Histamina, legătura cu intoleranța și alergiile alimentare, explicate de un medic
Histamina, asociată cu alergiile, este explicată pe înțelesul tuturor de un medic nutriționist. Ce se întâmplă în organism atunci când e prea multă sau unde se găsește, medicul a...
Oricine a avut măcar o dată în viață o alergie știe că pentru a scăpa de neplăcutele senzații are nevoie de un medicament antihistaminic. Însă cum alergiile au devenit extrem de comune, în special la copii, și „folclorul” despre această afecțiune a început să „înflorească”.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a postat pe rețeaua de socializare o explicație privitor la ce anume înseamnă histamina. Ea a arătat că explicațiile au fost făcute într-o emisiune pe tema alergiilor, unde a constatat că foarte multe informații care circulă în spațiul public sunt nereale, motiv pentru care a decis să facă publice mai multe explicații pe această temă.
În cadrul emisiunii a fost vehiculată afirmația conform căreia „pâinea și produsele de patiserie congelate, datorită depozitării îndelungate, au un conținut crescut de histamină, ca urmare pot declanșa intoleranțe alimentare”.
După ce a negat această afirmație, medicul a continuat: „Pentru liniștea mea, trebuie să lămuresc povestea histaminei”, apoi a publicat un text în care răspunde la cele mai frecvente întrebări pe tema histaminei.
Ce e histamina?
O moleculă prezentă la toate animalele și produsă natural în mai multe organe: peretele gastric (stomac), neuronii din creier, globulele albe din sânge, dar care se găsește și în plămâni și în ficat.
Ce rol are histamina?
Este un neuromediator implicat în fenomenele inflamatorii și alergice, e responsabilă de răspunsul imun, determină constricția bronșiilor, vasodilatație la nivelul pielii, secreție acidă în stomac și stare de trezire în creier.
Există histamină în alimente?
Da, înafară de histamina produsă de organism, toate alimentele fermentate conțin cantități variabile de histamină: brânzeturile, peștele marinat/afumat, murăturile, ciocolata, vinul și berea, drojdia, borșul.
Există intoleranță la histamină?
În mod normal histamina e distrusă de enzima numită diaminoxidază. Dacă această enzimă e deficitară sau în cazul unui aport alimentar crescut de produse fermentate, poate crește nivelul histaminei în sânge.
Ce se întâmplă când există histamină în exces?
Apare o reacție de pseudo-alergie alimentară manifestată cu înroșire a feței/pielii, dureri de cap, inflamația mucoasei nazale, greață, durere de stomac, diaree, erupții cutanate, mâncărimi, bufeuri de căldură, palpitații etc. De precizat că aceste simptome au intensitate variabilă și dispar de la sine în câteva ore. Sunt rare cazurile în care este nevoie de tratament antihistaminic (antialergic).
De subliniat faptul că intoleranța la histamină este preponderent o afecțiune genetică (deficit de enzimă diaminoxidază), factorul alimentar fiind incriminat rareori și atunci în asociere cu alți factori declanșatori: efort fizic extrem, stres emoțional, fluctuații hormonale (femeile înainte de ciclul menstrual), boli infecțioase, anumite medicamente etc.
Intoleranțele și alergiile alimentare sunt mediate de histamină, dar țin de funcționarea sistemului imun, NU de alimentele consumate! Histamina o secretă și o metabolizează organismul așa cum știe/vrea el, iar aportul alimentar are o importanță minoră- ca și în cazul colesterolului, care e sintetizat de ficat, indiferent dacă mănânci iarbă sau ouă
Cât despre pâinea congelată și conținutul ei de histamină nu văd legătura, oricât aș încerca. Ba mai mult, frigul blochează activitatea bacteriilor din drojdie/maia, deci aș putea spune că e exact pe dos. Îndrăznesc să sugerez domnului doctor să evite pe viitor să facă astfel de afirmații- nu otrăviți pâinea românilor, e tot ce le-a rămas!
-
-
-
Ce este ambliopia. Simptomele care anunță o problemă de vedere gravă10.12.2025, 18:06
-
Deficit de zinc: cum îl recunoști, semne și cauze10.12.2025, 17:48
-
Cinci lucruri pe care să le cumperi pentru a fi mai fericit. Lecția miliardarului Warren Buffett
Warren Buffett - lecțiile unui miliardar despre adevărata fericire. Cele 5 lucruri pe care trebuie să le cumperi ca să fii fericit.
De ce să nu porți șlapi la piscină. Detaliul care te va pune pe gânduri
Spitalul Sfântul Sava, liderul recuperării medicale complete din România
De ce să nu mai ții periuța de dinți lângă chiuvetă
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
Ai fiert greșit ouăle. Cum se fierb, de fapt, pentru a le curăța ușor
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
Pune o lumânare în congelator. Motivul e genial!
Oțetul, aliatul tău pentru picioare fine, hidratate și fără miros neplăcut
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!
Trucul simplu pentru a avea călcâie fine. Dermatologii confirmă
Ce înseamnă când apar păianjeni în casă
Ai curaj să te speli pe dinți într-un picior? Poți urca scările cu un sac de cartofi? Uite de ce trebuie să încerci
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
Cât de des trebuie să speli lenjeria de pat, de fapt? Răspunsul te va surprinde
5 motive să NU mai stai cu laptopul pe picioare. Numărul 2 te va uimi
Trucul genial care face rujul să reziste ore întregi. Pudra translucidă, secretul make-up artiștilor
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
În cât timp se vindecă o vânătaie și cum o tratezi corect
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care îl vei adora
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care nu ți l-a spus nimeni până acum și pe care trebuie să îl încerci.
Știința spune să folosiți ventilatoarele până când temperatura este de 27°C. Trucul simplu care scade factura la curent
Australienii au descoperit TRUCUL genial care îți scade factura la curent cu până la 90% vara!
