Testul simplu care îți arată dacă ai cancer la sân. Trebuie să-l faci lunar, în aceeași zi. Dr. Ștefan Voiculescu: Nu costă nimic

Giorgi Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Cancer san - Foto: Freepik @artinvec
Cancer san - Foto: Freepik @artinvec

Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid cancerul de sân înainte să fie prea târziu. Trebuie să faci asta în fiecare lună, în aceeași zi. Este cea mai ușoară metodă prin care orice femeie poate observa modificările.

Autoexaminarea sînilor este o metodă simplă, dar eficientă, prin care orice femeie poate observa schimbările apărute în structura sau aspectul sânilor.

Acesta este un gest de îngrijire personală care poate fi practicat lunar și care contribuie la detectarea timpurie a unor posibile afecțiuni, inclusiv a cancerului de sân.

Medicul Ștefan Voiculescu a subliniat importanța autoexaminării lunare a sânilor de către femei, ca un prim pas esențial în prevenirea și depistarea timpurie a problemelor.

Autoexaminarea sânului este gratuită și permite observarea eventualelor modificări, precum cele care persistă sau progresează pe parcursul a două luni.

“Este lucrul cel mai mic pe care o femeie ar putea să și-l ofere și ele sunt speriate. Există și controverse între noi. Sunt medici care spun păi nu e bine că se sperie.

Trebuie explicat. De ce să se sperie?

Trebuie să-și cunoască sânul. Dacă se produc schimbări, aș prefera ca acele schimbări să fie evaluate de cineva care știe, de un medic care face așa ceva și ăsta e un lucru minunat, că pacienta poate să se supravegheze lunar, n-o costă nimic.

Odată ce am lămurit-o că ea nu pune diagnosticul, că ea trebuie să vadă acea modificare, fie că progresează, fie că persistă două luni la rând, atunci are de întrebat ce se întâmplă și e un prim pas. 

Al doilea pas ar fi dacă ar putea să facă după vârsta de 35 de ani, o ecografie. Ar fi foarte bine.

Până la menopauză, ecografia are aceeași valoare de diagnostic cu mamografia, dar ne poate lămuri despre niște boli care sunt benigne, care pot fi factori de risc, care sunt asociate cu un risc variabil, pentru cancerul de sân și ne poate sugera cu ce putem trata suferința pacientei, altfel e un pic aleatoriu. 

Mamografia poate recunoaște dacă sunt modificări benigne sau nu, dar nu prea își dă seama de ce soi și ce risc ar presupune acestea.

Densitatea sânului, care sigur e un element important de risc. Densitatea e alcătuită din edem, din hipervascularizație, din fibroză, din lucruri care nu cresc musai riscul. Dacă am putea să ne dăm seama, le-am putea cumva separa și atunci am avea mai bine definită proporția pacientelor cu risc”, a declarat medicul Ștefan Voiculescu, pentru DC Medical, în emisiunea Academia de Sănătate.

Cum se face corect autoexaminarea sânilor?

Autoexaminarea sânilor trebuie făcută lunar, de preferat la câteva zile după terminarea ciclului menstrual, când sânii sunt mai puțin sensibili sau umflați.

Pentru femeile aflate la menopauză, se recomandă alegerea unei zile fixe în fiecare lună.

Pașii pentru o autoexaminare corectă:

1. Examinarea vizuală în fața oglinzii

- stați în fața oglinzii cu brațele pe lângă corp

- observați forma, dimensiunea și simetria sânilor. Este normal ca un sân să fie ușor diferit față de celălalt.

- verificați dacă există modificări ale pielii precum gropițe, încrețiri sau roșeață sau modificări ale mameloanelor precum retragere, secreții anormale.

2. Examinarea în poziție ridicată:

- ridicați brațele deasupra capului și observați dacă apar schimbări în conturul sînilor sau dacă pielea prezintă neregularități.

3. Palparea sânilor în poziție ridicată

- cu mâna dreaptă palpați sânul stâng, folosind buricele degetelor, făcând mișcări circulare mici. Cu mâna stângă palpați sânul drept.

- examinați întreaga suprafață a sânului, începând de la marginea exterioară spre mamelon

- palpați și zona axilară pentru a verifica posibilele măriri ale ganglionilo limfatici.

- repetați aceiași pași pentru sânul drept, folosind mâna stângă.

4. Palparea în poziție culcată:

- întindeți-vă pe spate, cu o pernă sub umărul sânului examinat și brațul ridicat sub cap.

- palpați sânul folosind aceleași mișcări circulare, acoperind întreaga zonă a sânului și a axilei.

Nu trebuie acceptată o operație fără o evaluare a sânului, o evaluare imagistică ne-ar spune: atenție, aici e ceva. Dacă e ceva care e cât de cât suspect, trebuie biopsiat și dacă e ceva care ar trebui operat curativ, adică pentru a vindeca o boală în general, nu plasticianul ar trebui să facă asta. 

Trebuie să facă echipă cu cu chirurgul sau cu ginecologul, cu oncologul”, a mai spus medicul.

Palpare sân - care sunt semnele de alarmă

Dacă observați oricare dintre următoarele, este important să consulați un medic urgent.

- noduli sau zone dure la palpare

- umflături sau modificări ale dimensiunii sânului

- modificări ale pielii precum gropițe, aspect de coajă de portocală.

- secreții mamelonare

- durere persistentă într- anumită zonă a sânului

- retragerea sau inversarea mamelonului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel