Supraalimentarea, Efectele nocive ale mâncatului excesiv

O gustare în plus poată părea un lucru inofensiv, dar efectele supraalimentării sunt grave și au impact asupra mai multor aspecte ale vieții. În timp ce supraalimentarea este adesea văzută ușoară de către societate, costurile pe termen lung depășesc beneficiile unei muscături suplimentare, potrivit „Jurnalului Colegiului American de Nutriție”. 

Supraalimentarea are consecințe grave asupra sănătății și financiare pe care nimeni nu trebuie să le treacă cu vederea, notează Livestrong.


Efecte metabolice

Supraalimentarea are un efect nociv asupra metabolismului organismului. În articolul din 5 februarie 2010 a „Cell", cercetătorii de la Școala Harvard de Sănătate Publică raportează că supraalimentarea poate distruge reacția metabolică obișnuită a corpului tău. În corpul tău există o moleculă numită proteină kinază dependentă de ARN sau PKR. Această moleculă subliniază și combate virusurile cu alte molecule, dar cercetătorii spun că dacă supraalimentați, atacă și metabolismul. Când mănânci prea mult, excesul de nutrienți atacă celulele care conțin PKR, iar răspunsul său este să combată înapoi prin închiderea metabolismului, deoarece toate aceste substanțe nutritive suplimentare sunt percepute ca o amenințare. Aceasta poate duce la tulburări metabolice precum diabetul și obezitatea. Deși studiul a fost realizat pe șoareci, cercetătorii afirmă că le oferă o mai bună înțelegere a PKR și ajută la educarea modului în care dieta afectează bolile.

Efectele sanatatii

Chiar și supraalimentarea pe termen scurt are efecte grave asupra sănătății, potrivit unui studiu suedez din 2009 publicat în revista „Molecular Medicine". Subiecții în stare de sănătate bună, cu o greutate normală, au fost invitați să consume diete bogate în calorii pentru doar patru săptămâni, iar cercetătorii au fost capabili să coreleze supraalimentarea cu dezvoltarea rezistenței la insulină. Alături de acest rezultat negativ pe termen scurt, Medical News Today notează că boli precum cancerul, problemele cardiace și bolile hepatice grase sunt efecte pe termen lung ale supraalimentării.

Efecte financiare

Efectele financiare ale supraalimentării nu sunt nesemnificative. Într-un studiu privind consumul din 2006 publicat de „Jurnalul Colegiului American de Nutriție", persoanele aflate la diferite niveluri de obezitate au descoperit că cu cât este mai excesiv de participant, cu atât sunt mai mari cheltuielile pentru orice, de la benzină la îngrijirea sănătății. Folosind o singură masă în mărime crescută pentru un cost mediu de 67 de centi, cercetătorii au putut să arate că greutatea suplimentară cauzată de suprasolicitarea la ora mesei a creat costuri personale suplimentare de cinci cenți pe umplere cu benzină, 35 de cenți pe masa ulterioară pentru femei și 36 de cenți pe masă pentru bărbați și un cost suplimentar estimat pentru sănătate de 6,64 dolari. Cercetătorii au ajuns la concluzia că costurile pe parcursul vieții au depășit în mare măsură cei 67 de cenți din valoarea alimentară a mărimii crescute livrate.

Combaterea supraalimentării

Poate fi greu să rezisti ispitei. Folosind un jurnal alimentar, lucrul cu un nutriționist sau căutarea de consiliere cu privire la obiceiurile alimentare vă poate ajuta să luptați în exces, conform „Jurnalului Colegiului American de Nutriție". Este posibil să nu fie ușor, dar există beneficii metabolice, de sănătate și financiare care trebuie culese.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel