Tiroidă: ce alimente te ajută și ce trebuie să eviți când ai afecțiuni ale tiroidei
Afecțiunile tiroidei pot fi influențate de alimentele pe care le consumăm. Un nutriționist vorbește despre ce alimente putem consuma și ce să evităm.
Nutriționistul Noemi Sofronie scrie despre alimentele ce sunt recomandate, dar și despre cele care trebuie evitate de către pacienții cu afecțiuni ale tiroidei:
„Cele mai frecvente afecțiuni ale tiroidei sunt hipotiroidismul și tiroidita autoimună Hashimoto.
Hipotiroidismul este o deficienţă a hormonilor tiroidieni şi apare atunci când glanda tiroidă nu produce suficienţi hormoni. Unul dintre rolurile acestor hormoni tiroidieni este de a controla felul în care organismul consumă energia, iar deficitul afectează întregul organism.
Tiroidita autoimună Hashimoto, cunoscută și sub numele de tiroidită limfocitară cronică, este o boală autoimună în care sistemul imunitar atacă glanda tiroida. Face parte din categoria bolilor autoimune.
Sarea
Tiroida are nevoie de Iod ca să funcționeze corespunzător. Iodul se găsește în sare, pește, produse lactate.
Vegetale cu frunze verzi
Spanacul, salata verde sunt surse grozave de Magnzeiu, un mineral esențial în funcționarea tiroidei. Simptomele deficitului de Magneziu sunt crampele musculare, oboseala, aritmii.
Nucile
Nucile, migdalele, nuca Caju și semințele de dovleac conțin Fier. Nucile Braziliene, pe lângă faptul că au Fier, conțin și Seleniu, un microelement esențial care menține sănătatea tiroidei.
Pește
Pestele, creveții de asemenea conțin Iod si vitamina D, vitamina D fiind și ea foarte importantă pentru tiroidă.
Varza Kale
Varza Kale este un superaliment, în cazul in care nu este consumat în exces și nu consumi suficient Iod, deoarece poate scădea abrobtia de Iod a organismului (la fel este și cu Brocolli, Varza, Conopoda, Varza de Brussel).
Soia
Consumul de soia nu este recomandat , deoarece poate scădea absorbția de Iod și conține fitoestrogeni (componente care mimează acțiunea hormonilor în organism). Unele chimicale care se găsesc în soia, prin contaminare, pot împiedica tiroida să producă hormoni.
Organele
Organele (ficat, rinichi, creier) conțin acid lipoic, care se găsește și sub forma de supliment alimentar. Dar consumate în exces, de asemenea pot să iți afecteze tiroida.
Glutenul
Glutenul este o proteínă care se găsește în grau, orz, ovăz, secara. Acesta nu este recomandat în tiroidita autoimună Hashimoto, deoarece produce o inflamație suplimentară in corp și scade imunitatea. Intoleranța la gluten se asociază frecvent cu tiroidita autoimuna, ambele fiind boli autoimune.
Zahărul și îndulcitorii
Zahărul și îndulcitorii sunt contraindicați în tiroidita autoimună, deoarece, la fel ca și glutenul, produc inflamație.”
-
-
-
Simptome care arată o problemă de inimă07.12.2025, 16:27
-
-
Infecție urinară: semne pe care corpul le transmite07.12.2025, 14:06
EXCLUSIV Postmenopauza, cea mai frecventă cauză a osteoporozei. Cătălin Codreanu: Vor fi tot mai mulți vârstnici cu probleme care devin dependenți de persoane tinere și active
Bacteria pe care 90% dintre oameni o au în corp fără să știe
De ce 90% dintre oameni au această bacterie în corp fără să știe. Cum e posibil ca doar 90% din oameni să o aibă. Ce se întâmplă cu restul de 10%.
Dieta săracă în carbohidrați, o alternativă la medicația pentru diabetul de tip 2. Beneficiile pentru sănătatea pancreatică
Testosteronul poate proteja împotriva diabetului de tip 2 la bărbații supraponderali sub 65 de ani. Ce spune cel mai recent studiu
Află mai multe despre studiul care prezintă cum nivelurile de testosteron pot influența riscul de diabet de tip 2 la bărbații supraponderali.
Un obicei comun din timpul nopții poate indica o boală gravă. Este un semnal de alarmă
Un obicei comun din timpul nopții poate indica o boală gravă. Este un semnal de alarmă.
Cele 6 alimente care îți scad glicemia. Sunt pline de fibre și pot reduce diabetul
Aceste 6 alimente sunt bogate în fibre, antioxidanți și nutrienți, îți scad glicemia și combat diabetul.
Trei alimente pe care un endocrinolog le evită. Sunt promovate ca fiind sănătoase, dar conțin substanțe nocive
EXCLUSIV Diferența între enterocolită și toxiinfecție alimentară. Simptome și tratament. Carmen Dorobăț: Antibioticul trebuie dat cu discernământ!
Cele mai bune alimente pentru echilibrul hormonal. Importanța unei diete echilibrate pentru sănătatea hormonală
De ce te îngrași la menopauză. Ce soluții există și ce rol joacă nivelul de estrogen
EXCLUSIV Ce se întâmplă cu toată mâncarea pe care o înghițim. Eliminăm tot ceea ce mâncăm? Detaliul pe care trebuie să îl știi despre digestia ta
EXCLUSIV Semnul de pe gât care trebuie să te trimită la endocrinolog. Dr. Roxana Novac explică: Simptomele sunt vaste
Acest semn care apare pe gât trebuie să te trimită la endocrinolog.
Când ar trebui administrate statinele pentru scăderea colesterolului. Ce este metoda PREVENT
Ce este glucoza și de ce este importantă pentru sănătatea noastră generală. Când echilibrul glucozei devine cheia prevenirii diabetului
Terapia hormonală în perimenopauză. Cum afectează vârsta biologică și care sunt riscurile de sănătate
Diferența între tremuratul ca răspuns fiziologic și semnal de alarmă. Cum recunoști simptomele ascunse din spatele frisoanelor
Cauzele pierderii inexplicabile în greutate: când devine îngrijorătoare. Când corpul tău îți trimite semnale prin kilogramele pierdute
Pierderea neintenționată în greutate poate ascunde afecțiuni medicale grave care necesită o atenție deosebită din partea medicului.
De ce este important să menții o greutate sănătoasă după menopauză. Adaptarea la schimbările naturale ale corpului
5 alimente care îți distrug flora intestinală. Le mănânci zilnic! Iată cu ce le poți înlocui
Două simptome cheie ale unei afecțiuni invizibile. Senzația de frig și creșterea în greutate, semnele principale. Diagnosticarea, dificilă
Legătura dintre nivelul estrogenului și sănătatea inimii la menopauză. Un punct critic pentru sistemul cardiovascular
Fața umflată: o problemă cu multiple cauze, inclusiv stresul. Răspunsul feței la dezechilibrele hormonale
EXCLUSIV Care este cea mai bună sare și ce boli previne. Dr. Roxana Novac: Are multe beneficii
Aceasta este cea mai bună sare. Poate preveni inclusiv anumite boli psihice.
