Scuipatul, riscuri pentru sănătate. Ce boli poate transmite

Monika Baciu |
Data publicării:
scuipatul - FOTO: Freepik@shotmedia
scuipatul - FOTO: Freepik@shotmedia

Scuipatul este un act dezgustător și poate pune în pericol sănătatea. 

Scuipatul este dezgustător, însă sunt cazuri când este absolut necesar. În ciuda indignării sociale a celor care scuipă, există și pericole pentru sănătatea tuturor. Ulcerele, cancerele și răspândirea bolilor sunt considerații majore atunci când vorbim despre pericolele scuipării. Problemele mentale, cum ar fi problemele de imagine de sine, pot deveni, de asemenea, un factor care contribuie la dezvoltarea asffel de obicei, arată Healthfully

Scuipatul contribuie la răspândirea bolilor

Saliva găzduiește o varietate de boli și infecții. Scuipatul conține ADN-ul, astfel bolile autoimune și bacteriile sunt foarte contagioase în salivă, deoarece scuipatul servește ca un vas de tranzit de la o gazdă la alta. Scuipatu poartă astfel de infecții care pot să pătrundă în organism și să ajungă în sange, cum ar fi printr-o rană deschisă, gura sau chiar ochi. 

Infecțiile pot fi mortale, mai ales în cazul persoanelor care suferă de anumite afecțiuni. Virusuri, cum ar fi meningita sunt, de asemenea, ușor de transferat prin scuipat. Alți germeni, cum ar fi răceala comună și gripa, sunt boli semnificativ răspândite de salivă.

Vezi și: Cum îți afectează chiloții tanga sănătatea. Dacă afli asta, sigur nu-i vei mai purta

Saliva găzduiește o varietate de boli și infecții

Scuipatul conține ADN-ul, astfel bolile autoimune și bacteriile sunt foarte contagioase în scuipat, deoarece scuipatul servește ca un vas de tranzit de la o gazdă la alta. Saliva poate să transmită de asemenea, agenți bacterieni și infecțioși în mucoasa stomacului, esofagului și vezicii urinare.

Bolile infecțioase pot fi răspândite prin mai multe căi de transmitere. Transmiterea orală se referă la răspândirea microbilor prin salivă sau alimente și băuturi comune. Atunci când o persoană consumă accidental obiecte contaminate cu microb, cum ar fi saliva, arată Verry Well Health.

Un exemplu este bacteria Streptococcus, care poate provoca o serie de infecții, inclusiv boli gingivale. Suprafețele tractului respirator (nas, gură și gât) sunt continue și alcătuite din țesuturi similare. Microbii care se găsesc în salivă pot fi găsiți în general în alte părți ale tractului respirator, inclusiv nasul și gâtul. Prin urmare, chiar și răcelile și gripa (și alte infecții respiratorii) pot fi răspândite prin salivă.

Vezi și: HMF, substanța toxică din mâncarea gătită. Pericolul ascuns în gem, BERE, zacuscă, cafea sau carnea la grătar, mult mai mare decât mierea pusă în ceaiul fierbinte

Scuipatul, riscuri pentru sănătate

Saliva transmite diferite infecții, de la răceli, gripă, până la altele mult mai grave. Alte boli care se răspândesc prin salivă includ TBC, hepatita, meningita virală, citomegalovirusul - un virus comun similar cu virusul herpesului - și virusul Epstein-Barr, care este un virus herpes comun care provoacă multe boli, cum ar fi febra glandulară.

Dacă vă aflați în situația nefericită în care sunteți scuipat, NHS vă recomandă să:

- Spălați imediat saliva cu săpun și multă apă

- Dacă saliva intră în ochi, nas sau gură, spălați-o cu multă apă rece

- Dacă credeți că sunteți expus riscului de infecție, obțineți sfaturi medicale imediate

Vezi și: Medicamentul care distruge cancerul. La un pacient a dispărut complet, la alții e în remisie: Explodează tumorile. În cinci săptămâni mi-a eradicat complet boala

Scuipatul, analizat de cercetători

Saliva este un fluid corporal subapreciat și este în curs de dezvoltare ca un instrument puternic pentru cercetare, diagnostic medical și sănătate. Scuipatul, după cum se dovedește, conține tot felul de informații suculente. Potrivit cercetătorilor de la Centrul de Cercetare Interdisciplinară a Bioștiințelor Salivare al Universității Johns Hopkins, un centru de cercetare dedicat scuipatului - saliva deține un "tezaur" de date care este ușor de colectat și analizat ieftin.

Are potențialul de a expune secretele biologiei umane și geneticii, precum și de a ajuta la combaterea bolilor. "Există o mulțime de potențial în explorarea ceea ce este în salivă", a declarat Doug Granger, directorul centrului, potrivit Live Science.

Scuipatul tău conține întregul plan genetic și într-o formă cu care poate fi mai ușor de lucrat decât ADN-ul extras prin alte metode.

"O jumătate dintr-o picătură de pipetă este suficientă pentru a obține o mostră rezonabilă de ADN. Probele pot fi congelate și dezghețate de mai multe ori. Acestea pot fi trimise prin poștă și putem extrage ADN de înaltă calitate, de mare cantitate", a spus Granger. 

Vezi și: Certificat de handicap pentru pacienții cu cancer. Bogdan Tănase: O boală cronică ce trebuie tratată toată viața. E o sursă de venit în plus

Saliva, rol de apărare microbiană naturală

Saliva are un rol natural de curățare, asigurată de activitatea sa de spălare. Alte apărări antimicrobiene din salivă includ anticorpi și alte proteine antimicrobiene (cum ar fi lizozimul). Flora normală a gurii (bacteriile "bune") împiedică creșterea bacteriilor "rele". De asemenea, aveți tot felul de viruși în mod natural în corpul vostru uneori, inclusiv în gură, mai notează Very Well Health. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel