Scleroza multiplă, o boală cu impact major în viața femeii

femeie
femeie

Scleroza multiplă afectează preponderent femeile, hormonii jucând un rol decisiv în declanșarea acestei boli neurodegenerative. Pentru că apare la vârsta fertilă (20-40 de ani), femeile trebuie să învețe cum să gestioneze afecțiunea și să se simtă bine în corpul lor indiferent de schimbările prin care trec.

Femeile cu scleroză multiplă sunt sprijinite de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative - APAN România pentru a duce o viață normală. În cadrul evenimentelor „#FemeiCuSM: Scleroză multiplă. Experiență multiplă. Strălucire multiplă.”, pacientele cu scleroză multiplă (SM) sunt îndemnate să învețe cum să gestioneze afecțiunea, să se re/descopere, să aibă încredere și să se simtă bine în corpul lor indiferent de schimbări și să se iubească pe sine.

Ce este scleroza multiplă?

Scleroza multiplă este întâlnită atât la bărbați, cât și la femei, având simptome comune, precum: slăbiciune musculară, senzații alterate, vedere dublă, disfuncții urinare și sexuale, fatigabilitate etc.

Acestă afecțiune neurodegenerativă are însă un decalaj între sexe: scleroza multiplă este de cel puțin două până la de trei ori mai frecventă la femei decât la bărbati, sugerând că hormonii joacă un rol semnificativ în determinarea susceptibilității SM. În plus, diagnosticarea acestei afecțiuni are loc între 20-40 ani, ceea ce face ca gestionarea ei să ia în calcul perioada fertilă, studiile din ultimii ani încurajând sarcina, ceea ce face necesară informarea pacientelor despre particularitățile tratamentelor, sarcină, naștere și alăptare. A-și cunoaște propriul organism, cum să îl mențină sănătos în condițiile unei astfel de boli este esențial pentru persoanele afectate de scleroza multiplă.

Scleroza multiplă: Perioadele menstruale, contracepția și viața de cuplu

Femeile cu scleroză multiplă spun că simptomele se agravează în jurul perioadelor menstruale, în special slăbiciune, probleme de echilibru, oboseală și depresie. De asemenea, unele medicamente utilizate pentru tratamentul sclerozei multiple pot avea un efect asupra ciclului menstrual. Deoarece scleroza multiplă nu afectează fertilitatea, deciziile legate de sarcină sunt deosebit de importante. Găsirea metodei potrivite de contracepție este importantă pentru toate femeile. Aceasta a fost tema unui workshop organizat în luna martie de APAN. 

Scleroza multiplă și Sarcina/Nașterea/Alăptarea

Scleroza multiplă nu afectează fertilitatea femeilor. Cu toate acestea, unele medicamente utilizate în tratarea ei pot avea un efect asupra sarcinii; este importantă cunoașterea impactului tratamentelor înainte de concepție, în timpul sau după sarcină. Recomandările despre alăptare sau reluarea medicației după naștere sunt importante de cunoscut. În cadrul celui de-al doilea workshop APAN au fost abordate aceste probleme

Scleroza multiplă: menopauza și viața de familie

În timpul menopauzei, organismul oprește producerea de estrogen în cantitate semnificativă. Nu există dovezi care să demonstreze că acest lucru are un efect pozitiv sau negativ asupra ratei de recădere sau progresie a sclerozei multiple. Anumite simptome, cum ar fi probleme de oboseală și vezică, se pot accentua însă (conform studiilor actuale). În septembrie s-a discutat despre toate acestea în cadrul altui workshop.

Un eveniment final dedicat vieții în cuplu și familiei va avea loc în luna decembrie.

Experți în tratarea sclerozei multiple

APAN România furnizează informații de la experți în domeniu, acest lucru contribuind la o mai bună cunoaștere a acestei afecțiuni și la luarea unor decizii informate. Programele evenimentelor au fost susținute de către doctori de specialitate din cadrul Centrelor de Scleroză Multiplă din București (conf. dr. Cristina Panea și asist. univ. dr. Simona Petrescu / SUU Elias, dr. Carmen Găvan / SUUB, conf. dr. Carmen-Adella Sîrbu / SUU MilitarCentral, conf. dr. Cristina Tiu / SUUB).

Vocile pacienților

„A avea un copil este dreptul oricărei femei, iar într-o afecțiune atât de invalidantă ca scleroza multiplă informațiile despre sarcină, naștere și gestionarea vieții cu copil mic sunt obligatorii. Acum 10-15 ani sarcina în scleroza multiplă era exclusă, însă de câțiva ani studiile ne arată că acest lucru este posibil și chiar benefic pentru paciente. Pentru aceasta este necesară o bună gestionare a bolii și așteptarea unei perioade mai puțin active, o echipă multidisciplinară constituită din neurolog, asistent SM și ginecolog, dar și luarea în calcul a solicitării sprijinului familiei și prietenilor”, declară Cristina Vlădău, pacient cu scleroză multiplă și vicepreședinte APAN Romania.

Fatigabilitatea, depresia, anxietatea, efectele secundare ale tratamentelor modificatoare ale evoluției sclerozei multiple sunt factori de stres care se adaugă disfuncțiilor de tot felul din această afecțiune. Iar femeile resimt din plin această perioadă, ceea ce ne face atente la tot ceea ce reprezintă informații despre sănătate, iar inițiativa APAN România este cu atât mai mult binevenită. În plus, cunoașterea altor persoane care întâmpină aceleași dificultăți ne face să devenim mai comunicative și să privim viața din alte perspective. Sloganul 'Scleroză multiplă. Experiență multiplă. Strălucire multiplă' - ne-a adus încredere în noi!”, declară Gabriela C., pacientă cu SM.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2023 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1