Sindromul de tunel carpian, asociat cu insuficiența cardiacă. Care este legătura dintre cele două boli

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
sindromul de tunel carpian - FOTO: Freepik
sindromul de tunel carpian - FOTO: Freepik

Sindromul de tunel carpian ar putea fi asociat cu insuficiența cardiacă. Persoanele care se confruntă cu această afecțiune, ar putea fi predispuse la a dezvolta insuficiență cardiacă.

Sindromul de tunel carpian, o afecțiune neurologică frecventă, ar putea avea o legătură cu insuficiența cardiacă. Un nou studiu spune că există o legătură potențială între cele două boli aparent fără legătură între ele.

Sindromul de tunel carpian este una dintre cele mai frecvente probleme care afectează mâna. Acesta este cauzat de îngustarea tunelului carpian sau a pasajului din încheietura mâinii, ceea ce duce la creșterea presiunii în interiorul nervului median. Pacienții suferă de durere, amorțeală și slăbiciune generală la nivelul mâinii și al încheieturii mâinii.

Insuficiența cardiacă, pe de altă parte, este o afecțiune care apare atunci când inima nu pompează suficient sânge. Aceasta poate fi din cauza unei boli coronariene, unei inflamații cardiace, unei tensiuni arteriale ridicate, unei cardiomiopatii sau unei bătăi neregulate a inimii.

Pacienții cu sindrom de tunel carpian, predispuși insuficienței cardiace

În studiul, publicat în JAMA Network Open, un grup de cercetători a constatat că pacienții vârstnici cu sindromul tunelului carpian au cu 39% mai multe șanse de a dezvolta insuficiență cardiacă (IC) în comparație cu cei care nu suferă de această afecțiune în timpul unei urmăriri de 10 ani.

”Rata crescută de IC în rândul pacienților cu sindrom de tunel carpian necesită atenție, deoarece IC este o boală comună asociată cu o mortalitate ridicată. Diagnosticul precoce al IC este cheia unui tratament de succes, în special pentru amiloidoza cardiacă [transthyretin], care a fost asociată cu sindromul tunelului carpian într-un studiu recent”, au declarat cercetătorii, potrivit Medical Daily

Vezi și: 20 de trucuri pentru depozitarea CORECTĂ a alimentelor. Dacă faci asta, vor rezista mai mult timp și vei reduce risipa alimentară

Cercetătorii cred că legătura dintre cele două boli ar putea fi faptul că pacienții cu sindromul tunelului carpian au o acumulare crescută de proteine defectuoase numite fibrile, similară cu cea a pacienților cu amiloidoză cardiacă cu transthyretin (ATTR) care se confruntă cu insuficiență cardiacă.

În cadrul unui studiu retrospectiv, cercetătorii au analizat datele de la 81.898 de adulți din Germania cu un diagnostic inițial de sindrom de tunel carpian din 2005 până în 2020. Zece ani mai târziu, 6,2% dintre persoanele care nu aveau sindromul tunelului carpian și 8,4% dintre persoanele cu sindromul tunelului carpian au fost diagnosticate cu insuficiență cardiacă.

În analiza de regresie, cercetătorii au descoperit o asociere între sindromul de tunel carpian și diagnosticul ulterior de insuficiență cardiacă la pacienții cu vârsta de 60 de ani și peste.

Cu toate acestea, cercetătorii avertizează că studiul lor nu indică faptul că sindromul de tunel carpian cauzează în mod direct insuficiența cardiacă. De asemenea, studiul nu sugerează că persoanele cu sindrom de tunel carpian trebuie să intre în panică și să verifice dacă au insuficiență cardiacă.

”Aceste două diagnostice sunt foarte diferite și nu există o legătură directă între ele”, a declarat Karel Kostev, autorul studiului.

Vezi și: Hernie inghinală: cauze, simptome și tratament. Semnul umflăturii de pe burtă. Greșeala pe care o faci zilnic și care provoacă hernia inghinală

Sindromul de tunel carpian, ce este

Sindromul tunelului carpian este cauzat de presiunea asupra nervului median. Tunelul carpian este un pasaj îngust înconjurat de oase și ligamente pe partea palmară a mâinii. Atunci când nervul median este comprimat, simptomele pot include amorțeală, furnicături și slăbiciune la nivelul mâinii și al brațului.

Anatomia încheieturii mâinii, problemele de sănătate și, eventual, mișcările repetitive ale mâinii pot contribui la sindromul tunelului carpian. Un tratament adecvat ameliorează de obicei furnicăturile și amorțeala și restabilește funcția încheieturii și a mâinii.

Vezi și: 8 alimente pe care să le eviți vara. Ce să NU mănânci pe timp de caniculă

Sindromul de tunel carpian, simptome

Simptomele sindromului de tunel carpian încep de obicei treptat și includ:

Furnicături sau amorțeală. Este posibil să observați furnicături și amorțeală la nivelul degetelor sau al mâinii. De obicei, sunt afectate degetul mare și degetele arătător, mijlociu sau inelar, dar nu și degetul mic. Este posibil să simțiți o senzație ca un șoc electric în aceste degete.

Senzația se poate deplasa de la încheietura mâinii până la braț. Aceste simptome apar adesea în timp ce țineți volanul, telefonul sau ziarul, sau vă pot trezi din somn.

Mulți oameni își scutură mâinile pentru a încerca să își amelioreze simptomele. Senzația de amorțeală poate deveni constantă în timp.

Slăbiciune. Este posibil să aveți slăbiciune la nivelul mâinii și să scăpați obiecte. Acest lucru se poate datora amorțelii din mână sau slăbiciunii mușchilor de ciupit ai degetului mare, care sunt, de asemenea, controlați de nervul median, potrivit Mayo Clinic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel