Tipuri de chirurgie bariatrică: care este cea mai eficientă

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Chirurgie
Chirurgie

Un studiu publicat online a analizat dacă există un tip de chirurgie bariatrică mai bun decât altele. 

Studiul publicat online de către JAMA Surgery a comparat două dintre cele mai frecvente intervenții chirurgicale de slăbit - procedura de bypass gastric laparoscopic și o procedură mai puțin agresivă cunoscută sub numele de gastrectomie laparoscopică cu mânecă - pentru a determina care au avut rezultate mai bune, atunci când a venit vorba de pierderea în greutate și îmbunătățirea calității vieții.

Autorii studiului au efectuat un studiu randomizat care a implicat 240 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani cu obezitate morbidă. Un grup a fost supus unei proceduri de bypass gastric, care micșorează chirurgical stomacul la o pungă mică care se conectează la intestinul subțire; celălalt grup a suferit gastrectomie laparoscopică cu mânecă, care îndepărtează aproximativ 80% din stomac, lăsând în urmă o porțiune îngustă, în formă de tub.

Grupul care a făcut bypass gastric a obținut rezultate de slăbire ușor mai bune decât procedura „cu mânecă”, dar ambele grupuri au văzut aceleași îmbunătățiri ale calității vieții după procedură.

În cei șapte ani care au urmat procedurii, persoanele care au avut procedura de mânecă au pierdut 47% din excesul de greutate, dar grupul de bypass gastric a pierdut puțin mai mult, în medie, 55% din excesul de greutate. Cercetătorii au descris diferența ca fiind „semnificativă statistic”, dar nu „relevantă din punct de vedere clinic”. Descoperirile ar putea merita luate în calcul înainte de a decide această intervenție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel