Terapia cu pești, foarte periculoasă. Care sunt riscurile și normele etice pe care nu le respectă acest tratament

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
terapia cu pesti foto:freepik
terapia cu pesti foto:freepik

Terapia cu pești, foarte periculoasă. Normele etice care nu sunt respectate în practicarea acestui tratament și riscurile la care te supui. 

Tratamentul picioarelor cu pești are o istorie amplă. Originile sale pot fi urmărite în spațiile de apă dulce din Turcia, unde peștii Garra Rufa, cunoscuți și sub numele de "peștii doctor", au fost observați că îndepărtau pielea moartă a picioarelor oamenilor care intrau în apă. Această descoperire a dus la dezvoltarea terapiei cu pești.

Vezi și: Ceaiul care elimină excesul de colesterol și îmbunătățește sănătatea inimii. Este preferat în această toamnă

Cum funcționează?

Tratamentul picioarelor cu pești implică scufundarea picioarelor într-un bazin de apă caldă, în care se află pești mici, adesea Garra Rufa. Acești pești, care nu au dinți, se hrănesc cu pielea moartă a picioarelor, exfoliind-o într-un mod blând. Procesul nu este dureros și este descris de mulți ca fiind relaxant și plăcut. Terapia cu pești poate dura între 15 și 30 de minute și se încheie cu o scurtă masaj pentru picioare.

Riscuri

Cercetătorii au identificat câteva riscuri asociate acestui tip de tratament. 

Sângerare: Peștii G. rufa nu au dinți, deci ciupitul lor nu provoacă de obicei sângerări. Cu toate acestea, din cauza costurilor ridicate și a statutului lor de specie protejată în Turcia, multe companii care oferă tratamente cu pești tind să își procure peștii din Asia de Est. Acest lucru poate fi periculos din cauza prezenței unei alte specii de pești numită Cyprinion macrostomus, care arată foarte similar cu peștii G. rufa. Acești pești pot, de asemenea, să mănânce pielea moartă, dar au dinți. Acest lucru înseamnă că pot provoca răniri ale pielii și sângerări, conform Medical News Today. 

Infecții: Un studiu din 2019 menționează că tratamentele cu pești au potențialul de a răspândi boli zoonotice, adică infecții care se stabilesc la animale și apoi se transmit la oameni. Conform unei revizuiri din 2020, riscul general de infecție pare să fie foarte scăzut. Cu toate acestea, în peștii G. rufa proveniți din spa-uri cu pești, cercetătorii au identificat microorganisme care cauzează boli la oameni și pești, cum ar fi Aeromonas veronii, Aeromonas hydrophila, Vibrio cholerae, Shewanella putrefaciens, Mycobacterium marinum și Mycobacterium goodii. Autorii acestui studiu speculează că creșterea acestor microorganisme se datorează probabil stării precare de sănătate a peștilor, în special în timpul transportului. Cu toate acestea, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) subliniază că este dificil să se mențină condiții igienice în spa-urile cu pești create de oameni. De exemplu, curățarea și dezinfectarea coșurilor între pedichiuri este o provocare, deoarece multe dintre metodele de realizare a acestui proces ar putea răni peștii. Multe spa-uri cu tratamente cu pești folosesc, de asemenea, aceiași pești pentru mai mulți clienți. Nu este clar dacă aceste riscuri se aplică și peștilor G. rufa care trăiesc în izvoarele termale naturale, conform Medical News Today. 

Deces: Deși rar, au existat cazuri în care infecțiile contractate în urma pedichiurilor cu pești au dus în cele din urmă la deces. Din cauza acestui risc, oricine are un sistem imunitar compromis, diabet sau o altă afecțiune gravă de sănătate nu ar trebui să facă tratamente cu pești.

Despre etică și legalitate

Mai mult, tratamentele cu pești sunt ilegale în unele state, printre care se numără: California, Florida, Maine, Massachusetts, New Hampshire, New Jersey, New York, Texas Washington, Mexic, în unele țări din Europa și în unele provincii canadiene.

Opozanții tratamentelor cu pești susțin că această practică nu este etică, deoarece importul peștilor pentru tratamente poate duce la stres și condiții aglomerate pentru pești în timpul transportului, moartea în timpul transportului, expunerea la toxine în timpul tratamentelor, contractarea bolilor. 

Vezi și: Ce trebuie să știi despre murături - beneficii și riscuri pentru sănătate

În plus, peștii vor mânca doar pielea umană dacă nu au acces la alte surse de hrană. G. rufa sunt omnivori și mănâncă plankton, precum și alge. Dacă planktonul nu este disponibil, peștii vor căuta alternative. În contextul spa-urilor cu pești create de oameni, operatorii nu hrănesc intenționat peștii pentru a mânca pielea moartă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel