Hernie inghinală: cauze, simptome și tratament. Semnul umflăturii de pe burtă. Greșeala pe care o faci zilnic și care provoacă hernia inghinală

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Hernie inghinala - Foto: Freepik
Hernie inghinala - Foto: Freepik

Ce este o hernie inghinală, când și de ce apare. Care sunt cauzele și simptomele herniei inghinale și cum se poate trata.

O hernie inghinală apare atunci când un țesut, cum ar fi o parte a intestinului, iese în afară printr-un punct slab al mușchilor abdominali, în zona dintre partea inferioară a abdomenului și coapsă.

Hernia inghinală apare din cauza unei slăbiciuni a mușchilor din partea inferioară a abdomenului.

Umflătura rezultată poate fi dureroasă, în special atunci când tușiți, vă aplecați sau ridicați un obiect greu. Cu toate acestea, multe hernii inginale nu provoacă durere.

Trei straturi protejează intestinele în interiorul abdomenului inferior. Primul este o membrană subțire numită peritoneu, al doilea este alcătuit din mușchii abdominali, iar al treilea este pielea.

Horoscop medical. Bolile pe care le riști dacă ești Berbec și ce să nu mai mănânci niciodată dacă ești Berbec: Ar trebui să aveți grijă de cap, stomac și rinichi

O hernie inghinală se formează atunci când intestinele și peritoneul împing prin mușchi și apar ca o umflătură sub piele. Hernia inghinală este periculoasă, deoarece tinde să se mărească în continuare, iar intestinul poate rămâne blocat în interiorul umflăturii și își poate pierde alimentarea cu sânge.

Acest lucru se numește hernie inghinală strangulată și poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a corecta problema.

Cele 2 tipuri de hernie inghinală


1. Hernie inghinală indirectă

Acesta este cel mai comun tip și un tip de hernie cu care vă puteți naște. Deși poate apărea la bărbați și femei, este mult mai frecventă la bărbați. Acest lucru se datorează faptului că testiculul masculin începe în interiorul abdomenului și trebuie să coboare printr-o deschidere în zona inghinală pentru a ajunge la scrot (sacul care conține testiculele)

. Dacă această deschidere nu se închide la naștere, se dezvoltă o hernie.

La femei, acest tip de hernie poate apărea dacă organele de reproducere sau intestinul subțire alunecă în zona inghinală din cauza unei slăbiciuni a mușchilor abdominali, potrivit Hopkins Medicine.

2. Hernie inghinală directă

Acest tip de hernie este cauzat de slăbirea mușchilor abdominali de-a lungul timpului și este mai probabil să fie observată la adulți. Hernia inghinală directă apare numai la bărbați.

Hernie inghinală - simptome

La bărbați, o hernie inghinală se poate extinde în jos în scrot și poate provoca un scrot mărit. Herniile mici pot aluneca înainte și înapoi prin deschiderea din abdomen și nu provoacă niciun simptom. Herniile mai mari pot fi masate înapoi în abdomen.

Primul semn al bolii Lyme. Tudor Ciuhodaru, semnal de alarmă despre eritem: Dacă vedeți astfel de pete, mergeți de urgență la spital! Nu e de glumit

Simptomele herniilor inghinale includ:

- O umflătură care crește în dimensiune atunci când faceți efort și dispare atunci când vă întindeți.

- Durere bruscă în zona inghinală sau în scrot atunci când faceți exerciții fizice sau când faceți eforturi

- O senzație de slăbiciune, presiune, arsură sau durere în zona inghinală sau scrotală

O hernie inghinală care nu poate fi mutată înapoi în abdomen se numește hernie încarcerată. Aceasta este o situație periculoasă, deoarece partea din intestin care se află în interiorul herniei poate deveni strangulată, ceea ce reprezintă o urgență medicală.

Simptomele unei hernii inghinale strangulate includ:

- Durere severă și roșeață

- Durere care continuă să se agraveze

- Febră

- Ritm cardiac rapid

- Greață și vărsături

Testul care pune diagnosticul de hernie inghinală

Hernia inghinală este cel mai adesea diagnosticată prin intermediul anamnezei medicale și al examenului fizic.

În timpul examinării, medicul va căuta și va pipăi o umflătură în zona inghinală sau scrotală. Este posibil să vi se ceară să stați în picioare și să tușiți pentru a face să apară hernia.

Hernia inghinală la copii poate fi văzută sau simțită doar atunci când copilul plânge.

Hernie inghinala - tratament

Modalitatea de reparare a herniei inghinale este, de obicei, o procedură chirurgicală.

La adulții cu hernii mici care nu provoacă simptome, tratamentul poate fi doar de supraveghere. Adulții cu simptome și majoritatea copiilor sunt de obicei supuși unei intervenții chirurgicale pentru a preveni posibila complicație a unei hernii strangulate în viitor.

O hernie încarcerată sau strangulată poate necesita o intervenție chirurgicală de urgență.

Există două tipuri principale de intervenții chirurgicale pentru hernia inghinală:

- Operația deschisă

Se face o incizie prin piele în zona inghinală. Chirurgul mută hernia înapoi în interiorul abdomenului și închide peretele abdominal cu copci. Plasarea unei plase poate fi utilizată pentru a întări închiderea și a reduce riscul de reapariție a herniei.   

- Operația laparoscopică sau asistată robotic

Acest tip de intervenție chirurgicală utilizează câteva incizii mici și un osciloscop subțire cu o cameră minusculă.

În acest caz, recuperarea este mai scurtă și durerea este mai puțin severă după aceste abordări minim invazive decât în cazul unei reparații deschise, potrivit Hopkins Medicine.

Ce să faci ca să nu dezvolți hernie inghinală

Nu puteți face nimic pentru a preveni o hernie inghinală indirectă, tipul cu care vă nașteți. Herniile directe care apar în timp pot fi prevenite cu ajutorul acestor precauții:

Învățați cum să ridicați corect obiectele grele.

Evitați și, la nevoie, tratați constipația pentru a preveni sforțarea atunci când aveți o mișcare intestinală.

Obțineți tratament pentru orice tuse persistentă.

Dacă sunteți un bărbat cu o prostată mărită și faceți eforturi pentru a elimina urina, tratați-vă.

Dacă sunteți supraponderal, pierdeți kilogramele în plus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel