Semnul banal al AVC-ului care apare în timp ce mănânci. Este semnul timpuriu al unui AVC iminent

Monika Baciu |
Data publicării:
avc - FOTO: Freepik
avc - FOTO: Freepik

Acest semn banal al AVC-ului apare în timp ce mâncăm.  Deși poate părea doar o problemă obișnuită de alimentație, poate fi un semn timpuriu al unui AVC iminent.

În timp ce mulți dintre noi se concentrează pe semnele evidente ale unui accident vascular cerebral, există un simptom aparent banal, dar adesea ignorat, care poate fi un avertisment vital: dificultatea de înghițire în timp ce mâncăm. Această problemă, cunoscută sub numele de disfagie, poate indica prezența unui AVC și poate avea consecințe grave dacă este ignorată.

Ce este disfagia

Un simptom puțin cunoscut și înfricoșător al unui accident vascular cerebral (AVC) care poate apărea în timp ce mănânci este dificultatea de înghițire, cunoscută și sub numele de disfagie. Acesta poate fi un indicator al unui accident vascular cerebral și se referă la alimente care rămân blocate în gât în timpul mesei și pot afecta, de asemenea, gâtul sau pieptul.

NHS (Sistemul Național de Sănătate din Marea Britanie) afirmă că semnele acestei afecțiuni pot include:

- tușire sau sufocare în timpul mesei

- regurgitare

- senzația că alimentele sunt blocate în gât sau piept

- o voce răgușită în timpul mesei

Vezi și: Cum să scapi de cearcăne. Dr. Dana Miricioiu: Luminează ochiul, schimbă aspectul feței

Persoana afectată poate, de asemenea, să înghită saliva sau să aibă dificultăți în mestecarea alimentelor. Aceasta poate duce, de asemenea, la pierdere în greutate, deshidratare și infecții repetate ale pieptului. Alte simptome ale accidentului vascular cerebral pot dispărea rapid, în mai puțin de o zi în unele cazuri, ceea ce poate însemna că ai avut un atac ischemic tranzitoriu (AIT). Acestea ar trebui, de asemenea, tratate ca o urgență pentru a preveni apariția unui alt accident vascular cerebral.

AVC-ul simptome

Disfagia - FOTO: Freepik@AI Generated

Este necesar ca simptomele unui AVC să fie cunoscute de toată lumea, în special de cei care suferă de diabet sau tensiune arterială crescută.

Alte posibile simptome FAST identifică majoritatea accidentelor vasculare cerebrale, dar uneori pot apărea simptome diferite și alte semne și simptome pot include:

- paralizia completă a unei părți a corpului

- pierderea bruscă sau estomparea vederii

- senzație de greață

- amețeli

- confuzie

Vezi și: De ce uiți lucruri? Creierul trece prin schimbări pe măsură ce îmbătrânim. Care sunt motivele îngrijorătoare ale uitării

- dificultate în înțelegerea a ceea ce spun ceilalți

- probleme cu echilibrul și coordonarea

- dificultăți de înghițire (disfagie)

- o durere de cap bruscă și foarte severă, rezultând într-o durere orbitoare, diferită de orice experiență anterioară

- pierderea conștienței

Vezi și: Cum îți dai seama dacă o persoană apropiată suferă de anorexie. Semnele de care să ții cont

Atac ischemic tranzitoriu

Un accident vascular cerebral minor sau un atac ischemic tranzitoriu (AIT) este același lucru ca și un accident vascular cerebral, dar durează doar câteva minute sau câteva ore înainte de a dispărea complet. Simptomele se ameliorează, dar un AIT poate fi un "semn de avertizare grav" cu privire la alimentarea cu sânge a creierului. Acest lucru vă expune la un risc crescut de a suferi un accident vascular cerebral în viitorul apropiat.

Persoanele care au avut un AIT sunt îndemnate să sune la 112 imediat pentru o ambulanță dacă cineva prezintă simptome de AIT sau accident vascular cerebral. Li se va oferi imediat aspirină dacă se suspectează un AIT. Administrarea pastilei ajută la prevenirea unui accident vascular cerebral.

Persoanele care cred că au avut un AIT anterior, dar simptomele au dispărut, ar trebui totuși să facă o programare urgentă cu un medic de familie. Medicul de familie vă va trimite pentru o evaluare la spital dacă este necesar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel