Septicemie: simptome și tratament. Dr. Carmen Dorobăț: Trebuie bine gândit. Poate să existe fără să-l simțim

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
septicemia - FOTO: Inquam Photos@Octav Ganea
septicemia - FOTO: Inquam Photos@Octav Ganea

Septicemia, cunoscută și sub numele de sepsis, este o afecțiune gravă cauzată de răspândirea infecției în întregul organism prin intermediul sângelui. Infecția inițială poate fi localizată într-o anumită parte a corpului, cum ar fi plămânii, tractul urinar, abdomenul sau alte zone, și apoi se răspândește în sânge. 

Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic Infecționist, a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, cum o infecție localizată se transformă în septicemie. Infecția inițială poate să apară oriunde în corp, iar atunci când bacteriile sau toxinele ajung în fluxul sanguin, sistemul imunitar poate reacționa puternic, eliberând substanțe chimice care duc la inflamație generalizată.

"În momentul în care un agent bacterian pe calea sângelui ajunge de la o sursă, indiferent care este ea, la alte organe și atacă și determină disfuncții pe toate organele pe care infecția respectivă se așează. Septicemia nu înseamnă neaparat apanajul unei persoane imunodeprimate, dar, categoric, spre deosebire de o persoană care are o imunitate fără probleme și o infecție poate fi localizată, o gazdă care are un deficit de imunitate, infecția nu este stăpânită, ajunge în sânge și la organe. La un astfel de organism, evoluția clinică este zgomotoasă, în sensul că apare febra, frisoane, modificarea stării generale, modificări de apetit și durere, dar nu întotdeauna, la locul eventualei surse.

Dacă sursa este plămânul se evidențiază blocul pneumonic sau pleurezia, dacă sursa este un abces cerebral se evidențiază la CT, dacă sursa este o infecție la nivelul osului sau articulațiilor se obiectivează prin examene caracteristice", a explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic Infecționist, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Cum să scazi colesterolul, glicemia și tensiunea. Medicul Doru Negru, rețeta simplă: Asta le spun tuturor

Septicemia, cum se manifestă

Această inflamație poate afecta negativ fluxul normal de sânge și funcționarea organelor, cum ar fi rinichii, plămânii, ficatul și inima. Întrucât septicemia este o afecțiune gravă, simptomele sale pot apărea rapid și pot include febră înaltă sau frisoane, tahicardie, dificultăți de respirație, confuzie sau stare de delir, scăderea tensiunii arteriale și alte semne de disfuncție a organelor.

"Nu întotdeauna debutul este brusc, ca într-o gripă. Un agent bacterian poate exista și într-o endocardită. Poate exista într-o anumită zonă din organism, fără să simțim, după care îți face simțită prezența", a mai explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist.

Sepsis - FOTO: Freepik@kjpageter

Septicemia, tratament

Tratamentul septicemiei necesită intervenție medicală imediată și este de obicei realizat într-o unitate de terapie intensivă. Acesta poate implica administrarea rapidă de antibiotice pentru a trata infecția și stabilizarea funcțiilor vitale ale organismului, cum ar fi tensiunea arterială și respirația. Îngrijirea promptă și adecvată este crucială pentru a preveni complicațiile grave și pentru a îmbunătăți șansele de supraviețuire.

"Întotdeauna tratamentul cu antibiotic trebuie bine gândit, bazat pe cât posibil pe date de laborator extrem de pertinente și se dau două-trei antibiotice care să acopere agentul bacterian pe care noi îl avem dovedit", a mai subliniat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel