Tendinita, inflamația tendoanelor. Care sunt cauzele și ce poți să faci să o previi

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Tendinita inflamatia tendoanelor Foto: Freepik @YuriArcursPeopleimages
Tendinita inflamatia tendoanelor Foto: Freepik @YuriArcursPeopleimages

Tendinita, inflamația tendoanelor. Suprasolicitarea fizică mărește riscul de apariție a leziunilor la tendoane.

Tendinita, cunoscută și sub numele de tendinoză, este inflamația unui tendon. De obicei, apare atunci când o persoană suprasolicită sau lezează un tendon în timpul activității fizice. Aceasta poate afecta tendoanele din călcâi, umăr, cot și alte articulații.

Tendoanele sunt țesuturi asemănătoare unor cabluri care leagă mușchii de oase. Deși una dintre funcțiile lor este de a lua o parte din tensiunea de pe mușchi, o activitate prea intensă le poate leza.

Exercițiile fizice repetate și prea intense pot face ca un tendon să se inflameze. Denumită și tendinită, această inflamație poate apărea oriunde în corp, inclusiv la coate, glezne sau genunchi. Partea corpului afectată poate da numele leziunii, cum ar fi tendinita lui Ahile.

Vezi și: Două afecțiuni comune, legate de apariția Alzheimer. Suntem toți afectați de ele, dar în creier fac ravagii

Ce este tendinita?

Tendoanele sunt benzi de fibre de colagen care atașează mușchii de oase. Acestea sunt flexibile, dar rezistente, astfel încât se pot întinde și rezista la tensiune.

Atât tendoanele, cât și mușchii lucrează împreună pentru a mișca articulațiile și membrele. În mod normal, tendoanele sunt rezistente și pot prelua o parte din stresul exercitat asupra mușchilor. Cu toate acestea, dacă sunt supuse la o tensiune prea mare, ele pot deveni inflamate. Acest lucru se numește tendinită.

Vezi și: Semnele de alarmă că ai o tumoră. Cum știi că ai cancer în faza de început

Tendinită vs. tendinoză

Uneori, medicii diagnostichează greșit tendinita ca fiind tendinoză, o afecțiune cronică care face ca tendoanele să se rupă în timp.

Fibrele de colagen deteriorate sau dezorganizate se întăresc și dezvoltă țesut cicatricial, ceea ce poate reduce mobilitatea.

Deși are simptome similare cu tendinita, tendinoza este considerată o afecțiune mai gravă. Aceasta provoacă leziuni pe termen lung ale tendonului și este mai dificil de tratat.

Tipuri de tendinită

Tendinita poate afecta orice tendon din organism, dar anumite tipuri de tendinită sunt deosebit de frecvente.

Tendinita lui Ahile

Tendonul lui Ahile este o bandă groasă de țesut care leagă călcâiul de mușchiul gambei. Acest tendon, care ajută o persoană să meargă, să alerge și să sară, suportă o mare cantitate de stres.

Din acest motiv, tendinita achileană este o leziune sportivă frecventă. În plus, persoanele cu artrită reumatoidă prezintă un risc mai mare de tendinită.

Tendinita de supraspinos

În cazul tendinitei de supraspinos, tendonul din partea superioară a articulației umărului se inflamează. Acest lucru provoacă durere la mișcarea brațului.

Unii oameni pot găsi incomod să se întindă pe umărul afectat noaptea. Dacă sunt lezate și alte tendoane din aceeași zonă, persoana poate avea o afecțiune numită sindromul de impingement al coafei rotatorilor.

Cotul tenismenului sau al jucătorului de golf

Epicondilita laterală, numită în mod obișnuit cotul de tenis, provoacă durere atunci când o persoană își îndoaie încheietura mâinii spre exterior. Această durere poate iradia în jos spre încheietura mâinii.

Epicondilita medială, sau cotul jucătorului de golf, provoacă durere atunci când îndoaie încheietura mâinii spre interior. Durerea este mai acută atunci când încercați să ridicați împotriva unei forțe.

Tenosinovită stenozantă de Quervain

Această formă de tendinită apare atunci când teaca din jurul tendoanelor degetului mare și încheietura mâinii se inflamează. Teaca tendonului se îngroașă și se umflă, ceea ce face dureroasă mișcarea degetului mare.

Tenosinovita stenozanta a degetului sau deget in resort 

Tenosinovita stenozanta este o afecțiune comună care apare atunci când un deget pocnește atunci când este îndreptat. Acesta devine fixat în poziția îndoită deoarece teaca tendonului din palmă este îngroșată și inflamată. Acest lucru restricționează mișcarea tendonului, astfel încât acesta nu se poate mișca fără probleme.

Tendinita de la încheietura mâinii

Tendinita încheieturii mâinii poate afecta pe oricine care execută în mod repetat aceleași mișcări cu încheietura mâinii. Este frecventă la persoanele care tastează mult, scriu și practică sporturi precum tenisul.

Simptome

Deși simptomele tendinitei pot varia, acestea includ de obicei:

- Durere la nivelul tendonului afectat

- Sensibilitate și durere atunci când se mișcă articulația

- O senzație de prindere sau de răzuit

- Umflături

Cauze și factori de risc

Atât leziunile minore repetate, cât și leziunile acute bruște pot provoca tendinită.

Cele mai multe cazuri de tendinită sunt rezultatul stresului repetat sau al suprasolicitării, care ar putea include:

- Efectuarea de mișcări repetitive, cum ar fi tăierea sau tastarea pentru perioade lungi de timp

- Postura proastă

- Purtarea de încălțăminte care nu oferă suport

- Exerciții fizice excesive

Unele persoane sunt mai predispuse la tendinită decât altele. Factorii de risc pentru tendinită includ:

- Vârsta: Tendoanele devin mai rigide odată cu vârsta, ceea ce face ca o persoană să fie mai susceptibilă la leziuni.

- Profesia: Dacă locul de muncă al unei persoane implică mișcări repetitive, aceasta prezintă un risc mai mare de leziuni de suprasolicitare.

- Sportul: Sporturi precum alergarea, tenisul și golful implică mișcări repetitive, care pot duce la tendinită.

- Unele afecțiuni de sănătate: Persoanele cu gută, boli de rinichi și artrită reumatoidă sunt mai predispuse să dezvolte tendinită.

Dacă durerea se înrăutățește brusc sau dacă devine brusc imposibil de mișcat o articulație, o persoană trebuie să solicite asistență medicală.

Diagnostic

Un medic te va întreba despre simptome și va efectua un examen fizic.

Aceștia pot mișca ușor tendonul afectat. Acest lucru poate identifica sensibilitatea și un sunet de scârțâit, care se întâmplă atunci când teaca tendonului devine groasă și inflamată.

Pentru majoritatea cazurilor de tendinită, un medic va recomanda odihnă, gheață și analgezice.

Rareori, dacă simptomele nu se ameliorează, un medic poate recomanda teste suplimentare. O radiografie poate arăta depozite de calciu în jurul tendonului, ceea ce poate confirma un diagnostic. Alte teste imagistice, cum ar fi ultrasunetele sau RMN-urile, pot dezvălui umflarea tecii tendinoase.

Tratament

Tratamentul pentru tendinită are ca scop ameliorarea durerii și reducerea inflamației. Odihna, căldura și gheața, precum și medicamentele pentru durere sunt opțiuni comune de tratament la domiciliu. Dacă acestea nu ameliorează simptomele unei persoane, un medic poate recomanda intervenții suplimentare.

Odihniți-vă

Tendinita este o leziune de suprasolicitare. Odihna tendonului afectat permite reducerea inflamației. Dacă un sport sau o mișcare repetitivă specifică a cauzat tendinita, persoana trebuie să evite această activitate.

Un bandaj, o atelă sau o orteză poate ajuta la reducerea mișcării.

Terapie cu apă caldă și rece

O pungă de gheață poate diminua umflarea în zona afectată. Aplicarea gheții timp de 10-15 minute o dată sau de două ori pe zi poate reduce inflamația și durerea. O persoană trebuie să înfășoare întotdeauna gheața într-un prosop pentru a evita contactul direct cu pielea.

Unele persoane consideră, de asemenea, că este util să alterneze căldura și gheața. Aceștia pot folosi prosoape calde sau comprese calde, sau pot face o baie caldă.

În mod normal, gheața este cea mai bună pentru rănile care au avut loc în ultimele 48 de ore. După aceasta, căldura poate fi o opțiune mai bună.

Prevenție

Tendinita este o afecțiune comună care poate fi dificil de prevenit. În timp ce încercarea de a evita utilizarea excesivă poate reduce șansele unei persoane de a face tendinită, acest lucru poate fi o provocare dacă aceasta are o ocupație care necesită mișcări repetitive.

Cu toate acestea, oamenii își pot reduce șansele de a face tendinită prin:

- Încălzirea înainte de exerciții fizice

- Creșterea treptată a intensității unei activități

- Practicarea sportului în mod regulat, mai degrabă decât doar în weekenduri

- Utilizarea unei forme adecvate atunci când faceți exerciții fizice

- Asigurându-vă că pantofii și echipamentul se potrivesc în mod corespunzător

- Oprirea în cazul în care o mișcare provoacă durere

- Întărirea mușchilor înconjurători, ceea ce poate reduce tensiunea asupra tendoanelor

- Evitarea activităților repetitive, pe cât posibil

- Luând pauze frecvente de la activitățile repetitive

Tendinita este o leziune obișnuită de suprasolicitare care provoacă inflamarea unui tendon. Persoanele care au locuri de muncă sau practică sporturi care implică mișcări repetitive prezintă un risc crescut de apariție a acestor leziuni.

Majoritatea oamenilor pot trata afecțiunea cu odihnă și gheață. În unele cazuri, un medic poate fi nevoit să prescrie tratamente și terapii suplimentare pentru a susține procesul de vindecare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel