Sensibilitatea la miros, hiperosmia, cauze. Poate indica probleme neurologice

Monika Baciu |
Data publicării:
sensibilitatea la miros - FOTO: Freepick@benzoix
sensibilitatea la miros - FOTO: Freepick@benzoix

Sensibilitatea la miros a afectat pe toată lumea, la un moment dat. Cel mai probabil ai simțit mult mai intens un miros.

Sensibilitatea la miros se numește în termeni medicali hipersomie. Potrivit specialiștilor, toată lumea s-a confruntat cel puțin o dată cu o astfel de senzație. 

Este posibil să fi întâlnit un moment în care simțul mirosului a fost sporit. Mirosurile puternice ar putea fi copleșitoare și te pot face să simți greață. Se poate întâmpla în mod constant sau în anumite perioade de timp. În cazul în care te confrunți mai des cu sensibilitatea la miros, acesta poate fi un semn al unei afecțiuni.

Hiperosmia este o sensibilitate copleșitoare la mirosuri. Există multe motive în spatele acestei schimbări a mirosului. Unele includ genetica, modificări hormonale, și migrene. Dacă aveți hiperosmie, gustul poate fi, de asemenea, afectat. Gustul și mirosul tău sunt conectate prin sistemul tău olfactiv. Simțul crescut al mirosului poate face, de asemenea, unele arome să se simtă mai intense, arată WEB.MD.

Zona olfactivă, situată în nas, este locul în care mirosul călătorește înainte de a-ți intra în gât. De aceea, mirosul și gustul tău sunt ambele afectate. Când mirosiți mirosuri puternice care vă creează un gust în gât, este posibil să începeți să simțiți greață.

Hiperosmia este o afecțiune rară care poate fi dificil de diagnosticat. Cele mai multe cazuri se bazează pe tine și pe senzațiile pe care le experimentezi.

Vezi și: Atingerea feței, riscuri pentru sănătate. Cum să renunți la acest obicei

Sensibilitatea la miros - simptome

Persoanele cu hiperosmie pot experimenta disconfort puternic și chiar boli de la anumite mirosuri. Expunerea la mirosuri chimice, cum ar fi parfumuri sintetice, parfumuri, și produse de curățare poate declanșa un disconfort ușor până la sever. Chiar și mirosul anumitor șampoane poate fi prea mult.

Expunerea la mirosuri și vapori toxici care agravează hiperosmia poate duce la anxietate și depresie. Factorii declanșatori individuali și iritanții variază de la o persoană la alta, arată Healthline.

Vezi și: Bicarbonatul de sodiu, efecte asupra sistemului digestiv și nu numai. Poate preveni răcelile

Sensibilitatea la miros - cauze

Hiperosmia poate fi temporară și minoră, sau poate avea efecte de durată și poate fi un semn al unei afecțiuni mai grave. De aceea, va trebui să aflați dacă există o cauză care stă la baza acestei schimbări a mirosului și gustului. Cauzele comune ale hiperosmiei includ: 

Graviditate. În timpul sarcinii, veți avea modificări ale simțurilor mirosului și gustului. Hiperosmia este cel mai frecvent întâlnită la femeile gravide. Această schimbare se va întâmpla de obicei în primele luni de sarcină. Anumite alimente și mirosuri pot deveni insuportabile pentru tine și chiar pot provoca greață extremă.

Migrene. Hiperosmia se poate întâmpla atunci când ai o migrenă. Acest sentiment de sensibilitate la miros se va întâmpla în timpul fazei de durere de cap.

Afecțiuni neurologice. Crizele care vin din mijlocul lobului vostru temporal - partea creierului care stochează amintiri - vă pot da un fals sentiment de mirosuri puternice. Aceasta este considerată o halucinație olfactivă. Aceste mirosuri sunt un semn că sunteți pe cale de a avea o criză.

Boli autoimune. Există o legătură între tulburările autoimune și modificări ale sistemului olfactiv (simțul mirosului). Factorii de mediu și ereditari vă pot afecta receptorii olfactivi. 

Vezi și: Bărbații, testare HPV. Medic: Ei sunt purtători sănătoși și infectează și alte femei. Pot face cancere rectale și de cavitate bucală, de faringe, de limbă, de amigdală

Alte cauze posibile ale hiperosmiei includ:

- alergii

- meningită sterilă

- diabet

- sindromul Cushing

- deficit de vitamina B-12

- deficiențe de nutrienți

- anumite medicamente prescrise

Afecțiunea (sau predispoziția la hiperosmie) poate fi, de asemenea, genetică, mai notează Healthline.

Vezi și: Criza vârstei a doua, semne și cât durează. Care e "vârsta a DOUA" și de ce fericirea are formă de U. Leca: Femeile vor un partener uluitor, bărbații încep să fie puști

Sensibilitatea la miros - impact asupra sănătății

Dacă vă simțiți copleșiți de miros și gust din cauza hiperosmiei, acest lucru vă poate afecta viața de zi cu zi. Este posibil să nu mai mănânci anumite alimente sau să eviți anumite lucruri care au un miros puternic pentru tine.

Dacă nu sunteți gravidă și durează mult timp sensibilitatea la miros, discutați cu medicul dumneavoastră pentru a afla dacă este un simptom al unei alte afecțiuni. Ar putea însemna o tulburare neurologică mai gravă, arată WEB.MD.

Dacă sensibilitatea la miros nu dispare, va trebui să te adresezi unui medic ORL pentru a determina tipul potrivit de tratament. 

Vezi și: La ce oră este indicat să te culci și la ce oră e bine să te trezești

Sensibilitatea la miros - tratament

Înainte ca medicul dumneavoastră să vă prescrie un tratament, va trebui să efectueze teste pentru a emite un diagnostic. Aceste teste ar putea include:

- Test de zgâriere și adulmecare

- Test de înghițire, scuipat și clătire

- Tomografie computerizată (CT)

- Scanare imagistică prin rezonanță magnetică (RMN)

- Endoscopie

Odată ce medicul ORL a verificat urechea, nasul și gâtul și a găsit cauza care stă la baza hiperosmiei, ar putea prescrie câteva tratamente diferite. Acestea includ antibiotice dacă aveți de-a face cu o infecție. Acesta vă poate recomanda să renunțați la fumat. S-ar putea să fie nevoie să abordați problemele de igienă dentară care ar putea provoca gingivită. Acestea pot sugera, de asemenea, o intervenție chirurgicală a sinusurilor. 

În cele mai multe cazuri de hiperosmie, simțul sporit al mirosului va fi doar temporar. Dacă ești însărcinată, această afecțiune de obicei nu durează după primul trimestru. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel