Somnul insuficient, asociat cu risc mai mare de demență! De ce să dormi minim 7 ore în fiecare noapte

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Somn odihnitor
Somn odihnitor

Somnul de doar 6 ore sau mai puțin pe noapte, la vârste cuprinse între 50 și 70 de ani, este asociat cu un risc mai mare de demență, arată un nou studiu realizat pe aproape 8.000 de adulți din Marea Britanie, care au fost monitorizați timp de peste 25 de ani.

Studiul, publicat în jurnalul științific Nature Communications (link direct studiu), arată că există un risc mai mare cu 20-40% de demență la persoanele care dorm puțin, al căror somn are o durată mai mică sau egală cu șase ore pe noapte, la vârste de 50 sau 60 de ani, comparativ cu cele care dorm „normal”, adic minimum șapte ore pe noapte.

Studiul, care sugerează existența unei asocieri între durata somnului și riscul de demență, fără a confirma o relație cauză-efect, a fost realizat de Institutul Național de Sănătate și Cercetări Medicale (INSERM) din Franța și Universitatea din Paris, în colaborare cu University College London (UCL).

Cercetătoarea Séverine Sabia (Inserm/UCL) și colegii săi au constatat, totodată, un risc mai mare cu 30% de demență la persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani care au dormit puțin în mod sistematic, indiferent de potențialele lor probleme de sănătate de natură cardiovasculară, metabolică sau psihică (depresie), factori de risc pentru apariția demenței.

Aproape zece milioane de noi cazuri de demență, inclusiv boala Alzheimer, sunt diagnosticate în fiecare an la nivel mondial, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Somnul este frecvent afectat la pacienții cu diagnosticați cu această problemă de sănătate. Însă, un număr tot mai mare de dovezi în urma studiilor științifice sugerează că obiceiurile de somn, înainte de instalarea demenței, contribuie, de asemenea, la dezvoltarea bolii.

Aceste rezultate sugerează că somnul în a doua parte a vieții ar putea juca un rol în sănătatea creierului. Astfel, se confirmă importanța unei bune igiene a somnului pentru sănătate, potrivit INSERM.

„Evitarea fumatului, consumul de alcool cu moderație, menținerea activității mentale și fizice, adoptarea unei diete echilibrate și controlul nivelului colesterolului și al tensiunii arteriale pot ajuta creierul nostru să rămână sănătos pe măsură ce îmbătrânim”, a declarat doctor Sara Imarisio de la Alzheimer's Research Trust.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel