Știința scufundării la rece: impactul său asupra recuperării. Care sunt riscurile și măsurile de precauție

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
scufundari la rece Foto: Freepik
scufundari la rece Foto: Freepik

Descoperă beneficiile aduse sănătății dacă petreci câteva minute pe săptămână în apă rece.

Scufundarea la rece, care este un tip de crioterapie, presupune scufundarea corpului în apă rece. În urma scufundării în apă rece, inclusiv într-o baie de gheață, o persoană experimentează o reducere a temperaturii corpului, o disipare a căldurii corporale și modificări ale circulației sângelui. 

Aceste modificări, potrivit susținătorilor scufundării în apă rece, ameliorează disconfortul muscular, favorizează recuperarea după exerciții fizice, diminuează inflamațiile și întăresc sistemul imunitar. Unele dovezi sugerează că ar putea reduce anxietatea și îmbunătăți sănătatea mintală.

Avantajele scufundării la rece

Deși scufundarea la rece ca potențial instrument de sănătate este un concept de câțiva ani, interesul pentru acesta este încă relativ recent. Cu toate acestea, investigațiile preliminare privind avantajele scufundării la rece sunt promițătoare. 

Servește ca un instrument de recuperare a antrenamentului

Disconfortul muscular în urma unui antrenament intens sau a unei competiții sportive este frecvent, în special pentru alergătorii de cursă lungă și pentru cei care efectuează exerciții de antrenament în intervale de intensitate ridicată (HIIT). Prin urmare, multe persoane recurg la scufundarea la rece ca ajutor de recuperare.

Potrivit unei analize publicate în Journal of Sports Medicine, scufundarea în apă friguroasă este o metodă eficientă de recuperare după antrenamente de mare intensitate. În plus, participanții care au utilizat scufundarea în apă rece au prezentat indicatori reduși de leziuni musculare și disconfort muscular cu debut întârziat după exerciții fizice intense, spre deosebire de persoanele care au utilizat exclusiv tehnici pasive de recuperare, după cum au observat cercetătorii.

Ameliorează stresul și îmbunătățește starea de spirit

Anxietatea și stresul afectează un număr mare de persoane. Faptul de a avea un instrument suplimentar pentru a combate aceste emoții și pentru a îmbunătăți dispoziția poate fi avantajos pentru o varietate de persoane.

În cadrul unui studiu a fost descoperită o asociere între înotul sau scăldatul în mare pe timp de iarnă și reducerea nivelului de tensiune și îmbunătățirea stării de bine. În plus, cercetătorii au descoperit că persoanele care iau parte la această formă de imersiune în apă friguroasă posedă o conștientizare sporită a propriilor cerințe de sănătate și de bunăstare.

Reduce inflamația și durerea

O coborâre în apă friguroasă induce vasoconstricția vaselor de sânge. În consecință, fluxul sanguin către locurile inflamatorii din organism este diminuat. Apoi, la ieșirea din apă, organismul forțează circulația să revină în zonele scufundate, într-un proces natural, conform Health.

Scufundarea la rece a redus inflamația și durerea la persoanele cu artrită de gută, o artrită autoinflamatorie care provoacă un disconfort cronic și de lungă durată, conform unui studiu controlat randomizat. Pe lângă faptul că le-a modificat mobilitatea articulară și calitatea vieții, scufundarea în frig le-a diminuat percepția durerii.

Accelerează metabolismul

Vremea extremă induce tendința de a tremura, ceea ce, potrivit cercetărilor, generează căldură corporală suplimentară. În plus, acest tremurat poate stimula metabolismul, permițându-ți să arzi calorii suplimentare în timp ce te afli în repaus.

Atunci când corpul este extrem de rece, sângele se deplasează, de asemenea, către țesutul adipos brun, potrivit cercetătorilor. Denumit în plus grăsime brună, acest țesut servește dublului scop de a asigura reglarea termică și de a facilita potențial cheltuielile calorice. Prin urmare, ei emit ipoteza că implicarea în scufundări la rece în mod regulat ar putea ajuta la pierderea în greutate.

În plus față de reglarea glicemiei, scufundarea la rece poate spori sensibilitatea la insulină. Sunt necesare investigații suplimentare pentru a stabili dacă scufundarea la rece ar putea servi ca metodă viabilă de gestionare a greutății.

Foto: Freepik @laganovskisuldis

Cum funcționează

Un efect imediat al scufundării în apă rece este eliminarea căldurii corporale, reducerea temperaturii interne a corpului și alterarea circulației sângelui. S-a crezut mult timp că această metodă ar putea trata și leziunile tisulare secundare și primare, pe lângă răspunsul inflamator. Mulți atleți folosesc, de asemenea, băile cu gheață și scufundările în apă înghețată ca mijloc de recuperare.

Cu toate acestea, funcționează de fapt? Deși corpul de dovezi științifice este limitat, există unele indicii că scufundările frigide ar putea oferi anumite beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, numeroase beneficii potențiale pentru sănătate sunt susținute de cercetări la scară mică. Prin urmare, este nevoie de cercetări științifice suplimentare bazate pe dovezi care să documenteze potențialele beneficii pentru sănătate.

Consultă cu un medic înainte de a încorpora scufundarea în frig în rutina zilnică sau ca parte a recuperării după activități sportive. Acesta îți poate oferi informații cu privire la siguranța acestei activități în cauză și îndrumări cu privire la măsurile de precauție necesare care trebuie luate.

După ce ai primit undă verde, începe treptat și acordă atenție corpului tău. Ține cont de faptul că organismul are nevoie de ceva timp pentru a se aclimatiza la șocul apei reci. Te poți pregăti mai bine făcând un duș călduț și scăzând progresiv temperatura la un nivel mai scăzut. Acest lucru facilitează pregătirea fizică pentru coborârea în apă rece.

Dacă intenționezi să te scufunzi în aer liber, ar trebui să monitorizezi vremea. În mod ideal, temperatura ar trebui să varieze între 12 și 20 de grade Celsius. Conform Centrului Național pentru Siguranța în Apele Reci, scufundarea neglijentă în apă cu o temperatură sub 15 grade poate fi periculoasă.

La fel ca în cazul oricărei activități în apă, este foarte recomandat să nu te implici niciodată singur într-o scufundare în apă rece și, mai ales dacă aceasta este prima dată când participi la așa ceva. Alternativ, scufundă corpul treptat, menținând o poziție ridicată a capului, și limitează scufundarea la cel mult două minute. Pe măsură ce dezvolți toleranța la scufundarea în apă rece, poți prelungi progresiv durata scufundării.

Alții ar prefera să facă o scufundare în apă rece mai multe zile pe săptămână într-o baie de gheață, în cada de baie sau într-o piscină de scufundare desemnată, spre deosebire de participarea la o experiență comună care are loc o dată pe săptămână. Indiferent de înclinația personală, este esențial să începi încet.

În plus, consultă un medic, un kinetoterapeut sau un alt profesionist din domeniul medical cu privire la frecvența optimă a scufundărilor, în special dacă faci acest lucru din motive medicale sau pentru că ai o afecțiune preexistentă. De asemenea, aceștia ar putea fi în măsură să îți recomande momentul cel mai avantajos al zilei pentru tine.

Deși scufundarea la rece este o metodă binecunoscută pentru îmbunătățirea sănătății și a stării de bine, cercetările privind beneficiile sale sunt încă la început. Terapia prin frig, potrivit susținătorilor săi, poate ajuta la recuperarea musculară, la îmbunătățirea stării de spirit, la stimularea metabolismului și la reducerea inflamațiilor, printre alte beneficii.

Cu toate acestea, scufundarea la rece nu este potrivită pentru toate persoanele și poate reprezenta un risc semnificativ, în special pentru adulții în vârstă sau pentru cei cu afecțiuni cardiovasculare. De fapt, aceasta poate duce la aritmii ale inimii, detresă respiratorie și incapacitate, așa că trebuie abordată  cu foarte mare grijă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel