Toxiinfecțiile alimentare, pericolul la care suntem expuși. Pot fi fatale

Acordați o atenție sporită produselor pe care le achiziționați în perioada dinaintea sărbătorilor pascale.
Toxiinfecția alimentară se declanșează ca rezultat al consumului de alimente contaminate, alterate sau toxice, motiv pentru care se impune o mai mare atenție la produsele pe care le achizționați în această perioadă aglomerată.
Ce este toxiinfecția alimentară?
Toxiinfecția alimentară apare atunci când o persoană consumă alimente sau băuturi contaminate cu:
- bacterii;
- virusuri;
- paraziți;
- toxine;
- substanțe chimice;
- mucegaiuri.
Cele mai frecvente simptome includ indigestie, durere abdominală, greață, vărsături și diaree. Simptomele dispar, de regulă, după câteva zile, însă există cazuri în care toxiinfecția alimentară poate avea consecințe grave asupra sănătății, mai ales dacă vorbim de copiii mici sau de persoane cu o sănătate deja precară.
Care sunt cauzele toxiinfecțiilor alimentare
Cele mai multe tipuri de toxiinfecții alimentare pot fi cauzate de bacterii, paraziți sau virusuri. Acești agenți patogeni se pot găsi pe aproape toate alimentele pe care oamenii le consuma. Alimentele consumate crude sunt surse frecvente de indigestie sau toxiinfecție alimentară fiindcă nu trec printr-un proces de pregătire termică. Alimente precum carnea, ouăle și produsele lactate sunt frecvent contaminate.
De asemenea, există cazuri în care alimentele din consum intră in contact cu microorganismele din materiile fecale sau vomă, atunci când o persoană bolnavă nu se spală pe mâini înainte de a găti.
Cea mai frecventă cauză a toxiinfecțiilor alimentare este contaminarea cu bacterii:
- coli, în special E. coli producătoare de toxina Shiga;
- Listeria monocytogenes;
- Salmonella;
- Campylobacter;
- Clostridium botulinum;
- Staphylococcus aureus;
- Shigella;
- Vibrio vulnificus.
Persoanele care prezintă un risc mai mare de toxiinfecție alimentară sunt:
- Femeile gravide;
- Adulții cu vârsta de peste 65 de ani;
- Copiii care au vârsta mai mică de 5 ani;
- Persoanele care au un sistem imunitar slăbit din cauza cancerului, HIV sau a altor boli.
Care sunt complicațiile intoxicației alimentare
Deshidratare. Cea mai frecventă complicație a bolii alimentare, deshidratarea, poate fi fatală, dacă nu este tratată. Deshidratarea este deosebit de frecventă la copiii mici.
Avort spontan sau copil mort la naștere. Infecția cu Listeria este deosebit de periculoasă pentru copiii nenăscuți, deoarece bacteriile pot provoca leziuni neurologice și deces.
Afectarea rinichilor. E. coli poate duce la sindrom hemolitic uremic și insuficiență renală.
Artrita. Salmonella și campylobacter pot provoca artrită cronică și leziuni articulare.
Leziuni ale creierului. Unele bacterii sau virusuri pot provoca infecții ale creierului - meningită.
Deces. În cazurile severe, intoxicația alimentară poate fi fatală, în special pentru persoanele care se află în grupuri cu risc ridicat.
Diagnosticare și tratament
Diagnosticarea se face de către medicul specialist, pe baza simptomelor pe care le prezintă persoana. Medicul poate să recomande efectuarea unor teste și analize specifice, astfel încât să poată fi pus un diagnostic corect, în contextul în care o serie de alte boli pot produce parte dintre simptomele intoxicației alimentare.
În ceea ce privește tratamentul, acesta va fi stabilit de medic, în urma diagnosticului dat. În același timp, există câteva reguli pe care pacientul le poate urma pentru ameliorarea simptomelor, chiar la domiciliu: hidratarea, odihna, alimentația (introducerea în dietă a alimentelor solide până când diarea și vărsăturile au trecut, precum și alimente ușor de digerat, sărace în grăsimi).
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
Alimentele care ar putea preveni cancerul. Carnea, în prim-plan
Dieta care alimentează cancerul. E un trio periculos care duce la apariția cancerului
Această dietă alimentează cancerul. Afectează grav sănătatea intestinului. În plus, în combinație cu o bacterie are efecte catastrofale.
Vitamina B12, asociată cu prevenția pancreatitei acute
Această vitamină regenerează pancreasul în profunzime. Combate și o afecțiune digestivă gravă și frecvent întâlnită.
8 semne că ai probleme cu ficatul. Dacă pățești asta, ficatul tău suferă
Chiar dacă nu doare, ficatul îți transmite semnale atunci când ceva nu merge bine. De cele mai multe ori, oamenii ignoră aceste semne banale.
Combinația letală care îți distruge ficatul
Dezechilibrul intestinal, un posibil declanșator al stresului. Impactul problemelor intestinale asupra anxietății
Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.
Ce se întâmplă dacă iei pe termen lung medicamente pentru reflux acid. Dr. Silviu Constantinoiu: Se colonizează bacterian. Apare o metaplazie gastrică
Administrarea pe termen lung a medicamentelor pentru refluxul acid poate duce la cancer.
Alimentul care poate cauza gaze. Compusul care afectează digestia
Acest aliment sănătos poate provoca gaze. Îți afectează digestia și balonează.
Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
"Există și colonoscopie virtuală". Dr. Eduard Dănăilă: Se administrează aer. Colonul se vede aproape în totalitate
Un simplu test poate preveni unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer. "E mai puțină durere, mai puțin stres, mai puțină implicare emoțională".
Alimente și băuturi care pot crește riscul de cancer pancreatic și colorectal. Specialiștii, avertisment
Alimentele care cresc riscul de a face cel mai mortal tip de cancer. Le consumi aproape zilnic.
Statinele, efect în boala hepatică cronică. Ar putea fi utilizate împotriva cancerului hepatocelular și progresiei fibrozei hepatice
Statinele au un efect major asupra ficatului. Pot vindeca o boală gravă.
Trei semne de pe mână care îți arată că ai probleme cu ficatul. Indică o degradare severă
Aceste trei semne banale de pe mână îți arată că ai probleme grave cu ficatul. Indică o degradare severă a acestuia.
Statul îndelungat pe toaletă, asociat cu problemele de sănătate
Ce trebuie să știi despre statul pe toaletă. Riscurile mortale la care te expui.
Mircea Diaconu a avut cancer de pancreas, la fel ca Steve Jobs. Cine face cancer de pancreas, boala greu de diagnosticat
Mircea Diaconu și Steve Jobs au fost diagnosticați cu aceeași boală: cancerul de pancreas. Este una dintre cele mai agresive forme de cancer.
Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
Ficatul gras, boala care te macină în tăcere. Duce la ciroză, cancer hepatic. Se extinde în tot organismul
Alertă în patru destinații turistice. Virusul care ucide în tăcere și îți poate distruge ficatul
Patru semne ale cancerului pe care nu trebuie să le ignori. Sunt steagul roșu
Acestea sunt patru semne majore ale cancerului pentru care ar trebui să mergi la medic chiar dacă ești tânăr. Sunt steagul roșu.
Chisturile pancreatice, preocupare în gastroenterologie. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Se malignizează. Nu toate trebuie operate
Aceste chisturi se pot transforma în cancer. Sunt o amenințare reală.
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Reface flora intestinală
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Descoperirea care te va surprinde complet. Reface flora intestinală.