Tensiunea arterială fluctuantă, indiciu al unui risc de boli cardiovasculare

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Tensiune arterială fluctuantă
Tensiune arterială fluctuantă

Fluctuațiile tensiunii arteriale la adulții tineri ar putea fi un indiciu al unor afecțiuni caridiovasculare la vârsta mijlocie, potrivit unui nou studiu.

O schimbare mare a valorilor tensiunii arteriale în rândul adulților tineri este asociată cu un risc mai mare de boli cardiovasculare până la vârsta mijlocie, arată o nouă analiză condusă de cercetătorii de la Duke Health.

Constatarea, publicată pe 22 ianuarie în JAMA Cardiology, sugerează că practica actuală a mediei citirilor de tensiune arterială pentru a determina dacă sunt necesare medicamente ar putea masca un potențial semn de avertizare din fluctuațiile în sine.

„Dacă un pacient vine cu o citire a tensiunii arteriale în decembrie și o citire semnificativ mai mică în ianuarie, media ar putea fi în intervalul care ar părea normal”, a declarat autorul principal Yuichiro Yano, doctor, profesor asistent în Departamentul de Medicină de familie și sănătate comunitară la Duke.

„Dar această diferență este asociată cu rezultatele de sănătate în viața ulterioară?” se întreabă Yano. „Aceasta este întrebarea la care am căutat să răspundem în acest studiu și se dovedește că răspunsul este da.”

Yano și colegii lor au ajuns la concluzia lor după ce au analizat datele adunate timp de 30 de ani într-o mare și diversă cohortă de tineri înscriși în studiul Coronary Artery Development Development in Young Adults Study între martie 1985 și iunie 1986.

Variațiile tensiunii, indiciu al problemelor cardiace ulterioare 

Dintre 3.394 de oameni studiați, aproximativ 46% erau afro-americani și 56% femei. Pacienții aufăcut verificări periodice ale tensiunii arteriale, cu tiparele evaluate în cinci vizite, inclusiv la doi, cinci, șapte și 10 ani. La înregistrarea de 10 ani, vârsta medie a pacienților a fost de aproximativ 35 de ani.

Principala citire îngrijorătoare pentru echipa de cercetare a lui Yano a fost nivelul tensiunii arteriale sistolice, numărul superior din ecuația care măsoară presiunea în vasele de sânge atunci când inima pompează. O valoare a tensiunii arterială sistolice de peste 130 este considerată hipertensivă și a fost mult timp un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare.

Yano și colegii lor au putut identifica acei tineri care au avut variații ale tensiunii arteriale sistolice până la vârsta de 35 de ani și apoi i-au urmărit în următorii 20 de ani și au văzut dacă pare să existe o corelație a creșterii bolilor cardiovasculare.

În acei ani, participanții la studiu au raportat 181 de decese și 162 de evenimente cardio-vasculare, care au inclus boli coronariene fatale și non-fatale, spitalizare pentru insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral, atac ischemic tranzitoriu sau o procedură de stent pentru artere blocate.

Cercetătorii au descoperit că fiecare creștere cu 3,6 mm în tensiunea arterială sistolică la vârsta adultă tânără a fost asociat cu un risc cu 15% mai mare de evenimente ale bolilor cardiace, independent de valorile medii ale tensiunii arteriale în timpul vârstei tinere și de orice măsurare unică a tensiunii arteriale sistolice în viața mijlocie.

Fluctuațiile tensiunii sunt importante 

„Orientările actuale care definesc hipertensiunea arterială și evaluează nevoia de terapii anti-hipertensive ignoră fluctuațiile tensiunii arteriale”, a spus Yano. „Cred că a existat convingerea că fluctiația este un fenomen întâmplător, dar această cercetare indică poate că nu.”

Yano a spus că acest studiu oferă dovezi puternice conform cărora medicii și pacienții ar trebui să fie atenți la variațiile tensiunii arteriale la vârsta adultă timpurie, când există timp pentru a insufla modificări ale stilului de viață care ar putea îmbunătăți și chiar extinde viața unei persoane.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel