Supa de pui, medicament pentru răceală. Care sunt ingredientele principale care o fac atât de sănătoasă. Rolul nebănuit al tăiețeilor

Monika Baciu |
Data publicării:
supa de pui - FOTO: Freepik
supa de pui - FOTO: Freepik

Supa de pui este medicamentul tradițional folosit de bunicile noastre împotriva răcelilor. Dar care este, totuși, opinia medicilor. Care sunt ingredientele care o fac atât de sănătoasă.

Supa de pui este aliatul împotriva răcelilor. Cu mult timp în urmă, în jurul anului 60 d.Hr., medicul militar Pedanius Dioscorides, care a servit sub împăratul roman Nero, a inclus rețeta pentru supa de pui în enciclopedia sa medicală cu cinci volume. Acest remediu a fost consultat de vindecători timp de mai mult de un mileniu și a avut un rol în istoria medicinei. Originea supelor de pui poate fi urmărită încă mai mult în timp, până în China antică.

Care sunt beneficiile supei de pui

În timpul sezonului rece și al gripei, merită să ne întrebăm: există vreo știință care să susțină credința că această supă ajută cu adevărat? Sau poate supa de pui servește doar drept un placebo reconfortant, adică oferind beneficii psihologice în timpul bolii, fără a avea un beneficiu terapeutic real?

Ceea ce îi conferă supelor acest gust distinctiv este ”umami” - a cincea categorie de senzații gustative, alături de dulce, sărat, acrișor și amar. Umami este adesea descris ca având un gust ”cărnos”.

Totul are sens, deoarece aminoacizii sunt elementele de bază ale proteinelor, iar aminoacidul glutamat se găsește în alimentele cu gust umami. Nu toate alimentele cu umami sunt carne sau pui; brânza, ciupercile, miso și sosul de soia au, de asemenea, gust umami.

Studiile arată că gustul, de fapt, este crucial pentru proprietățile vindecătoare ale supelor de pui.

”Când consult pacienți cu boli ale căilor respiratorii superioare, observ că mulți dintre ei mănâncă mai puțin sau deloc. Acest lucru se datorează faptului că bolile acute declanșează o reacție inflamatorie care poate reduce pofta de mâncare.

A nu avea pofta de mâncare înseamnă că este puțin probabil să obții nutriția de care ai nevoie, ceea ce nu este deloc o rețetă optimă pentru sănătatea sistemului imunitar și recuperarea din boală”, spune Colby Teeman, Asistent Profesor de Dietetică și Nutriție, Universitatea din Dayton, potrivit IFL Science.

Vezi și: De ce unele persoane mor în somn. Care sunt cele trei afecțiuni ce pot provoca decesul subit

Supa de pui stimulează apetitul

Dar dovezi sugerează că gustul umami din supa de pui poate ajuta la stimularea apetitului. Participanții la un studiu au declarat că s-au simțit mai înfometați după prima înghițitură de supă cu gust umami adăugat de cercetători.

Alte studii susțin că umami poate îmbunătăți, de asemenea, digestia nutrienților. Odată ce creierul nostru detectează gustul umami prin receptori de gust de pe limbă, corpul nostru pregătește tractul digestiv pentru a absorbi proteinele mai ușor.

Acest lucru poate reduce simptomele gastrointestinale, pe care mulți oameni le experimentează atunci când se simt rău. Deși majoritatea oamenilor nu asociază infecțiile căilor respiratorii superioare cu simptome gastrointestinale, cercetarea la copii a constatat că virusul gripei poate crește durerea abdominală, greața, vărsăturile și diareea.

Vezi și: Dezvăluire teribilă despre pâine. Poate duce la cancer: Produce compuși toxici. Pune o mare presiune

Poate reduce inflamația și nasul înfundat

Inflamația face parte din răspunsul natural al organismului la vătămare sau boală; inflamația apare atunci când globulele albe migrează către țesuturile inflamate pentru a ajuta la vindecare. Când acest proces inflamator are loc în căile respiratorii superioare, rezultă simptome comune ale răcelii și gripei, cum ar fi nasul înfundat sau curgător, strănut, tuse și mucus îngroșat.

În schimb, activitatea mai redusă a globulelor albe în căile nazale poate reduce inflamația. Și interesant, cercetarea arată că supa de pui poate, de fapt, să reducă numărul de globule albe care migrează către țesuturile inflamate. Face acest lucru prin inhibarea directă a capacitații de migrație a neutrofilelor, un tip de globule albe, către țesutul inflamat.

Ingrediente cheie

Pentru a înțelege cu adevărat efectele calmante și vindecătoare ale supei de pui, este important să luăm în considerare ingredientele. Nu toate supele de pui sunt pline de proprietăți vindecătoare nutritive. De exemplu, versiunile de supă de pui ultra-procesate, atât cu tăiței, cât și fără, lipsesc de multe dintre antioxidanții găsiți în versiunile făcute acasă. Cele mai multe versiuni conservate de supă de pui au puține legume consistente.

Vezi și: Apa filtrată acasă: care sunt cele mai sigure metode. Cum să îmbunătățești calitatea apei de la robinet

Ce se întâmplă când adaugi și tăieței

Nutrienții de bază din versiunile făcute în casă ale supei sunt ceea ce le deosebește de versiunile conservate. Puiul furnizează organismului o sursă completă de proteine pentru a combate infecțiile. Legumele oferă o gamă largă de vitamine, minerale și antioxidanți. Dacă este pregătită în stil american, tăițeii furnizează o sursă ușor de digerat de carbohidrați pe care organismul îi folosește pentru energie și recuperare.

Chiar și căldura supei de pui poate ajuta. Bând lichidul și inhalând vapori cresc temperatura pasajelor nazale și respiratorii, ceea ce dizolvă mucusul gros care însoțește adesea bolile respiratorii. Studiile arată că supa de pui este mai eficientă în dizolvarea mucusului decât apa fierbinte singură.

Ierburile și condimentele folosite uneori în supa de pui, cum ar fi piperul și usturoiul, pot de asemenea să dizolve mucusul. Supa care conține apă și electroliți, ajută la rehidratare.

În concluzie, cele mai recente cercetări sugerează că supa de pui, deși nu este un tratament absolut pentru răceală și gripă, ajută cu adevărat la vindecare. Se pare că bunica avea dreptate din nou.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel