Șocul cardiogen: care sunt șansele de supraviețuire în cazul unui infarct

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Atac de cord, boli cardiace
Atac de cord, boli cardiace

Șocul cardiogen, cel mai adesea ca urmare a unui infarct miocardic, este fatal dacă nu este tratat de urgență. Dacă este tratat, jumătate dintre pacienți supraviețuiesc.

Șocul cardiogen este o afecțiune medicală în care brusc, inima nu mai poate pompa sânge în organism. Cel mai frecvent, șocul cardiogen este determinat de un infarct miocardic masiv. Șocul cardiogen este rar, dar este deseori fatal dacă nu este tratat de urgență. Dacă este tratat imediat, aproximativ jumătate dintre pacienții cu șoc cardiogen supraviețuiesc.

Noua schemă de clasificare a șocului cardiogenic (CSA) a Societății pentru Angiografie și Intervenție Cardiovasculară (SCAI) asigură stratificarea riscului pentru mortalitatea în spital, potrivit unui studiu publicat recent în Journal of the American College of Cardiology.

Jacob C. Jentzer, de la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota, și colegii au analizat retrospectiv datele de la pacienții unităților de terapie intensivă cardiacă (CICU) internați între 2007 și 2015. Noua schemă de clasificare CS în cinci stadii SCAI (etapele A până la E ) a fost utilizat pentru clasificarea retrospectivă a datelor de admitere a CICU pe baza prezenței hipotensiunii arteriale sau a tahicardiei, hipoperfuziei, deteriorării și șocului refractar.

Mortalitatea din spital 

Cercetătorii au descoperit că dintre cei 10.004 pacienți, 43,1% au avut sindrom coronarian acut, 46,1% au avut insuficiență cardiacă și 12,1% au avut stop cardiac. Proporția pacienților clasificați în fiecare etapă SCAI CS (A până la E) a fost 46; 30; 15,7; 7,3 și, respectiv, 1%.

Mortalitatea (neadaptată) din spital pe stadii a fost de 3; 7,1; 12,4; 40,4; respectiv 67%. Într-o analiză ajustată, fiecare stadiu de șoc SCAI mai mare a fost asociat cu o mortalitate în spital crescută comparativ cu stadiul de șoc SCAI A, iar riscul de mortalitate în spital a fost mai mare în fiecare subgrup cu prezența stopului cardiac. Pentru subsetul de pacienți cu sindrom coronarian acut sau insuficiență cardiacă, rezultatele au fost consistente.

"Acest sistem de clasificare ar putea fi implementat ca un instrument clinic și de cercetare pentru a identifica, a comunica și a prezice riscul de deces la pacienții cu risc și pentru CS," scriu autorii.

Unul dintre autori a dezvăluit că studiul are legături financiare cu tehnologia medicală și industria farmaceutică.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel