Testul care îți arată dacă ai cancer de prostată. Marcian Manu: Trage un semnal de alarmă cu mult timp înainte. Eficient chiar și când pacientul nu are simptomatologie

Monika Baciu |
Data publicării:
testul care iti arata daca ai cancer de prostata - FOTO: Freepik@kenchiro75
testul care iti arata daca ai cancer de prostata - FOTO: Freepik@kenchiro75

Testul care îți arată dacă ai cancer de prostată este extrem de util pentru a depista maladia chiar înainte de apariția simptomelor. Astfel, și tratamentul este mult mai eficient.

Testul care îți arată dacă ai cancer de prostată. Acesta este obligatoriu în cazul bărbaților de peste 45 de ani. Cu ajutorul testului poate fi diagnosticat cancerul de prostată încă din stadiul în care nu există simptome. 

Afecțiunile prostatei, mai multe tipuri

Conf. dr. Marcian Manu, medic primar urologie, a explicat care sunt cele mai frecvente afecțiuni ale prostatei. Prostata este o glandă aflată sub vezica urinară și în fața rectului la bărbați. Aceasta este formată din țesuturi conjunctive și țesuturi glandulare. Adaugă lichid la spermă, iar mușchii săi ajută la împingerea spermei prin uretră. Printre afecțiunile care vă afectează prostata se numără cancerul, prostatita și hiperplazia prostatică benignă.

”Patologia prostatică are o frecvență deosebit de mare și reprezintă o problemă importantă de morbiditate. Când vorbim de principalele afecțiuni ale prostatei, acestea se clasifică în 3 grupe:

- afecțiunile inflamatorii infecțioase -  se adresează bărbatului mai tânăr. Vorbim despre prostatite care pot fi acute sau cronice. Pot avea cauze bacteriene, virale, fungice

- patologia benignă sau hipertrofia benignă de prostată sau adenomul de prostată. Reprezintă cea mai frecventă tumoră a adultului după 50-55 de ani, afectând peste 70% din populația masculină

- cancerul de prostată care are un impact foarte mare în populația masculină și a cărei detecție poate fi făcută mult mai ușor în ultima perioadă, datorită progresului imagistic și al tehnicilor operatorii pe care le folosim”, a explicat conf. dr. Marcian Manu, medic primar urologie, la Digi24.

Vezi și: Boala gravă pe care o poți lua de la animalul tău, din piscine sau carne. Poate duce la leziuni renale, insuficiență hepatică sau deces

Afecțiunile prostatei, complicații

Semnele comune de avertizare a problemelor de prostată includ:

- Durere la nivelul penisului, testiculelor sau perineului. Perineul este zona dintre testicule și rect.

- Nevoia frecventă de a urina

- Durere în timp ce faceți urinați

- Lentoarea sau picurarea jetului de urină

- Dificultate în a urina

- Nevoia frecventă de a vă ridica noaptea pentru a urina

- Disfuncție erectilă

- Sânge în urină sau în spermă (hematospermie)

- Dureri în partea inferioară a spatelui, șoldului sau pieptului.

Vezi și: Hârtia igienică parfumată și colorată, pericol pentru sănătate. Motivele pentru care să nu o mai folosești NICIODATĂ

”Când vorbim de complicații trebuie să înțelegem particularitatea anatomică, și anume faptul că uretra, conductul care conduce urina dinspre vezică spre exterior, din punct de vedere anatomic trece prin prostată. Orice patologie a prostatei va afecta uretra și cel mai frecvent o va afecta în sens obstructiv. Va reprezenta o obstrucție pe calea de evacuare a urinei.

Asta înseamnă că vezica urinară trebuie, în mod normal, să împingă urina pe uretră spre exterior, dar din cauza afecțiunilor prostatice, această obstrucție duce la decompensarea vezicii. Într-o primă etapă, vezica urinară compensează acest lucru prin dezvoltarea musculaturii și evacuează total cantitatea de urină pe care o deține, iar în timp obosește și nu mai poate evacua toată cantitatea de urină. 

Duce la retenția incompletă de urină, adică urina rămâne în vezică, timpul de umplere scade, pacientul va urina mai frecvent. După retenția incompletă de urină, se poate ajunge la blocaj și la imposibilitatea evacuării vezicale. Toxinele se vor vărsa în sânge, va apărea insuficiența renală acută, cu impact metabolic deosebit de grav asupra organismului”, a mai explicat medicul urolog. 

Vezi și: Sucul care previne cancerul. Elixirul natural care ține la distanță și bolile cronice

Testul care îți arată dacă ai cancer de prostată

”Prostata este un organ foarte explorabil. Patologia oncologică beneficiază de un marker redutabil, antigenul specific prostatei care este OBLIGATORIU să fie efectuat la fiecare pacient cu vârsta de 45-50 de ani. Acesta trage un semnal de alarmă cu mult timp înainte asupra posibilității dezvoltării unui cancer de prostată, în faza și în etapa în care pacientul nu are nicio simptomatologie.

Putem detecta aceste boli mult mai devreme, decât alte tipuri de neoplazii.

În ceea ce privește adenomul de prostată și obstrucția pe care o produce, avem metode medicamentoase de rezolvare, de lărgire a uretrei. Putem folosi chirurgie minim-invazivă sau alte tratamente. Celelalte complicații, beneficiază de tratament specific țintit”, a mai subliniat conf. dr. Marcian Manu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel