Tipurile de cancer pentru care rata de supraviețuire la adolescenți și adulți tineri s-a îmbunătățit. STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:
Cancer
Cancer

Ratele de supraviețuire la adolescenții și adulții tineri diagnosticați cu cancer au variat considerabil în funcție de tipul de cancer. Un nou studiu indică faptul că supraviețuirea pentru mai multe tipuri de cancer la acești pacienți s-a îmbunătățit în ultimii ani, dar unii pacienți diagnosticați cu tipuri comune de cancer prezintă încă îmbunătățiri de supraviețuire limitate. 

Pentru studiul care a fost publicat online în jurnalul CANCER (link direct studiu) și care a fost evaluat de experți de la Societatea Americană de Cancer, cercetătorii de la Institutul Național al Cancerului au analizat tendințele de supraviețuire legate de cancerele cu cele mai ridicate rate de mortalitate la adolescenți și adulți tineri.

Bazându-se pe informațiile din registrul de supraveghere a cancerului, epidemiologie și rezultate finale (SEER) și de la Centrul Național de Statistică a Sănătății, echipa s-a concentrat pe incidența, mortalitatea și ratele de supraviețuire pentru nouă tipuri de cancer, la pacienți diagnosticați în perioada 1975-2016. 

Prin examinarea ratelor de supraviețuire în timp în rândul adolescenților și adulților tineri cu cele mai letale forme de cancer, aceștia au reușit să identifice acele tipuri de cancer cu cea mai mare nevoie de cercetări în viitor.

Cercetătorii au descoperit îmbunătățiri semnificative ale supraviețuirii la 5 ani pentru pacienții tineri cu cancer la creier și alte tumori ale sistemului nervos, cancer de colon și rect, cancer pulmonar și bronșic, leucemie mielogenă acută și limfom non-Hodgkin. S-a constatat o îmbunătățire limitată sau deloc a supraviețuirii la cei cu cancer mamar feminin, cancer de col uterin, cancer ovarian și sarcoame osoase / articulare. Conform studiului:

- Pentru cancerul mamar feminin: supraviețuirea relativă de 5 ani a crescut din 1985 până în 2007, în timp ce mortalitatea a scăzut din 1986 până în 2012 și a crescut din 2012.

- Pentru cancerul de col uterin: supraviețuirea relativă la 5 ani a rămas constantă din 1975 până în 2011. A existat o rată de incidență în scădere și o rată de mortalitate unică după 2005.

- Pentru cancerul ovarian: supraviețuirea relativă la 5 ani a crescut ușor pe întreaga perioadă. Ratele de incidență și mortalitate au scăzut între 1993 și 1996.

- Pentru sarcoame osoase / articulare: supraviețuirea relativă de 5 ani a crescut între 1975 și 1989 înainte de a se stabiliza.

„Pe măsură ce colectarea datelor despre cancer în SEER se extinde în timp, incluzând mai mulți ani de diagnostic, suntem capabili să adunăm o parte mai mare a poveștii privind rata de supraviețuire în cancer pentru populația adolescentă și adultă tânără din Statele Unite”, a declarat autorul principal dr Denise Riedel Lewis. 
„Aceste rezultate vor contribui la reorientarea eforturilor noastre de cercetare asupra supraviețuirii cancerului la adolescenți și tineri”, a arătat cercetătoarea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel