Sorina Pintea: Vârsta de pensionare a medicilor din UPU trebuie să scadă

Angela Sabău |
Data publicării:
EXCLUSIV
Medicii din UPU ar trebui să se pensioneze mai devreme
Medicii din UPU ar trebui să se pensioneze mai devreme

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, într-un interviu transmis de DC Medical și DC News, a fost de acord că nu este firesc ca medicii, cu aceeași muncă și aceeași pregătire, să se pensionezela vârste diferite doar pentru că țin de ministere diferite. Despre medicii din UPU, ea crede că vârsta de pensionare trebuie să scadă.

Inadvertențele în ce privește vârsta de pensionare în sistemul medical este un subiect aflat atenția ministrului Sănătății. Sorina Pintea a arătat la interviurile transmise de DC Medical și DC News că trebuie găsite soluții, deoarece nu i se pare normal ca doi oameni care fac aceeași muncă, să aibă vârste de pensionare diferite, doar fiindcă țin de ministere diferite.

Ea s-a referit la faptul că medicii care sunt încadrați ai Ministerului de Interne (medici militari, paramedici) se pot pensiona la 55 de ani, față de medicii încadrați în unitățile medicale ce țin de Ministerul Sănătății, care se pensionează la 65 sau 67 deani.

„Nu este firesc ca medicii din urgență care fac gărzi în UPU - SMURD să se pensionează la 65-67, în timp ce paramendicii, care sunt încadrați în structura SMURD, Ministerul de Interne, se pensionează la 55. Sigur, există o inadvertență”, a spus ea. De asemenea, ea a mai menționat că Ministerul Muncii  este cel care ar trebui să promoveze un act legislativ care să reglementeze această inadvertență.

Despre prelungirea vârstei de pensionare de la 65 la 67 de ani, ea a mai arătat că modificarea s-a făcut la propunerea unor medici, pentru a da, astfel posibilitatea unora cu specializări în care este lipsă de medici să lucreze mai mult. „Există spitale care nu au de unde să angajeze medici pe o anumită specialitate și atunci este obligatoriu să prelungim activitatea unora care mai sunt acolo.

Dar eu cred că în surt timp această problemă nu va mai fi de actualitate, pentru că numărul de locuri la rezidențiat în ultimii doi ani a crescut considerabil, inclusiv pe acele specialități deficitare. Deci vor fi acoperite posturile cu probleme”, a explicat ea.

Soluția, la Ministerul Muncii

Pe de altă parte, ministrul Sănătății a fost de acord că vârsta de pensionare a medicilior din Urgență ar trebui să scadă, dar fiind volumul mare de muncă și suprasolictarea medicilor din această specializare. „(...)  În Unitatea de Primiri Urgențe, vârsta de pensionare a unui medic trebuie să scadă. Inclusiv la Ambulanțe.

Am avut o discuție cu ministrul Muncii pe această temă, este tot un act normativ care trebuie promovat de acest minister. Nu dau vina pe colegi, dar noi chiar discutăm și colaborăm în Guvern. (...) Volumul de muncă în UPU este extrem, extrem de mare. A fost epidemia de gripă: au fost medici care vedeau în UPU, unde veneau cam 100 de pacienți în 24 de ore, vedeau peste 300. Este inuman. Și atunci nu mai putem vorbi despre calitatea actului medical, așa cum ar treui să fie”, a mai explicat ea.

Ministrul Sorina Pintea a mai spus că subiectul a fost dezbătut și cu Secretarul de Stat, Raed Arafat, pentru a găsi soluții în problema vârstei de pensionare a medicilor. Declarațiile ministrului, integral, în video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel