Tratament pentru leucemie, eficient împotriva unei tumori cerebrale. Ce spun cercetătorii

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Copil
Copil

Un tratamentu utilizat în leucemie la copii pare că este mai eficient în tratarea unei tumori cerebrale, arată ultimele studii ale cercetătorilor.

Un medicament utilizat pentru tratarea leucemiei mieloide cronice pare să fie mai eficient la oprirea unui tip de medulloblastom. Acesta este rezultatul unor teste făcute pe șoareci și arată un rezultat chiar mai bun decât tratamentele existente pentru tumora mortală a creierului pediatric, relatează o echipă multi-instituțională condusă de cercetătorii de la Școala de Farmacie și Științe Farmaceutice Skaggs la Universitatea din California San Diego.

Celulele canceroase, vizate de medicamentul utilizat în leucemie

În studiul publicat pe 20 septembrie 2019 în PLOS One, echipa a demonstrat modul în care utilizarea unui singur medicament - în acest caz nilotinib - vizează în mod specific celulele canceroase care au o activare anormală a unui sistem de comunicații celulare, denumit calea Hedgehog, prin intermediul a două mecanisme diferite, ceea ce îl face mai eficient și mai puțin toxic decât combinarea medicamentelor.

"Am descoperit o activitate necunoscută anterior a medicamentului nilotinib care ar putea fi exploatat pentru a trata o fracțiune mare de cazuri de medulloblastom, un tip de cancer la creier în copilărie", a declarat autorul principal Ruben Abagyan, doctor, profesor la Școala de Farmacie Skaggs. Deși sunt necesare mai multe cercetări, acest produs farmaceutic ar putea fi utilizat pentru mai multe tipuri de cancer cu o cale de semnalizare a celulelor hiperactive.

Câteva tipuri de carcinom bazocelular, leucemie mieloidă, rabdomiosarcom, adenocarcinom pancreatic, glioblastom și o treime din cazurile de medulloblastom au o afectare a căii de semnalizare Hedgehog - un sistem celular cheie care reglează dezvoltarea embrionară și regenerarea țesuturilor adulte. Ca urmare a acestei deficiențe, celulele canceroase supraproduc un receptor de suprafață celulară numit Smoothened. Abagyan a spus că malignitățile cu această anomalie reprezintă un sfert din totalul deceselor provocate de cancer.

Medicamentul reduce creștera tumorii 

"Doar o parte din pacientii cu acest subtip de medulloblastom raspund bine la terapiile actuale care vizeaza doar Smoothened", a spus Abagyan. "Știind că degradarea căii de semnalizare Hedgehog este importantă pentru menținerea celulelor stem canceroase și că joacă un rol critic în mai multe tipuri de cancer, am dorit să găsim un singur medicament care să inhibe această cale pe lângă alte câteva activități esențiale anti-cancer.“

În studiu, Abagyan și echipa au descoperit că șoarecii purtători de tumori cu medulloblastom uman au sesizat o reducere a creșterii tumorilor redusă și nu a apărut rezistență la medicamente. Nilotinib inhibă simultan Smoothened și câteva proteine kinaze critice pentru creșterea tumorii.

Nilotinib este deja o terapie omologată a Administrației Alimentelor și Medicamentelor din SUA pentru leucemia mieloidă cronică cu profil de siguranță, ceea ce o face un candidat terapeutic bun singur sau în combinație cu chirurgia, radioterapia și chimioterapia, au scris autorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel