Studiu: Presiunea sângelui, încă 500 de gene implicate identificate

DCMedical Team / 20 sep 2018 / 08:48
Risc genetic
Risc genetic

În cel mai mare studiu genetic desfășurat până acum, cercetătorii au identificat încă peste 500 de gene care joacă un rol în presiunea sângelui. Peste un milion de oameni sunt implicați în această cercetare pe marginea riscului de hipertensiune.

Studiul, care implică peste de 1 milion de oameni, lărgește înțelegerea factorilor genetici care determină apariția hipertensiunii arteriale și ar putea conduce la noi tratamente pentru această condiție, spune cercetătorii de la Queen Mary University și Imperial College, din Londra.

Până în prezent, acesta este cel mai important pas în față în genetica tensiunii arteriale", a spus autorul studiului Mark Caulfield, director al Institutului National de Cercetare pentru Sanatate Barts Biomedical Research Center.

Acum știm că există, în total, peste 1.000 de semnale genetice care influențează tensiunea arterială. Aceasta ne oferă multe detalii noi despre modul în care corpurile noastre reglează tensiunea arterială și ne deschide câteva noi oportunități pentru dezvoltarea de medicamente", a cotinuat el.

Poate fi calculat riscul de hipertensiune

Cu aceste informații, am putea calcula scorul genetic de risc al unei persoane de a avea hipertensiune mai târziu, în viață", a explicat Caulfield, într-un comunicat de presă al Universității Queen Mary, unde specialistul activează ca profesor și cercetător.

Medicii ar putea sugera apoi modificări de stil de viață, inclusiv scăderea în greutate, consumul redus de alcool și exercițiile fizice, pentru cei cu risc genetic pentru hipertensiune arterială, a adăugat el.

Tensiunea arterială ridicată, care este un factor de risc pentru accident vascular cerebral și boli de inimă, dus la aproape 8 milioane de decese, în întreaga lume, numai în 2015, au arătat cercetătorii.

Pentru aceste studiu, ei au examinat ADN-ul a peste 1 milion de persoane și au comparat informațiile genetice cu vele despre tensiunea arterială.

Dupa ce au comparat persoanele cu cel mai mare risc de hipetrensiune și cele cu cel mai mic risc, echipa a calculat că toate variantele genetice legate de condiție au fost asociate cu tensiunea arterială care este de 13 mm Hg sau mai mare.

Unele gene implicate și în alte afecțiuni

Printre cele 535 de gene nou-identificate a avea legătură cu presiunea sângelui sunt și unele cunoscute deja ca având roluri în alte afecțiuni, spre exemplu gena APOE legată de boli de inimă și boala Alzheimer. Cercetătorii au menționat că unele gene joacă, de asemenea, un rol în activitatea glandelor suprarenale și în reglarea grăsimii corporale.

Co-autorul studiului, Paul Elliott, de la Imperial College din Londra, a declarat: „Identificarea acestor semnale genetice ne va ajuta din ce în ce mai mult să împărțim pacienții în grupuri bazându-ne pe riscul de boală pe care-l au”.

Aceste descoperiri au arătat, de asemenea, spre unele posibile noi abordări de tratament pentru hipertensiunea arterială. Spre exemplu, una dintre secvențele genetice nou descoperită (legate de tensiunea arterială ridicată) este deja acoperită de un medicament pentru diabet de tip 2, canagliflozina (Invokana, Sulisent). Acest medicament și unele utilizate pentru tratarea altor boli ar putea fi simplu și ieftin remodelate ca să poată fi folosite în cazul pacienților cu hipertensiune, au spus cercetătorii.

Rezultatele studiului au fost publicate pe 17 septembrie în revista Nature Genetics.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2020 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.24
YesMy