Prea mult somn pune corpul într-o stare de stres și creează niveluri ridicate de proteină C reactivă (CRP), un marker inflamator cheie asociat cu bolile de inimă. Un studiu prezentat recent la conferință științifică anuală a Colegiului American de Cardiologie, examinat puțin peste 14.000 de participanți, susține că acele persoane care au raportat un atac de cord, insuficiență cardiacă sau un accident vascular cerebral în acest timp au fost evaluați pentru factorii de risc, inclusiv nivelurile de proteină C reactivă (CRP), un marker inflamator cheie asociat cu bolile de inimă.
Acestora li s-a făcut o evaluare și li s-a dat un scor de risc al bolilor cardiovasculare aterosclerotice, care ia în considerare factori precum vârsta, rasa, tensiunea arterială, sexul și colesterolul, care pot juca toate un rol în prezicerea problemelor cardiace.
Cercetătorii au descoperit că a existat o relație în formă de U cu durata somnului: cei care au dormit mai puțin de șase ore au avut cel mai mare risc de boli cardiovasculare aterosclerotice, dar a existat și un risc crescut pentru cei care au dormit mai mult de șapte ore în fiecare noapte. S-a observat că aceia care dorm aproximativ șase până la șapte ore, care a avut cel mai scăzut risc de boli aterosclerotice.
”Știm că CRP crescut este un marker al inflamației în corp. Au existat studii de ceva timp care arată că extremele duratei somnului - atât inadecvate, cât și excesive - pun corpul într-o stare de stres și creează niveluri ridicate de CRP”, consideră W. Christopher Winter, MD, președintele Charlottesville Neurology and Sleep Medicine și autorul The Sleep Solution, potrivit prevention.com.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.