Sorina Pintea, scandal Săpoca: Sunt 5 decese, managerul Spitalului Săpoca a demisionat, mai mulți medici vor fi trași la răspundere

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea  FOTO: DC Media Group
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea FOTO: DC Media Group

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat că a finalizat ancheta privind actul medical în cazul scandalului de la Spitalul de Psihiatrie Săpoca, unde un pacient a ucis cinci oameni și a rănit alți 8. A cincea victimă a decedat azi-noapte. Managerul spitalului a demisionat, iar ministrul a anunțat că în acest caz va depune plângere penală pe numele celor care nu și-au făcut treaba cum trebuie. 

 Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat în această dimineață că a finalizat ancheta privind actul medical în cazul pacientului de 38 de ani de la Spitalul de Psihiatrie Săpoca, cel care în noaptea de sâmbătă spre duminică a ucis 4 pacienți cu un stativ pentru perfuzii și a rănit alți 9. 

Ministrul a anunțat că numărul victimelor a crescut la 5, o pacientă de 88 de ani rănită, și care fusese transferată la București, la Spitalul de Urgență Floreasca, decedând noaptea trecută. 

Întrebată ce explicație a primit pentru că un obiect contondent a fost lăsat la mâna unui pacient psihiatric, care a ucis cu acest obiect 5 persoane și a rănit alte 8, ministrul a dezvăluit că i s-a spus că „stativul a rămas în salon pentru că a doua zi urma să se facă un tratament perfuzabil, ceea ce nu este o explicație"!

Managerul spitalului a demisionat

Sorina Pintea a spus că după ce a văzut raportul anchetei, managerul spitalului și-a dat demisia. „Vom depune plângere penală în acest caz”, a anunțat demnitarul. 

„Am finalizat ancheta în ceea ce privește acordarea actului medical și respectarea condițiilor pentru pacienții internați la Spitalul de Psihiatrie Săpoca. Azi dimineață i-am prezentat concluziile managerului spitalului, care și-a înaintat demisia. De asemenea, măsurile pe care Ministerul Sănătății le-a decis în ceea ce privește Spitalul de la Săpoca sunt legate de o plângere penală pe care noi o vom depune privind activitatea medicului de gardă, a asistentelor care au fost în tura de noapte, atunci când s-au produs crimele. Din păcate vorbim despre cinci decese, pentru că azi noapte unul dintre pacienții aflați la Spitalul de Urgență Floreasca, în vârstă de 88 de ai, tarat, pacient cu multiple comorbidități, a decedat în cursul acestei nopți”, a explicat ministrul. 

Pacienta, care avea și alte boli cronice - fibrilație atrială, accident vascular sechelar cu hemipareză dreaptă, escare gradul IV, era imobilizată la pat de mai multe luni și care făcuse și o infecție nosocomială - a făcut stop respirator și nu a mai putut fi salvată. 

Funcția de manager al Spitalului de Psihiatrie Săpoca va fi preluată interimar de directorul economic, a anunțat Sorina Pintea. Ea a anunțat că va sesiza organele de anchetă penală în acest caz. 

„Voi avea o întâlnire cu membrii Colegiului Director pentru că, în afară de responsabilitățile celor care au fost de gardă și au lucrat în tura de noapte, în noaptea de sâmbătă spre duminică, exstă responsabilități, conform fișei postului, a celor care conduc Spitalul Săpoca (...) Plângerile penale se referă la neglijență în serviciu. Dacă sunt sau nu vinovați, asta o vor stabili procurorii. Noi avem această suspiciune și suntem obligați să facem plângeri penale, dar mai întâi vom avea comisiile de disciplină”, a spus aceasta.

Controale în toate spitalele de psihiatrie din țară

Sorina Pintea a explicat că va schimba rapid legislația astfel încât situații de acest gen să nu se mai întâmple. Ea a explicat că la Săpoca, demisia managerului este justificată, pentru că a fost vorba „despre o proastă organizare a activității medicale, privind normarea personalului, privind structura unității medicale. De asemenea, managerul are între atribuții și acordarea actului medical de calitate, la timp, corect. Mă rerefer la modul de organizare a concursurilor, la modul de organizare a structurii cu paturi a spitalului. (...) Vom verifica și modul în care a funcționat Consiliul de Administrație al Spitalului care nu s-a mai reunit de mai multe luni, deși trebuia să se întrunească lunar”.

Pentru că neregulile găsite la spitalul din Buzău ar putea fi și în alte instituții medicale de profil, Pintea a anunțat că vor fi toate controlate!

„Noi am finalizat ancheta la acest caz, dar ancheta adevărată abia acum începe. Controlul va continua la toate spitalele de psihiatrie care au incluse compartimente cu măsuri de siguranță, dar și la celelalte spitale de psihiatrie din țară”, a promis ministrul. 

80% dintre manageri n-au ce căuta în sistemul de sănătate

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a spus și că mare parte din manageri „nu au ce căuta" în sistemul de sănătate și a adăugat că va fi grăbit procesul privind „implementarea modificării indicatorilor de performanță pentru manageri”.

„Eu am spus că există deficit de personal, v-am și dat niște exemple ieri: în 2016 aveam 165.000 de angajați în sistemul public, astăzi avem 185.000 în sistemul public. Deci, acest deficit s-a redus, dar modul de organizare a activității medicale este apanajul managementului. Și, așa cum am spus în nenumărate rânduri, 80% dintre manageri nu au ce căuta în sistemul de sănătate. Dăm vina pe sistem, dar sistemul suntem noi. Exact, ceea ce spuneam și despre Săpoca, este un mod de organizare care, din punctul nostru de vedere, nu corespunde. S-au făcut multe în ultimii doi ani, pentru că am avut acces la toate documentele, dar nu suficient. Și prea ne-am obișnuit că merge și așa. Practic, ceea ce s-a întâmplat aici este rezultatul a multor ani de activitate, nu vorbim despre ultimii ani, pentru că s-a încetățenit o idee, „este bine și așa, putem face și asta, putem face și cealaltă", până când s-a întâmplat. Și să nu-mi spuneți că nu știa nimeni ce se întâmplă în fișa postului, ce scrie acolo. Este datoria asistentului-șef să facă instruiri periodice cu privire la ceea ce este în fișa postului, la proceduri, la protocoale. Credeți că s-a făcut ceva? Niciodată! (...) Vom grăbi puțin implementarea modificării indicatorilor de performanță pentru manageri și vom schimba ceva din atribuțiile Consiliilor de Administrație, pentru că în acest moment, din punctul meu de vedere, nu funcționează", a declarat Pintea, la Spitalul de Psihiatrie Săpoca.

Date noi despre starea pacienților internați la spitalele din Capitală

Dintre cei 8 pacienți de la spitalul din Buzău care au fost transferați ieri la București, doă victime – care sunt internate la Spitalul Bagdasar-Arseni - ar putea fi operate astăzi, a informat Ministerul Sănătății. Este vorba de un bărbat și o femeie.

Potrivit Ministerului Sănătății, la Spitalul Floreasca mai este internat un pacient intubat a cărui stare de sănătate deși gravă, este staționară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel