Histamina, legătura cu intoleranța și alergiile alimentare, explicate de un medic

Adisa Codruț |
Data publicării:
Histamina
Histamina

Histamina, asociată cu alergiile, este explicată pe înțelesul tuturor de un medic nutriționist. Ce se întâmplă în organism atunci când e prea multă sau unde se găsește, medicul a răsopuns la toate aceste întrebări.

Oricine a avut măcar o dată în viață o alergie știe că pentru a scăpa de neplăcutele senzații are nevoie de un medicament antihistaminic. Însă cum alergiile au devenit extrem de comune, în special la copii, și „folclorul” despre această afecțiune a început să „înflorească”.

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a postat pe rețeaua de socializare o explicație privitor la ce anume înseamnă histamina. Ea a arătat că explicațiile au fost făcute într-o emisiune pe tema alergiilor, unde a constatat că foarte multe informații care circulă în spațiul public sunt nereale, motiv pentru care a decis să facă publice mai multe explicații pe această temă.

În cadrul emisiunii a fost vehiculată afirmația conform căreia „pâinea și produsele de patiserie congelate, datorită depozitării îndelungate, au un conținut crescut de histamină, ca urmare pot declanșa intoleranțe alimentare”.

După ce a negat această afirmație, medicul a continuat: „Pentru liniștea mea, trebuie să lămuresc povestea histaminei”, apoi a publicat un text în care răspunde la cele mai frecvente întrebări pe tema histaminei.

Ce e histamina?

O moleculă prezentă la toate animalele și produsă natural în mai multe organe: peretele gastric (stomac), neuronii din creier, globulele albe din sânge, dar care se găsește și în plămâni și în ficat.

Ce rol are histamina?

Este un neuromediator implicat în fenomenele inflamatorii și alergice, e responsabilă de răspunsul imun, determină constricția bronșiilor, vasodilatație la nivelul pielii, secreție acidă în stomac și stare de trezire în creier.

Există histamină în alimente?

Da, înafară de histamina produsă de organism, toate alimentele fermentate conțin cantități variabile de histamină: brânzeturile, peștele marinat/afumat, murăturile, ciocolata, vinul și berea, drojdia, borșul.

Există intoleranță la histamină?

În mod normal histamina e distrusă de enzima numită diaminoxidază. Dacă această enzimă e deficitară sau în cazul unui aport alimentar crescut de produse fermentate, poate crește nivelul histaminei în sânge.

Ce se întâmplă când există histamină în exces?

Apare o reacție de pseudo-alergie alimentară manifestată cu înroșire a feței/pielii, dureri de cap, inflamația mucoasei nazale, greață, durere de stomac, diaree, erupții cutanate, mâncărimi, bufeuri de căldură, palpitații etc. De precizat că aceste simptome au intensitate variabilă și dispar de la sine în câteva ore. Sunt rare cazurile în care este nevoie de tratament antihistaminic (antialergic).

De subliniat faptul că intoleranța la histamină este preponderent o afecțiune genetică (deficit de enzimă diaminoxidază), factorul alimentar fiind incriminat rareori și atunci în asociere cu alți factori declanșatori: efort fizic extrem, stres emoțional, fluctuații hormonale (femeile înainte de ciclul menstrual), boli infecțioase, anumite medicamente etc.

Intoleranțele și alergiile alimentare sunt mediate de histamină, dar țin de funcționarea sistemului imun, NU de alimentele consumate! Histamina o secretă și o metabolizează organismul așa cum știe/vrea el, iar aportul alimentar are o importanță minoră- ca și în cazul colesterolului, care e sintetizat de ficat, indiferent dacă mănânci iarbă sau ouă

Cât despre pâinea congelată și conținutul ei de histamină nu văd legătura, oricât aș încerca. Ba mai mult, frigul blochează activitatea bacteriilor din drojdie/maia, deci aș putea spune că e exact pe dos. Îndrăznesc să sugerez domnului doctor să evite pe viitor să facă astfel de afirmații- nu otrăviți pâinea românilor, e tot ce le-a rămas!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel