Sorina Pintea, despre tragedia de la Spitalul Săpoca: Un lung șir de erori umane

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Spitalul de Psihiatrie Săpoca
Spitalul de Psihiatrie Săpoca

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, duminică, într-o conferință susținută la Buzău, în contextul tragediei de la Spitalul de Psihiatrie din Săpoca că în unitatea medicală s-a produs un lung șir de erori umane și această tragedie putea fi evitată. Noaptea trecută, un pacient intrat în sevraj a ucis patru persoane internate și a rănit alte nouă.

„Încă de dimineață am trimis Corpul de Control pentru a vedea exact ce s-a întâmplat. Am considerat că este mai bine să vin, împreună cu cei de la Corpul de Control, să finalizăm în seara aceasta toate cercetările care țin de Ministerul Sănătății, pentru a putea trage niște concluzii și a lua niște măsuri. Sunt lucruri încă de neexplicat, vom vedea exact ce s-a întâmplat, vom verifica fiecare aspect în parte, inclusiv fișa postului personalului medical”, a arătat Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății a arătat că, din primele cercetări, în cazul pacientului transformat în ucigaș s-au făcut multe greșeli, încă de la internarea acestuia în Spitalul de Psihiatrie din Săpoca.

„S-a produs un lung șir de erori umane și reiterez ideea că această tragedie putea fi evitată. Am spus de foarte multe ori că noi suntem sistemul și că trebuie, fiecare dintre noi, să respecte ceea ce are în trecut fișa postului. Să vă dau o prima mostră de nerespectare a fișei postului: în fișa postului asistentei medicale scrie negru pe alb că nu se lasă la îndemâna pacienților niciun fel de obiecte contondente, ori acel stativ de perfuzie era un obiect greu care n-ar fi trebuit să rămână niciodată într-un salon cu bolnavi internați cu probleme psihice, care erau nesupravegheați", a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății, în fața Spitalului din Săpoca.

Ministrul a precizat că a doua eroare a fost aceea că, cu câteva ore înainte să aibă loc atacul, în pat cu ucigașul a mai fost pus un pacient, tot cu etilism, deși mai existau paturi libere în pavilionul respectiv.

Au pus încă un bolnav cu el în pat

„Al doilea lucru care m-a frapat este faptul că la ora 1,45 în noaptea de sâmbătă spre duminică a fost internat un pacient, tot cu etilism, care a fost pus în pat cu pacientul Lungu Ștefan, în condițiile în care în acel pavilion mai existau paturi libere. Dar a fost decizia medicului de gardă pentru că salonul 206 în care s-au petrecut crimele era imediat la îndemână și atunci probabil și-au spus - e un comentariu personal - 'de ce să nu-l punem aici?'", a dezvăluit Sorina Pintea.

Toate aceste greșeli puteau fi evitate, dacă fiecare își respecta fișa postului, a mai spus ministrul Sănătății. Sorina Pintea a explicat că în paralel se desfășoară mai multe anchete, pentru că nu se știe dacă bolnavului transformat în criminal i s-au administrat sau nu sedative, întrucât fișele medicale nu au fost completate cu așa ceva. Angajații care erau în spital la momentul producerii incidentului au dat deja declarații, ancheta corpului de control al Ministerului merge în paralel cu cea a polițiștilor, iar Colegiul Medicilor va vedea dacă s-au respectat sau nu protocoalele medicale.

Cei 9 pacienți răniți de criminal au fost transportați la patru Spitale din București. Agresorul are 38 de ani și este din comuna Săgeata, județul Buzău, fiind o persoană fără ocupație. El a fost internat voluntar joi, cu sevraj etilic. După ce a ucis 4 persoane și a rănit alte nouă, bărbatul a încercat să fugă, dar a fost imobilizat de un polițist.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel