Termometru spart, consecințe grave. La ce să fii atent

Monika Baciu |
Data publicării:
termometru spart - FOTO: Freepick
termometru spart - FOTO: Freepick

Un termometru spart poate pune mari probleme. Instrumentul de măsurat temperatura este regăsit în orice casă.

Este greu de găsit o casă sau un apartament în care nu există termometru pentru măsurarea temperaturii corpului. Termometrul este un dispozitiv indispensabil. Și, în cea mai mare parte, termometrele din casele din spațiul post-sovietic sunt cu mercur, asta deși termometrele electronice și infraroșii sunt pe piață de mult timp.

Persoanele în vârstă sunt sceptice cu privire la inovații și cred că doar un termometru cu mercur poate măsura cu precizie temperatura.

Ce este mercurul

Mercurul, prin care se măsoară temperatura, este al 80-lea element al tabelului periodic și aparține primei clase de pericol, reprezentând o otravă cumulativă. Acest metal în intervalul de -39 - +357 grade Celsius este într-o stare lichidă. Adică este singurul metal care la temperatura camerei nu este în formă solidă, ci în formă agregată lichidă. În acest caz, deja de la marcajul de +18 grade, mercurul începe să se evapore, eliberând vapori extrem de toxici, notează Doc Said.

Și acest fapt face ca un termometru spart să devină extrem de periculos.

Cantitatea de mercur dintr-un termometru normal este de aproximativ două până la cinci grame. Dacă tot mercurul se evaporă într-o cameră cu o suprafață de 18-20 de metri pătrați, atunci concentrația vaporilor de mercur din cameră va fi de aproximativ 100 miligrame pe metru cub.

Și aceasta este de 300 de mii de ori mai mare decât concentrația maximă admisă pentru zonele rezidențiale, deoarece cu indicatorii normativi nivelul mercurului în spațiile rezidențiale nu trebuie să depășească 0,0003 miligrame pe metru cub.

Ventilația naturală a încăperilor nu va duce niciodată la un astfel de exces și este necesară o temperatură foarte ridicată pentru a evapora tot mercurul.

Dar fără acțiuni adecvate, un termometru spart va duce la o creștere a vaporilor de mercur de 50-100 de ori, ceea ce este, de asemenea, destul de periculos.

Vezi și: Pomeții căzuți, corectați prin metoda sendviș. Ioana Marinescu: Are efecte fabuloase. Stimulează toată renovarea celulară de la nivelul pielii

Efectele ingerării mercurului, vizibile după săptămâni

Trebuie remarcat faptul că mercurul tinde să se acumuleze în organism. Adică, dacă nu l-ați colectat cu atenție, consecințele inhalării vaporilor de mercur se pot manifesta după câteva săptămâni.

Simptomele otrăvirii cu mercur

- gust metalic în gură

- slăbiciune generală

- lipsa poftei de mâncare

- dureri de cap și disconfort la înghițire

- greață și vărsături

Asistența târzie a victimei implică o creștere a simptomelor de otrăvire, care se manifestă prin următorii markeri:

- sângerarea gingiilor

- durere în abdomen

- scaun lichid cu sânge

- o creștere bruscă a temperaturii corpului, uneori până la 40 de grade.

Aceste simptome sunt un motiv pentru spitalizare imediată. Fără îngrijire medicală calificată, consecințele pot fi critice, chiar moartea.

Vapori de mercur deosebit de periculoși pentru copii și femei în timpul sarcinii. În prima categorie, chiar și inhalarea pe termen scurt a vaporilor de mercur poate duce la probleme grave în activitatea rinichilor, iar la femeile gravide, această situație poate provoca leziuni intrauterine fătului.

Prin urmare, copiii și femeile însărcinate, chiar și fără simptomele de mai sus, după ce au stat doar în camera în care s-a rupt termometrul, ar trebui să vadă un medic.

Înainte de sosirea echipajelor medicale, victimei ar trebui să i se acorde cantitatea maximă posibilă de apă de băut, care spală corpul.

Vezi și: Plomba dentară, când este necesară. Medic: Este o procedură ce are scopul de a repara un dinte deteriorat din cauza cariilor

Ce este de făcut dacă s-a spart termometrul

În primul rând, dacă termometrul s-a spart, trebuie să ne amintim de proprietățile sale fizice și să răcim, dacă este posibil, camera la 18 grade. La această temperatură, mercurul nu se evaporă.

Adesea, trebuie doar să opriți încălzirea, să porniți aparatul de aer condiționat și să deschideți fereastra.

În continuare ne ocupăm de consecințe. Dacă nu ați intrat în contact cu mercurul, se recomandă să vă schimbați încălțămintea și îmbrăcămintea. Este de dorit ca noile încălțări și haine să fie confecționate din materiale care nu pot absorbi mercurul, precum o pelerină de ploaie.

Purtați mănuși de cauciuc pe mâini și o bandă de pânză umedă pe față. Pregătim o cantitate suficientă de soluție de permanganat de potasiu (20 de grame de permanganat de potasiu la 10 litri de apă) și o soluție de săpun-sodă într-un recipient separat.

Mercurul vărsat seamănă cu bile mici de metal. Dacă suspectezi că o parte din mercur s-a scurs într-o parte mai inaccesibilă a casei, cum ar fi sub o masa sau un dulap, ia o lanternă și luminează suprafețele obscure, pentru a verifica dacă au rămas bobițe de mercur ascunse. 

De asemenea, este recomandat să verifici întreaga încăpere, pentru că mărgelele de mercur se pot împrăștia pe suprafețele plane. Verifică orice denivelare, scobitură sau crăpătură de pe suprafața pe care s-a spart termometrul. 

După ce ai adunat mercurul, așează-l, cu grijă, pe un șervet de hârtie, apoi transferă-l într-o pungă cu sistem de prindere. Etichetează și această pungă pentru preluare. 

După ce ai strâns toate mărgelele vizibile, aplică puțină cremă de ras pe vârful unei pensule și întinde spuma pe suprafața pe care s-a vărsat mercurul, pentru a prelua orice particule rămase. Poți face acest lucru și cu bandă adezivă. La final, pune pensula sau banda adezivă folosite într-o pungă și etichetează corespunzător.

După ce ai terminat, pune toate materialele folosite, inclusiv mănușile, într-un sac de gunoi rezistent. Pune și mercurul colectat în același sac și scoate-l afară, într-o zonă ferită de acces. Contactează serviciul de pompieri pentru a prelua sacul contaminat sau administrația locală, pentru instrucțiuni de aruncare a mercurului. 

Vezi și: Afecțiunile endocrine, cauze și tratament. Medic: Îmbolnăvirea tiroidei creează probleme majore

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel