Temperaturi extreme: ce condiții trebuie asigurate pentru sănătatea angajaților

Sfaturi
Sfaturi

Zilele cu temperaturi extreme obligă angajatorii să asigure măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirilor cauzate de căldura excesivă și, de asemenea, pentru menținerea stării de sănătate a angajaților.

Zilele cu temperaturi extreme aduc unele obligații pentru angajatori. Astfel, ITM Maramureș anunță că va intensifica controalele pentru a verifica dacă angajatorii respectă aceste măsuri, menite să asigure prevenirea îmbolnăvirilor cauzate de aceste temperaturi extreme. „Inspectoratul Teritorial de Muncă Maramureş informează angajatorii indiferent de forma lor de proprietate că, în următoare perioadă va intensifica controalele pentru verificarea respectării prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanele încadrate în muncă”, se arată într-un comunicat remis presei de către  ITM Maramureș.

Iată ce trebuie să asigure angajatorii:

A. Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de muncă în condiţii de temperaturi extreme: 

a) asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi crescute ; 
b) asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; 
c) trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind muncă la temperaturi extreme .

B. Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă: 

a) reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice; 
b) asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă; 
c) alternarea efortului dinamic cu cel static; 
d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer. 
C. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor: 
a) asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb; 
b) asigurarea echipamentului individual de protecţie; 
c) asigurarea de duşuri. 


Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute mai sus vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri: 
a) reducerea duratei zilei de lucru; 
b) eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11,00 şi după ora 17,00;        
c) întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale. 

Măsurile de mai sus se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioada de cel puţin două zile consecutiv, iar la aplicarea acestor măsuri angajatorii, de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, precum şi ordonatorii de credite sau conducătorii instituţiilor finanţate din fonduri bugetare sau extrabugetare, după caz, vor stabili modalităţile de recuperare a timpului nelucrat şi modalităţile de plată, după cum urmează: 

a) prin recuperarea în următoarele 6 luni a timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de întrerupere colectivă a activităţii, cu menţinerea drepturilor salariale avute anterior; 
b) fără recuperarea timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de întrerupere a activităţii, dar cu acordarea drepturilor salariale proporţional cu timpul efectiv lucrat. 
Nerespectarea prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 99/2000 se sancţionează cu amendă de la 1.500 la 2.500 lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2022 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy