Simț olfactiv. Pierderea lui poate prevesti decesul?

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Hiperosmia     FOTO: pexels.com
Hiperosmia FOTO: pexels.com

Simțul olfactiv a fost în atenția cercetătorilor la ultimul studiu. Ei au analizat în ce măsură, pierderea acestui simț, poate fi asociată cu riscul de deces.

Cercetătorii se întreabă dacă pierderea mirosului ar putea prevesti moartea. Ei au constatat că un simț olfactiv mai slab a fost asociat cu un risc de deces prematur cu 50% mai mare, sau chiar mai mare la persoanele de peste 70 de ani, potrivit wembd.com.

Deși studiul nu a dovedit cauza și efectul, această asociere este suficientă pentru ca unii experți să se întrebe dacă simțul mirosului la seniori ar trebui testat, alături de alte semne vitale. "Nu aș fi surprins dacă într-o zi simțul mirosului ar fi inclus ca un simplu control, pentru a vedea dacă acest simț important este afectat", a spus cercetătorul principal Dr. Honglei Chen, profesor de epidemiologie și biostatistică la Universitatea de Stat din Michigan.

Pierderea simțului olfactiv, corelată cu boli neurodegenerative

Numai 1 din 4 bătrâni americani suferă o pierdere a simțului olfactiv, după cum au arătat cercetătorii. Mai mult, cercetarea a legat pierderea capacității de a mirosi cu riscul de tulburări neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer, boala Parkinson și unele demențe, a spus Chen.

Dar Chen și colegii săi au suspectat că simțul mirosului ar putea avea implicații mai mari asupra sănătății pentru seniori, decât doar o predispoziție la afecțiunile creierului.

Astfel, au analizat date de la aproape 2.300 de adulți cu vârste cuprinse între 71 și 82 ani, care au fost urmăriți ca parte a unui studiu de sănătate mai mare.

„Este neobișnuit ca seniorilor să le fie testat simțul mirosului”, a declarat Vidyulata Kamath, profesor asistent de psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea de Medicină Johns Hopkins din Baltimore. "Observăm când viziunea noastră se schimbă. Există evidențe atunci când auzul nostru se schimbă, dar ce studii arată dacă există o discrepanță considerabilă între oameni cu privire la funcționarea simțulului mirosului, față de rezultatele lor la testele obiective", a spus Kamath. Există un număr mare de adulți care nu conștientizează pierderea simțului olfactiv.

Kamath a scris un editorial care însoțește studiul. Ambele au fost publicate pe 30 aprilie în Annals of Internal Medicine.

Și mai rău, noul studiu a arătat că o pierdere a mirosului a servit, într-adevăr, ca un avertisment că moartea se poate apropia. "Am constatat că, în comparație cu persoanele cu un simț al mirosuli bun, cei care aveau un miros slab aveau un risc de mortalitate cu aproximativ 48% mai mare la 10 ani și un risc cu 30% mai mare la 13 ani", a spus Chen. "Pentru că vorbim despre o populație în vârstă, acest risc nu este deloc mic."

Asociația a fost în mare măsură limitată la persoanele care au raportat că au o sănătate bună sau excelentă, la începutul studiului, a remarcat Chen. „Acest lucru ne-a sugerat că este un marker timpuriu și probabil sensibil pentru condițiile de sănătate în curs de desfășurare, care nu pot fi recunoscute în mod obișnuit de către participanții în sine”, Chen a spus.

Alte probleme, aceeași cauză

Mai mult, cercetătorii au descoperit că afecțiunile legate deja de simțul slab al mirosului reprezint doar 28% din riscul de deces mai mare. Aceasta include 22% din riscul asociat bolilor neurodegenerative și 6% legate de scăderea în greutate, au raportat cercetătorii.

"Când îți pierzi simțul mirosului, asta poate dăuna apetitului tău. Este posibil să nu vă puteți bucura de alimente așa ca înainte. S-ar putea să fi avut un consum redus de alimente, ceea ce poate duce la modificări ale greutății corporale și modificări ale stării dvs. nutriționale", a explicat Kamath.

Dar acest lucru lasă inexplicabil mai mult de 70% din mortalitatea mai mare, asociată cu un sentiment de miros slab, a spus Chen. „Există câteva teorii prin care simțul slab al mirosului poate fi legat de aceste decese, dar nu există răspunsuri reale”, a spus Chen și Kamath.

„Oamenii ar putea muri într-un incendiu, pentru că nu pot mirosi fumul sau mor din cauza otrăvirii alimentare, pentru că nu pot mirosi că mâncarea lor nu e bună, dar aceste evenimente sunt destul de rare pentru a le raporta la populația generală", a spus Chen .

Oamenii care mănâncă prost din cauza pierderii mirosului ar putea fi, de asemenea, sub un risc mai ridicat de a dezvolta boli de inimă, din cauza malnutriției sau prin consumul de alimente nesănătoase, a adăugat Chen. Sau ar fi putut fi expuse la o poluare toxică a mediului care le-a afectat capacitatea de a mirosi și a provocat alte daune organismului lor.

Deși aceste descoperiri sunt interesante, este încă prea devreme să facem examenele de miros, parte din verificările regulate ale seniorilor, au fost de acord Chen și Kamath.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel