Semințele de dovleac, comoara cu 9 beneficii neașteptate. Inhibă creșterea celulelor canceroase

Larisa Opait |
Data publicării:
Seminte de dovleac - Foto: Freepik @rawpixel.com
Seminte de dovleac - Foto: Freepik @rawpixel.com

Nu sunt doar un snack delicios pentru serile de film sau o gustare sănătoasă între mese. Aceste mici comori ascund numeroase beneficii pentru sănătate, unele dintre ele pot să vă surprindă.

Sunt bogate în antioxidanți, vitamine, minerale și grăsimi sănătoase. Un alt beneficiu surprinzător al semințelor de dovleac este efectul lor asupra fertilității.

Aceste substanțe nutritive sunt excelente pentru inimă și sistemul imunitar și reduc inflamația.

Reduce inflamația

Studiile au descoperit că următoarele substanțe nutritive fac din semințele de dovleac un aliment antiinflamator puternic. Datorită conținutului de antioxidanți, cum ar fi vitamina E și zincul, semințele de dovleac pot ajuta la reducerea inflamației din organism și la prevenirea bolilor inflamatorii.

Scade riscul de cancer

Cercetările au constatat că polifenolii din semințele de dovleac și alți compuși pot proteja împotriva cancerului de prostată. 

Într-un studiu, cinci extracte diferite de semințe de dovleac au fost evaluate pentru efectul lor asupra celulelor cancerului de prostată. Toate extractele au inhibat creșterea numărului celulelor canceroase.

Un alt studiu a constatat o asociere pozitivă între consumul de semințe de dovleac și riscul redus de cancer mamar.

Cercetătorii au evaluat efectul alimentelor bogate în fitoestrogen (compuși vegetali care imită estrogenul în organism), inclusiv semințele de dovleac, asupra persoanelor aflate în postmenopauză, potrivit "Asocierea dintre lignanii dietetici, alimentele bogate în fitoestrogeni și aportul de fibre și riscul de cancer de sân postmenopauză: un studiu german de caz-control: nutriție și cancer: Vol. 64, nr. 5".

Controlul glicemiei 

Semințele de dovleac conțin fibre și magneziu, două elemente esențiale pentru gestionarea nivelului de zahăr din sânge. Consumul regulat poate ajuta la menținerea unei glicemii stabile și poate fi benefic în prevenirea diabetului de tip 2.

Sprijină sănătatea inimii

Semințele de dovleac sunt bogate în fibre, mai ales atunci când sunt consumate cu coajă, care este asociată cu reducerea bolilor de inimă și a riscului de obezitate.  În plus, conținutul ridicat de magneziu din semințele de dovleac este excelent pentru sănătatea inimii și tensiunea arterială.

Îmbunătățește digestia

Semințele de dovleac sunt o sursă excelentă de fibre, care protejează sănătatea digestivă. Cercetările au constatat că fibrele dietetice oferă următoarele beneficii digestive:

Protejează microbiomul intestinal (microorganismele care trăiesc în tractul digestiv)

Îmbunătățește sănătatea colonului

Previne constipația

Creșterea energiei

Semințele de dovleac conțin magneziu, care este esențial pentru producerea de energie în corp. Un aport adecvat de magneziu poate ajuta la combaterea oboselii și la menținerea nivelului de energie.

Stimulează sistemul imunitar

Semințele de dovleac au efecte imunomodulatoare, ceea ce înseamnă că pot regla funcțiile imune. În plus, acizii grași, polifenolii și prebioticele din familia dovleacului sunt cunoscuți pentru stimularea sistemului imunitar.

Îmbunătățirea sănătății oaselor

Datorită conținutului bogat de magneziu, fosfor și zinc, semințele de dovleac pot contribui la menținerea sănătății oaselor și la prevenirea problemelor precum osteoporoza.

Sursă de zinc

Aceste semințe sunt bogate în zinc, un mineral esențial pentru funcționarea sistemului imunitar, menținerea sănătății pielii și vindecarea rănilor. Un aport adecvat de zinc poate spori rezistența organismului la infecții.

Semințele de dovleac sunt sănătoase. Amestecați semințele crude și nesărate într-un smoothie pentru micul dejun sau prăjiți-le și condimentați-le ușor pentru o gustare.

Acestea fiind spuse, mulți oameni nu se bucură de gust fără niște condimente. Vă puteți bucura în continuare de semințe de dovleac cu condimente și ușor prăjite, fără a exagera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel