Semnul de avertizare care indică faptul că ai de DOUĂ ori mai multe șanse de a suferi de insuficiență cardiacă. Cum îl poți detecta

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
insuficienta cardiaca - FOTO: Freepik@brgfx
insuficienta cardiaca - FOTO: Freepik@brgfx

Semnul de avertizare care indică faptul că ai de DOUĂ ori mai multe șanse de a suferi de insuficiență cardiacă. Îl poți detecta chiar singur.

Semnul de avertizare care indică faptul că ai de DOUĂ ori mai multe șanse de a suferi de insuficiență cardiacă îl poți detecta singur, folosind ceasul inteligent de la mână.

Un ceas inteligent nu este doar un mod practic de a verifica e-mailurile - acesta poate avertiza dacă sunteți în pericol de a dezvolta insuficiență cardiacă.

Însă majoritatea persoanelor sunt diagnosticate târziu cu insuficiență cardiacă, ceea ce poate duce la afecțiuni renale și complicații precum anemia, deoarece afecțiunea a fost omisă.

Vezi și: Pesticidele din fructe și legume, otravă pentru organism. Cele mai contaminate alimente. Stoica: Produc reacții toxice, scad imunitatea, balonează

Ceasul inteligent, înlocuitor al ECG-ului

Acum, un studiu sugerează că ar putea exista un semn de avertizare timpurie a insuficienței cardiace pe care un ceas inteligent îl poate detecta.

Persoanele ale căror bătăi ale inimii sunt prea apropiate, ceea ce indică un model electric diferit în camerele inferioare ale inimii, prezintă un risc de aproximativ două ori mai mare de insuficiență cardiacă, potrivit studiului efectuat pe mai mult de 83.000 de persoane.

Important este că această anomalie poate fi detectată cu ajutorul unui ECG pe un ceas inteligent, potrivit autorilor studiului.

Un utilizator de ceas inteligent trebuie doar să privească timp de 15 secunde pentru a vedea dacă vreuna dintre bătăile inimii sale - vârfurile verticale înalte din modelul ECG - se apropie prea mult, vârful fiind format din două linii verticale separate, ca un ”V” inversat, notează Daily Mail.

Vezi și: Boala pe care mulți o avem fără să știm. Toader: Se declanșează din senin, este dramatică, un dezastru. Apar hemoragii fulger

Bătăile neregulate ale inimii, semn al insuficienței cardiace

Aproximativ una din 50 de persoane de vârstă mijlocie are bătăi neregulate ale inimii ca acestea la fiecare 15 secunde, sugerează studiul. Acestea sunt adesea complet normale, dar în unele cazuri pot fi un semn al unui risc crescut de insuficiență cardiacă.

Cunoscând acest lucru, persoanele de vârstă mijlocie ar putea cere medicului lor de familie să le monitorizeze mai atent inima.

Dr. Michele Orini, de la Institutul de Științe Cardiovasculare de la University College London, a condus studiul care a analizat rezultatele ECG ale persoanelor de vârstă mijlocie și riscul acestora de a dezvolta ulterior probleme cardiace.

”Ceasurile inteligente reprezintă un viitor interesant pentru a-i ajuta pe oameni să detecteze din timp problemele cardiace emergente, astfel încât cei care prezintă un risc mai mare de insuficiență cardiacă să poată lua măsuri, cum ar fi să facă mai multe exerciții fizice și să își îmbunătățească dieta.

Este foarte important să se detecteze afecțiunile din timp, iar tehnologia poate ajuta în acest sens”, a precizat dr. Orini.

Vezi și: Expunerea la ecrane, nocivă pentru dezvoltarea copiilor. Leca, despre cabinetele pline și cerința părinților: Repară-l

Rezultatele studiului

Studiul, publicat în European Heart Journal - Digital Health, a analizat 83.340 de persoane cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani care au fost supuse unui ECG de 15 secunde cu ajutorul unor electrozi pe corp.

Cu toate acestea, autorii studiului spun că citirea este similară cu cea pe care ar fi produsă de un ceas inteligent, care are un senzor pe el pentru a detecta bătăile inimii.

Rezultatele studiului oferă, de asemenea, dovezi suplimentare că ceasurile inteligente pot semnala riscul unei persoane de bătăi neregulate ale inimii, numită fibrilație atrială, care poate duce la amețeli și dificultăți de respirație.

În timp ce contracțiile ventriculare premature - bătăile inimii apropiate în camerele inferioare ale inimii - au fost legate de insuficiența cardiacă, contracțiile atriale premature - bătăile inimii apropiate în camerele superioare ale inimii - au fost legate de aproximativ două ori mai mult decât riscul de fibrilație atrială.

Cercetătorii știu acest lucru după ce au analizat dosarele medicale ale oamenilor timp de până la 11 ani după ECG pentru a vedea dacă aceștia au dezvoltat probleme cardiace.

Bătăile inimii care sunt anormal de apropiate în cadrul unui ECG sunt vizibile în mod clar pe ceasurile inteligente. În timp ce o contracție ventriculară prematură apare ca doi V inversați apropiați, o contracție atrială arată două linii verticale apropiate.

Cu toate acestea, oamenii de știință doresc ca producătorii de ceasuri inteligente să furnizeze alerte reale pentru oameni, astfel încât aceștia să nu fie nevoiți să interpreteze singuri tiparele.

Bătăile inimii sunt prea apropiate atunci când semnalele electrice care provoacă bătăile se produc în partea greșită a inimii sau urmează un traseu greșit prin inimă.

Dacă acest lucru se întâmplă o dată la 15 secunde, se poate întâmpla de mii de ori pe zi, iar experții consideră că acest lucru pune presiune asupra inimii, ceea ce poate contribui la insuficiența cardiacă sau la fibrilația atrială.

Vezi și: Cancerul de piele, proporții înspăimântătoare. Care e principala cauză. Ioan Lascăr: E agresivă! Acum operez săptămânal câteva, în urmă cu câțiva ani vedeam 1 - 2 pe lună

Fibrilația atrială, risc pentru AVC

Fibrilația atrială este legată de un risc de cinci ori mai mare de a suferi un accident vascular cerebral. Anterior, s-a constatat că ceasurile inteligente detectează fibrilația atrială, dar existau mai puține dovezi privind insuficiența cardiacă.

Noul studiu a constatat, de asemenea, un ușor risc suplimentar, în rândul persoanelor ale căror bătăi ale inimii erau prea apropiate, de o afecțiune numită aritmie ventriculară care pune în pericol viața.

Ca și în cazul celorlalte afecțiuni cardiace, este posibil ca bătăile inimii să devină prea apropiate ca o etapă timpurie a unor afecțiuni cardiace mai grave.

Cu toate acestea, experții avertizează că ECG-urile lor sunt mai puțin precise decât cele efectuate în cabinetele medicilor de familie. Persoanele cu cel puțin o bătaie prematură a inimii la fiecare 15 secunde tind să fie mai în vârstă și mai supraponderale.

Riscul mai mare de insuficiență cardiacă și fibrilație atrială la persoanele cu această anomalie a fost constatat chiar și atunci când au fost luați în considerare factori precum aceștia.

Studiul a constatat că bărbații cu contracții ventriculare premature aveau cu o treime mai multe șanse de a muri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel