20 de trucuri pentru depozitarea CORECTĂ a alimentelor. Dacă faci asta, vor rezista mai mult timp și vei reduce risipa alimentară

Ana-Maria Bugiu |
Data actualizării: | Data publicării:
20 de trucuri pentru depozitarea corecta a alimentelor foto:freepik@retamosastock
20 de trucuri pentru depozitarea corecta a alimentelor foto:freepik@retamosastock

Iată 20 de trucuri pentru depozitarea corecta a alimentelor. Dacă faci asta, vor rezista mai mult timp.

La nivel global, aproximativ o treime din totalul alimentelor produse pentru consumul uman este irosit, iar în Uniunea Europeană se estimează că 20% din totalul alimentelor produse se pierd sau se irosesc, în timp ce 43 de milioane de oameni de la nivelul Uniunii Europene nu își permit zilnic mese care să asigure o alimentaţie adecvată.

70% din risipa alimentară provine din gospodăriile populaţiei (peste 50% – 47 de milioane de tone), servicii de alimentație publică și de vânzare cu amănuntul, potrivit A.N.S.V.A. .

Vezi și: 8 alimente pe care să le eviți vara. Ce să NU mănânci pe timp de caniculă

Factorii care contribuie la risipa alimentară includ:

- Planificarea nepotrivită de cumpărături de alimente

- Promoțiile, precum „cumpărați unul și obțineți unul gratuit”,  duc la achiziționarea sau pregătirea de mâncare în cantitate prea mare

- Dimensiuni standardizate ale porțiilor în restaurante și cantine

- Dificultatea anticipării numărului de clienți (o problemă pentru serviciile de catering)

La baza tuturor acestor probleme stă o lipsă generală de conștientizare a soluțiilor posibile și a beneficiilor care decurg din reducerea risipei alimentare.

Vestea bună este că există trucuri care vă pot ajuta să prelungiți durata de valabilitate a alimentelor proaspete și să reduceți risipa alimentară.

Iată 20 de trucuri pe care să le practicați pentru a face alimentele să reziste mai mult:

1. Puneți ceapa verde într-un pahar cu apă și depozitați-l în frigider. Va rezista aproximativ 10 zile.

2. Tocați ceapa verde uscată și depozitați-o într-o pungă curată și uscată. Apoi păstrați-o în congelator și presărați câtă aveți nevoie atunci când este necesară.

3. Depozitați cartofii departe de ceapă, deoarece aceasta îi face să se deterioreze mai repede. De asemenea, puteți depozita cartofii cu mere pentru a-i opri de la încolțit.

4. Împletiți ceapa. Acest lucru poate ajuta să le păstrați timp de până la opt luni.

5. Evitați depozitarea ciupercilor în plastic, deoarece le poate face să se deterioreze mai repede. În schimb, depozitați-le într-un sac de hârtie sau într-o cutie de carton, fie într-un loc uscat și răcoros, fie în frigider.

6. Cauza principală a ofilirii verzei este umiditatea. Păstrați salata într-un bol, așezați un prosop de hârtie deasupra pentru a absorbi umiditatea și acoperiți-o. Sau puneți un prosop de hârtie în pungă înainte de a o pune în frigider. De asemenea, folosiți spinnerul de salată pentru a absorbi excesul de apă după spălare.

7. Înfășurați broccoli, salata și țelina în folie de aluminiu înainte de a le depozita în frigider.

8. Păstrați roșiile la temperatura camerei, departe de lumina directă a soarelui. Depozitarea lor în plastic le face să se deterioreze mai repede.

9. Lăsați legăturile de plante aromatice, cum ar fi busuiocul, coriandrul, să se usuce la aer, apoi așezați-le pe prosoape de hârtie uscată și rulați-le. Puneți-le înapoi în pungă și păstrați-le la frigider.

10. Nu puneți busuiocul proaspăt în frigider.

11. Plantele aromatice cu mai mult ulei, cum ar fi cimbrul, rozmarinul și salvia, ar trebui legate împreună și agățate pentru a rămâne aerisite. Încercați să le agățați pe peretele din bucătărie.

12. Păstrați rădăcinoasele, cum ar fi ghimbirul, în congelator. Scoateți rădăcina când aveți nevoie și dați-o pe răzătoare (cu coajă și tot) în timpul gătitului.

13. Un măr, o portocală sau lămâia stricate pot strica întregul grup de fructe. Verificați fructele zilnic pentru a vă asigura că niciunul nu s-a stricat.

14. Ungeți partea tăiată a brânzei cu unt pentru a o menține hidratată.

15. Evitați să tăiați fructele și legumele până când le veți consuma, deoarece acest lucru le poate face să se deterioreze mai repede.

16. Nu supraaglomerați frigiderul, deoarece acest lucru poate împiedica circulația aerului, creând zone calde, care duc la deteriorarea alimentelor.

17. Nu amestecați carnea cu fructe și legume în sertarul de depozitare.

18. Țineți articolele perisabile, cum ar fi laptele, pe raftul din mijloc - niciodată pe ușă, unde temperaturile pot fluctua.

19. Mențineți frigiderul curat și îndepărtați alimentele stricate prompt pentru a preveni răspândirea mucegaiului la alimentele proaspete.

20. Păstrați resturile în containere de sticlă transparente, astfel încât să puteți vedea ce aveți, ajutându-vă să le consumați mai repede.

Vezi și: Stil de viață sănătos și echilibrat: Ce înseamnă și cum putem trăi în echilibru

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel