Stadiul în care e diagnosticat limfonul: ce tip de cancer secundar ar apărea

Adisa Codruț |
Data publicării:
Rezultate analize
Rezultate analize

Un nou studiu arată stadiul în care limfomul este diagnosticat inițial afectează tipurile de cancere secundare care se pot forma după tratament.

Limfon, cancer. "Am făcut progrese extraordinare în acest domeniu și, în consecință, pacienții trăiesc mai mult. Astfel, supraviețuirea a luat un punct central în gestionarea acestor limfoame. Având în vedere că acești pacienți prezintă un risc crescut de a dezvolta un al doilea cancer primar, obiectivul este identificarea factorilor de risc care pot prezice sau reduce acest risc", spune Manali Kamdar, cercetător la Universitatea din Colorado Cancer Center și director clinic al Serviciilor de Limfom de la Spitalul UCHealth al Universității din Colorado.

Studiul din Colorado arată, pentru prima dată, că stadiul în care DLBCL este diagnosticat inițial are un impact asupra tipurilor de cancer secundar care se pot forma după tratament. Cercetarea a demonstrat că, în comparație cu cancerul în stadiu tardiv, pacienții diagnosticați cu DLBCL în stadiu incipient aveau un risc mai mare de a dezvolta al doilea cancer primar în cei cinci ani următori tratamentului cu succes și că aceste noi tipuri de cancer tind să fie în mare parte tumori solide, cum sunt cele ale sânului, colonului sau prostatei.

Limfom, cancer. Studiul

În cadrul cercetării au fost analizate rezultatele a 26.038 de pacienți diagnosticați cu limfom difuz cu celule B (DLBCL) în perioada 1973 – 2010. Mai mult de jumătate dintre ei au fost diagnosticați cu boală în stadiul 1 sau 2, iar puțin mai puțin de jumătate dintre aceștia au fost diagnosticați cu boală în stadiul 3 sau 4. În general, 13% dintre supraviețuitori au continuat să dezvolte al doilea cancer primar, potrivit sciencedaily.

Specialiștii consideră că, prin tratamente îmbunătățite, în special prin utilizarea imunoterapiei anti-cancer, vor supraviețui peste două treimi din toți pacienții diagnosticați cu limfom difuz cu celule B (DLBCL). Însă, după tratament, pacienții prezintă un risc mic, dar real, de a dezvolta un nou cancer, numit un al doilea cancer primar.

În schimb, pacienții a căror DLBCL a fost în stadiul 3 sau 4 la momentul diagnosticului au avut un risc crescut de a dezvolta al doilea cancer primar în fereastra de 10-15 ani după un tratament cu succes, iar în loc de tumori solide, aceste tipuri de cancer au avut tendința de a fi maligne hematologice, inclusiv forme de leucemie. Potrivit cercetătorului Kamdar, dacă un pacient a găsit un număr scăzut de sânge la 10 ani după tratamentul pentru DLBCL în stadiu tardiv, s-ar justifica testarea suplimentară, având în vedere riscul asociat cu antecedente de DLBCL în stadiu tardiv.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel