Sterilizarea instrumentarului, sistem unic în România folosit la Spitalul Foișor

Sistemul de sterilizare a intrumentarului este unic în România, deocamdată. Foto: ASSMB
Sistemul de sterilizare a intrumentarului este unic în România, deocamdată. Foto: ASSMB

Spitalul Clinic de Ortopedie-Traumatologie Foișor are o nouă linie modernă de sterilizare computerizată a intrumentarului chirurgical.

La Spitalul Clinic de Ortopedie-Traumatologie Foișor, administrat de Primăria Municipiului Bucureşti, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, prevenția infecțiilor nosocomiale este prioritară. Pe linia modernă de sterilizare computerizată, instrumentarul chirurgical parcurge un circuit complet, pe trei sectoare distincte, prevăzute cu sistem de filtrare personal.

După intervențiile chirurgicale, trusele complexe pentru ortopedie (instrumentar coloană, instrumentar implantare endoproteze, articulare primare și de revizie, artroscopie, etc) trec prin trei etape, până la sterilizarea finală: spălarea manuală asistată și automată, selectarea instrumentarului prin scanare-organizare-împachetare și sterilizarea computerizată.

Sterilizate la termperaturi ridicate

După spălarea grea, instrumentarul se introduce în patru mașini automate, programabile și urmărite computerizat, timp de o oră, la o temperatură de 100 de grade Celsius. Apoi, se usucă la 80 de grade Celsius, se selectează, se scanează și se împachetează în șase poziții de împachetare. Sterilizarea specifică computerizată se face la 134 de grade sau la 121 de grade Celsius (în funcție de material– moale sau oțel), în trei sterilizatoare, timp de 65-70 minute. Instrumentarul sterilizat este transportat apoi în camera de așteptare și stocaj, unde primește confirmarea de „bun de utilizare". În final, instrumentarul chirurgical merge în blocul operator, în transportoare specializate. Și acestea sunt spălate complet, într-o stație computerizată și apoi uscate la 80 de grade Celsius.

În Spitalul Clinic de Ortopedie-Traumatologie Foișor se realizează 30-40 de intervenții chirurgicale, zilnic, iar la fiecare operație se folosesc între 3 și 36 de truse specifice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2022 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy