestin, scaunul poate avea un aspect și o culoare neobișnuite atunci când iese din corp. Prin urmare, medicul a recomandat să fii atent la următoarele schimbări:

Vezi și: Singurătatea, factor de risc pentru Parkinson. Este asociată cu dezvoltarea bolii neurodegenerative

- Constipație

- Diaree

- Steatoreea se referă la scaunele palide, grase, cu miros neplăcut, care plutesc în toaletă și sunt greu de scos.

În timp ce simptomele cancerului pancreatic sunt notorii pentru dificultatea lor de detectare, schimbările în aspectul scaunului tău sunt ”semnificativ mai susceptibile să fie raportate”, potrivit unui studiu publicat în revista Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Cancerul pancreatic, simptome

Subiecții din studiu au raportat toate cele trei schimbări în scaun care pot fi observate în cazul cancerului pancreatic. Alte simptome și semne importante care au fost semnificativ mai comune în cadrul cercetării includ pierderea poftei de mâncare, pierderea în greutate, dureri abdominale, balonare, eructații și oboseală.

”Este important să te uiți la scaunul tău după ce ai mers la toaletă. Dacă observi schimbări care persistă timp de șapte zile sau mai mult, cum ar fi scaunele palide și uleioase sau diaree sau constipație care nu sunt normale pentru tine, raportează-le medicului tău”, a mai spus dr. Lee.

Alte semne de avertizare ale cancerului pancreatic pe care ar trebui să le cunoști includ:

- Icter (piele și ochi galbeni, scaune palide și urină închisă la culoare)

- Dureri abdominale (care pot fi mai rele după mese și când stai culcat)

- Pierderea inexplicabilă în greutate

- Senzația de greață și vărsături

- Indigestie

- Febră cu episod de frisoane

- Tromboză venoasă profundă (cheaguri de sânge)

- Diabet nou instalat la vârsta mijlocie.

Vezi și: Cu ce stingi iuțeala după ce ai mâncat picant. 8 metode rapide să elimini capsaicina

Cancerul pancreatic, ce este

Cancerul pancreatic, cunoscut și sub denumirea de carcinom pancreatic, este o afecțiune în care celulele anormale se formează în țesutul pancreatic. Pancreasul este un organ situat în partea superioară a abdomenului, în spatele stomacului.

Cancerul pancreatic se dezvoltă atunci când celulele pancreatice încep să crească și să se înmulțească într-un mod necontrolat. Aceste celule anormale pot forma o tumoră malignă, care poate invada țesuturile din jur și poate răspândi la alte părți ale corpului printr-un proces numit metastază.

Vezi și: Simptomul unui cancer mortal, confundat cu o răceală. Este adesea considerat invizibil

Cancerul pancreatic, diagnostic și tratament

Cancerul pancreatic este una dintre cele mai grave forme de cancer, deoarece este adesea diagnosticat într-un stadiu avansat, când simptomele devin evidente.

Factorii de risc pentru cancerul pancreatic includ fumatul, istoricul familial de cancer pancreatic, pancreatita cronică și anumite condiții genetice. 

Tratamentul cancerului pancreatic depinde de stadiul la care este diagnosticat și poate include chirurgia pentru îndepărtarea tumorii, chimioterapie, radioterapie sau terapie țintită.

Din păcate, prognoza pentru cancerul pancreatic este adesea rezervată, deoarece este dificil de diagnosticat în stadii incipiente, iar majoritatea cazurilor sunt diagnosticate în stadii avansate.

Este esențial să căutați îngrijire medicală promptă și să discutați cu un medic despre opțiunile de tratament disponibile dacă suspectați că aveți sau sunteți la risc de cancer pancreatic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel