Simptomul banal al cancerului pe care îl observi după ce mănânci. Are potențial devastator

Monika Baciu |
Data publicării:
cancer - FOTO: Freepik
cancer - FOTO: Freepik

Un simptom aparent banal, dar cu consecințe potențial devastatoare care pot fi observate de obicei după masă ar putea ascunde riscul unei afecțiuni grave, precum cancerul esofagian. Acest simptom, pe care mulți îl ignoră, ar putea fi un semn vital pentru detectarea precoce a cancerului și pentru îmbunătățirea șanselor de supraviețuire.

Cercetările în domeniul cancerului au furnizat o listă de 23 de simptome comune și ușor de trecut cu vederea, care ar putea sugera faptul că cineva are cancer și ar trebui să consulte medicul dacă le observă. NHS afirmă că una din două persoane va dezvolta cancer.

Cancerele care se pot dezvolta la persoanele aparent sănătoase

Cu toate acestea, nu doar fumătorii și cei care consumă carne roșie sunt în pericol, deoarece diverse tipuri de cancer se pot dezvolta și în persoane aparent sănătoase. Și există un tip de simptom pe care îl puteți observa doar după ce ați mâncat: arsuri stomacale persistente sau indigestie.

Arsura stomacală se simte ca o senzație de reflux acid în piept/stomac sau în gât după ce ați mâncat. Medicii de la John Hopkins Medicine au explicat că arsurile stomacale, dacă se întâmplă prea des, pot duce la o afecțiune cunoscută sub numele de esofagul Barrett.

Acesta este momentul în care organismul nostru încearcă să repare unele daune înlocuind mucoasa esofagului nostru cu țesut asemănător celui din intestinul subțire.

Vezi și: Cum să scapi de grăsimea de pe burtă. Flavia Lazaroni: Vei slăbi fără efort

Esofagul Barrett, factor de risc pentru cancerul esofagian

Cancerul de esofag - FOTO: Freepik@Queenmoonlite Studio

Deși esofagul Barrett nu este în sine periculos, acesta crește șansele de a dezvolta un tip de cancer în esofag, numit cancer esofagian. Nu toți cei cu această afecțiune vor dezvolta cancer, dar câțiva ar putea, iar boala se poate răspândi la ganglionii limfatici.

Dacă aveți arsuri stomacale sau reflux acid de mult timp, este foarte important să apelați la medic.

Vezi și: Cojile de lămâie: O sursă uitată de antioxidanți și fibre. 7 motive să nu mai arunci cojile de lămâie la gunoi

23 de semne comune ale cancerului

Cancer Research UK a făcut, de asemenea, o listă de 23 de semne comune ale cancerului la care ar trebui să fim atenți. NHS a subliniat cât de vital este să observăm orice simptome noi care ne îngrijorează.

"Deși este puțin probabil să fie cancer, este important să vorbiți cu un medic de familie pentru a investiga. Depistarea cancerului în stadii incipiente înseamnă că este mai ușor de tratat. Dacă medicul de familie bănuiește că este vorba de cancer, vă va trimite la un specialist, de obicei în termen de 2 săptămâni. Există peste 200 de tipuri diferite de cancer care pot cauza multe semne și simptome diferite.

Vezi și: Ridichile, proprietăți anticancerigene. Pot ajuta la controlul tensiunii arteriale și la reducerea riscului de boli cardiovasculare

Uneori, simptomele afectează anumite zone ale corpului, cum ar fi abdomenul sau pielea. Dar semnele pot fi și mai generale și includ pierderea în greutate, oboseala (fatigabilitatea) sau durerile neexplicate.

Este important să fim conștienți de ceea ce este normal pentru noi și să vorbim cu medicul dacă observăm orice schimbări neobișnuite sau ceva care nu trece. Acest lucru poate ajuta la diagnosticarea cancerului într-un stadiu incipient, când tratamentul are mai multe șanse să fie reușit", arată Cancer Research UK.

Cancerul de esofag, ce este

Cancerul de esofag este o afecțiune în care celulele anormale se dezvoltă în esofag, tubul muscular lung care conectează gâtul de stomac. Esofagul are rolul de a transporta alimentele și lichidele de la gât la stomac pentru digestie. Cancerul de esofag poate începe în orice parte a esofagului, dar este mai frecvent întâlnit în partea inferioară sau mijlocie a acestuia.

Cauzele exacte ale cancerului de esofag nu sunt complet înțelese, dar anumiți factori de risc pot crește șansele de dezvoltare a acestei afecțiuni. Acestea includ fumatul, consumul excesiv de alcool, refluxul acid cronic, obezitatea, dieta săracă în fructe și legume și expunerea la anumite substanțe chimice sau iritanți. De asemenea, cancerul de esofag poate fi asociat cu anumite afecțiuni precum Barrett esofagian, o afecțiune pre-cancerigenă în care celulele normale ale mucoasei esofagiene sunt înlocuite cu celule care seamănă cu cele din stomac.

Simptomele cancerului de esofag pot include dificultăți la înghițire (disfagie), senzație de arsură în piept sau dureri în timpul înghițirii, pierdere inexplicabilă în greutate, durere în gât sau în spate, regurgitare, tuse și răgușeală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel