Sucul de rodie, băut zilnic în timpul sarcinii, poate proteja creierul sugarului

Dana Lascu |
Data publicării:
Sucul de rodie are efect neuroprotector
Sucul de rodie are efect neuroprotector

Un studiu în plină desfășurare realizat de cercetători de la Brigham and Women's Hospital explorează dacă aportul de suc de rodie în timpul sarcinii poate avea un efect protector asupra creierului sugarului. Primele rezultate sunt foarte promitătoare. 

Când vine vorba de protejarea creierului nou-născutului, este important să se ia măsuri pentru atenuarea riscului înainte de naștere. Unii nou-născuți, cum ar fi cei cu restricție de creștere intrauterină (IUGR), prezintă un risc crescut. A putea interveni înainte de naștere pentru a ajuta la protejarea creierului sugarului poate preveni efectele adesea devastatoare ale leziunilor cerebrale. În cadrul investigațiilor în plină desfășurare, cercetătorii clinici de la Brigham and Women's Hospital explorează dacă aportul de suc de rodie în timpul sarcinii poate avea un efect protector.

Într-o lucrare care a fost publicată ieri în PLOS One, echipa prezintă constatările sale preliminare din studiul clinic efectuat pe gravide ai căror copii au fost diagnosticați cu IUGR. Studiul de explorare, susținut de Institutul Național de Subvenții pentru Sănătate, Fundația pentru Spitalul Evreiesc Barnes și un grant fără restricții de la POM Wonderful, arată promițător, aducând dovezi despre o dezvoltare mai bună a creierului și conectivitatea creierului la sugarii născuți de mame care au consumat suc de rodie zilnic. Un al doilea studiu clinic, mai mare, este în prezent în curs la Brigham pentru a valida aceste constatări.

Protecție din burta mamei pentru copiii cu probleme

„Studiul nostru furnizează dovezi preliminare care sugerează efecte potențiale de protecție pentru nou-născuții expuși la sucul de rodie în timp ce se află in utero", a declarat autorul senior dr Terrie Inder, președinte al Departamentului de Medicină Pediatrică pentru Nou-Născuți de la Brigham.

„Aceste descoperiri justifică prelungirea investigării asupra potențialelor efecte neuroprotectoare ale polifenolilor la nou-născuții cu risc, cum ar fi cei cu leziuni hipoxic-ischemice".

În cazurile de IUGR, un făt este mai mic decât vârsta sa gestațională, de multe ori din cauza problemelor cu placenta, care aduce oxigen și nutrienți pentru pruncul aflat în creștere. Unul din 10 copii este considerat a avea IUGR. Procesul nașterii în sine poate scădea în continuare fluxul de sânge sau de oxigen către copil, inclusiv la creierul acestuia. Dacă acest lucru este foarte sever, poate rezulta o afecțiune cunoscută sub numele de leziune cerebrală hipoxic-ischemică, care contribuie la aproape un sfert din decesele nou-născuților din întreaga lume.

Polifenolii, care includ acidul tanic și elagitanina, fac parte dintr-o clasă de antioxidanți găsiți în multe alimente și băuturi, inclusiv nuci, fructe de pădure, vin roșu și ceaiuri. Sucul de rodie este o sursă deosebit de bogată a acestor molecule. Se știe că polifenolii traversează bariera sânge-creier, iar studiile efectuate pe modelele animale au demonstrat efecte de protecție împotriva bolilor neurodegenerative. Până în prezent, niciun studiu clinic nu a evaluat efectele potențiale ale consumului de către femeile însărcinate de suc de rodie pentru a proteja creierul nou-născuților cu risc.

Primul studiu, rezultate

Studiul randomizat, controlat, dublu-orb, a inclus, în primă fază, 78 de mame de la clinica obstetrică Barnes-Jewish Hospital din St. Louis, cu IUGR diagnosticat la gestație de 24-43 săptămâni. Femeile au fost randomizate pentru a primi zilnic circa 237 ml de suc de rodie sau un placebo potrivit pentru gust / calorii, care nu a conținut polifenol. Femeile au băut sucul zilnic de la înscrierea în studiu până la naștere. Echipa a măsurat mai multe aspecte ale dezvoltării și leziunilor creierului, inclusiv macrostructura creierului infantil, organizarea microstructurală și conectivitatea funcțională.

În timp ce echipa nu a observat diferențe în macrostructura creierului, a găsit diferențe regionale în ceea ce privește microstructura substanței albe și conectivitatea funcțională.

„Aceste măsurători ne arată lucruri despre modul în care creierul se dezvoltă funcțional", a spus Inder. „Nu am văzut nicio diferență în creșterea creierului și în creșterea bebelușului, dar am văzut îmbunătățiri în rețeaua de cablare și dezvoltare a creierului măsurată prin fluxul de sânge sincron și dezvoltarea vizuală a creierului".

Autorii remarcă faptul că rezultatele justifică necesitatea unui studiu clinic de mai mare anvergură, riguros conceput, care să permită investigarea continuă a potențialelor efecte neuroprotectoare ale polifenolilor. Un astfel de studiu este acum în curs la Brigham.

„Planificăm să continuăm investigarea acestor descoperiri interesante", a spus Inder. „În timp ce probele preliminare arată promițător, este nevoie de studii suplimentare și de replicarea rezultatelor".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel