Simptomul care indică un nivel ridicat de colesterol. Te trezește din somn

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
simptomul care indica un nivel ridicat de colesterol - FOTO: Freepik@Drazen Zigic
simptomul care indica un nivel ridicat de colesterol - FOTO: Freepik@Drazen Zigic

Simptomul care indică un nivel ridicat de colesterol te trezește în toiul nopții. 

Simptomul care indică un nivel ridicat de colesterol este întâlnit în timpul nopții. Experimentarea unei anumite senzații pe timp de noapte ar putea fi un semnal de alarmă că în arterele dumneavoastră s-a acumulat colesterol.

Silențios, dar mortal, colesterolul ridicat este adesea reticent în a arăta multe semne de avertizare, în timp ce pune bazele unor probleme grave de sănătate, cum ar fi bolile de inimă. Cu toate acestea, unele simptome pot apărea odată ce substanța grasă se acumulează în arterele dumneavoastră. Un semn revelator al acestui proces poate lovi noaptea.

Lăsarea unor niveluri ridicate de colesterol în voia sorții este o rețetă pentru acumularea plăcii în arterele dumneavoastră. În afară de colesterol, plăcile sunt un cocktail de substanțe grase, deșeuri celulare, calciu și fibrină.

Odată ce arterele dvs. conțin prea mult din acest amestec neplăcut, ele devin groase și rigide, reducând fluxul sanguin.

”Acest lucru înseamnă că mușchii și alte țesuturi de dincolo de îngustare nu primesc o aprovizionare cu sânge suficient de bună”, a precizat Dr. Adam Staten, director clinic la One Day Tests și medic de familie NHS, potrivit Express.

Medicul a explicat că aceste procese pun bazele unei afecțiuni cunoscute sub numele de boală arterială periferică, sau PAD pe scurt.

”Este același proces care duce la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale, dar în cazul PAD sunt afectate arterele din picioare și, mai rar, brațele”, a adăugat Dr. Staten.

Vezi și: Ciroza alcoolică, boală hepatică și de adicție. Liana Gheorghe: 70% din pacienți sunt alcoolici. 20-30% recidivează

Care este simptomul care te trezește în toiul nopții

Potrivit Cleveland Clinic, ”primul simptom” declanșat de PAD ar putea fi durerea, crampele sau disconfortul la nivelul picioarelor. Dr. Staten a împărtășit că acest tip de durere poate lovi chiar și noaptea, perturbându-vă somnul.

”Durerea nocturnă poate fi un semn că PAD este destul de severă. În stadiile incipiente ale PAD, durerea apare, de obicei, doar în timpul activității, semănând cu o durere de crampe atunci când mergeți.  

Mai târziu, arterele pot deveni atât de înguste încât, chiar și în repaus, mușchii nu primesc suficient sânge pentru a funcționa corect și asta provoacă durere.

Există un element mecanic al problemei și pe timp de noapte, deoarece fluxul de sânge către picioare nu este ajutat de gravitație atunci când stai întins - unele persoane consideră că agățarea picioarelor pe marginea patului sau ridicarea în picioare ameliorează durerea, deoarece gravitația trage mai mult sânge în jos în picior”, a subliniat dr. Staten.

Vezi și: Ce se întâmplă când nu mai întreții relații intime. 7 afecțiuni medicale pe care le riști

Ce trebuie să faceți

Dacă vă deranjează durerile de picior care vă perturbă somnul, medicul vă recomandă să consultați un medic de familie. Medicul vă poate ajuta să evaluați circulația la picioare prin examinarea acestora.

Din nefericire, PAD nu provoacă întotdeauna multe simptome vizibile, ceea ce o face greu de identificat - la fel ca în cazul colesterolului ridicat. Acest lucru înseamnă că cea mai fiabilă modalitate de a determina nivelul colesterolului este prin intermediul unui test de sânge.

Odată ce vi se confirmă colesterolul ridicat, puteți face multe lucruri pentru a vă menține nivelul sub control, de la o dietă sănătoasă până la medicamente pentru scăderea colesterolului, numite statine.

O dietă pentru scăderea colesterolului reduce grăsimile saturate - gândiți-vă la brânză, unt, cârnați și biscuiți. În plus, creșterea aportului de fibre solubile ar putea contribui, de asemenea, la scăderea nivelului de colesterol.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă înghiți pastilele fără apă. Trei riscuri la care te supui. Cum trebuie să stai când înghiți medicamentele

Alte modificări utile ale stilului de viață includ reducerea consumului de alcool, renunțarea la fumat și exercițiile fizice.

”În tratarea PAD, cel mai important pas pe care îl puteți face este să vă opriți din fumat, dar medicul dumneavoastră de familie vă va sfătui, de asemenea, să luați un medicament de subțiere a sângelui numit clopidogrel, care este similar cu aspirina.

De asemenea, este posibil să trebuiască să consultați un chirurg vascular, deoarece există mai multe modalități de a deschide chirurgical alimentarea cu sânge a picioarelor”, a mai precizat dr. Staten.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel