Teste puține, infectări puține. Alexandru Rafila: vom vedea rezultatele în maximum 10 zile

Adisa Codruț / 02 dec 2020 / 17:29
Alexandru Rafila  FOTO: arhivă personală
Alexandru Rafila FOTO: arhivă personală

O scădere a numărului de cazuri de infectări a fost înregistrată în ultimele zile, însă și numărul de teste a fot mai mic. Alexandru Rafila crede că rezultatul acestui număr mic de teste îl vom vedea în maximum 10 zile.

Scăderea numărului de cazuri de infectări a fost un subiect dezbătut la Antena 3, unde jurnaliștii au arătat că această scădere este datorată numărului mic de teste care s-au făcut în ultimele zile. Potrivit jurnaliștilor, în ultimele zile, numărul testelor efectuate a scăzut de la peste 23.000, până la doar 7.000.
Alexandru Rafila, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății,  a declarat că toate consecințele acestei testări scăzute se vor putea vederea în maximum 10 zile. 
”Ceea ce s-a întâmplat în ultima săptămână când s-a testat extrem de puțin și consecința a fost legată de un număr mic de cazuri care au fost identificate, nu că ele nu există, s-ar putea să aibă un răsunet foarte mare peste o săptămână, peste 10 zile, și să vedem foarte multe persoane internate în spitale, în secțiile de Terapie Intensivă, care vor fi depășite, sau foarte multe decese. 
Ceea se ve va întâmpla la jumătatea sau spre jumătatea lunii decembrie, apropos de ce măsuri ar putea fi luate, vor fi legate de lipsa de organizare și lipsa de seriozitate în ceea ce privește anchetele epidemiologice și procedurile care trebuiau respectate în această perioadă”, spune medicul Alexandru Rafila. 
Numărul real, de 10, poate chiar 50 de ori mai mare
Pe de altă parte, Răzvan Cherecheş, profesor universitar la Iowa University, în SUA, şi director al departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universității Babeş Bolyai din Cluj susține că ”este greu se spus câte cazuri avem cu exactitate. Dar un lucru este cert: numărul real este mult mai ridicat decât ceea ce raportează Grupul de Comunicare Strategică. Totul pornește de la faptul că se testează puțin, iar din acest motiv cifrele sunt plafonate. Am văzut că ministrul anunță că se pot face 50.000 de teste într-o singură zi. Nu pot să nu mă intreb de ce nu se fac atunci cele 50.000 de teste. Cred că numărul real este de 10 sau chiar de 15 ori mai mare. Ce vedem noi e abia partea de suprafață a aisbergului”, spune profesorul.  
Se redeschid piețele
Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că scăderea numărului de cazuri de coronavirus nu este doar o ”înșurubare la date, ci o realitate din Europa”.
''Am putut să constatăm că, în ultimele săptămâni, numărul persoanelor nou infectate a scăzut semnificativ. Da, este adevărat că, poate în perioada sărbătorilor, s-a testat un pic mai puțin. Totuși, scăderea este clară.
Dați-mi voie să vă spun, pentru că și aici sunt tot felul de interpreți politici, această scădere se poate constata cam peste tot în Europa. Nu numai noi am luat măsurile juste, corecte, dar și alții.
Această scădere nu este o întâmplare, nu este o înșurubare la date, ci este o realitate din Europa. Din fericire, facem parte dintre țările care constată o reducere.
Asta fiind constatată, am discutat aceste chestiuni cu experții, cu specialiștii și am decis ca de la sfârșitul acestei săptămâni să fie redeschise piețele” a declarat Klaus Iohannis.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy