Tehnologia 5G, implementată fără un punct de vedere de la Sănătate și Mediu

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Tehnologie 5G     Foto: pixabay.com
Tehnologie 5G Foto: pixabay.com

Implementarea tehnologiei 5G în România se face fără punctul de vedere al Ministerelor Sănătății și Mediului, susține Asociația Pro Consumatori, deși afectarea sănătății și mediului este ca mai importantă problemă.

Iniţiatorii strategiei implementării tehnologiilor 5G în România nu au cerut puncte de vedere de la Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Mediului, susţin reprezentanţii Asociaţiei Pro Consumatori, prezenţi la dezbaterea "5G - Tehnologie pentru Viitor", organizată, joi, la Palatul Parlamentului. Ei arată că prima și cea mai importantă problemă este cea reprezentată de afectarea sănătăţii şi a mediului natural. 

"Înţelegem necesitatea şi utilitatea dezvoltării tehnologice, însă nu în detrimentul deteriorării unui mediu de viaţă sănătos şi echilibrat şi nici prin încălcarea legilor sau a Constituţiei. Înainte de toate este obligatorie respectarea întocmai a prevederilor constituţionale, legale şi de drept internaţional. În Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, la articolul 191, este stipulat Principiul precauţiei. Potrivit Comisiei Europene, principiul precauţiei poate fi invocat atunci când un fenomen, un produs sau un proces poate avea efecte periculoase, identificate printr-o evaluare ştiinţifică şi obiectivă, iar această evaluare nu permite determinarea cu suficientă certitudine a riscului. Pentru a fi în concordanţă cu prevederile Uniunii Europene, vă solicităm să aplicaţi principiul precauţiei, aşa cum au procedat şi alte state şi oraşe europene în privinţa tehnologiei 5G şi să opriţi orice demers în vederea realizării operabilităţii acestei tehnologii. O greşeală foarte gravă de procedură este că iniţiatorii strategiei implementării tehnologiilor 5G în România (incluzând infrastructura şi vânzarea de spectru suplimentar), nu au cerut puncte de vedere de la Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Mediului, deşi prima şi cea mai importantă problemă este cea reprezentată de afectarea sănătăţii şi a mediului natural, cauzate de radiaţiile generate de sistemele 5G", precizează organizaţia într-un comunicat de presă citat de agerpres.ro.

Potrivit sursei citate, "în ciuda faptului că multe studii ştiinţifice şi medicale arată că tehnologia 5G este nocivă sănătăţii şi invazivă, nu s-a făcut un studiu de impact asupra sănătăţii publice, nici în România şi niciunde în lume".

"Întotdeauna, sănătatea oamenilor este mai importantă şi mai presus decât dezvoltarea tehnologică. Din acest motiv închidem fabrici dacă poluează prea mult, renunţăm la orice aparent "progres" dacă îmbolnăveşte populaţia etc. La fel trebuie procedat şi cu radiaţiile emise de sistemele 5G: dacă nu ne afectează sănătatea le folosim, iar dacă ne îmbolnăvesc, renunţăm la ele şi folosim alte soluţii pentru comunicaţii. Degeaba creăm un "internet al lucrurilor" dacă oamenii nu mai sunt în stare să beneficieze de el din cauza problemelor de sănătate", precizează Asociaţia Pro Consumatori.

Reprezentanţii Asociaţiei subliniază că peste 10.000 de lucrări ştiinţifice de calitate (peer-reviewed) au arătat că radiaţiile din domeniul de frecvenţe folosite de tehnologia 5G afectează orice formă de viaţă, de la organisme simple la om, aceste referinţe fiind publicate, în timp, de mulţi oameni de ştiinţă oneşti, care nu au urmărit câştiguri personale din astfel de cercetări. 

În România, zeci de mii de oameni au semnat două petiţii pentru a-şi exprima refuzul implementării sistemelor nocive 5G, documente disponibile pe website-urile Declic şi petitieonline.com.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Știrile zilei în sănătate

16 apr 2024, 16:50
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel