Tratamentul pentru depresie care modifică structura creierului. Descoperirea care i-a surprins pe cercetători

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Tratamentul pentru depresie care modifică structura creierului. Descoperirea care i-a surprins pe cercetători - Foto: Freepick
Tratamentul pentru depresie care modifică structura creierului. Descoperirea care i-a surprins pe cercetători - Foto: Freepick

Tratamentul pentru depresie modifică însăși structura creierului. Rezultatele care i-au surprins pe oamenii de știință.

Decenii de întărire a conexiunilor neuronale pot face creierul adult să fie încăpățânat și rezistent la schimbări rapide. În cazul în care structura creierului nostru ne prinde în cicluri de stări și gânduri sumbre, tulburări precum depresia cronică pot fi extrem de greu de eliminat.

Potrivit unor noi cercetări, la unii pacienți cu tulburare depresivă majoră (MDD), creierul lor poate fi "reconectat" în câteva săptămâni, dacă beneficiază de un tratament adecvat.

Antidepresivele, terapia comportamentală și terapia electroconvulsivă nu funcționează pentru toți cei care suferă de MDD, dar oamenii de știință din Germania susțin că aceste tratamente au puterea de a schimba structurile creierului. Cât timp durează aceste schimbări rămâne de stabilit.

Persoanele care se confruntă cu MDD au adesea probleme de reglare a emoțiilor negative și a răspunsurilor lor fiziologice la stres. În astfel de condiții grele, bucurându-se chiar și de cele mai plăcute activități din viață se pot simți împovărătoare.

În trecut, studiile de imagistică cerebrală au constatat că depresia gravă este asociată cu modificări ale volumului materiei cenușii (formată din corpurile neuronale) și al materiei albe (formată din fibre nervoase). De asemenea, este asociată cu creșteri ale activității amigdalei, care influențează experiențele emoționale; contracția hipocampusului, care joacă un rol important în învățarea și memoria pe termen lung; și contracția ganglionilor bazali, care ajută la procesarea emoțiilor.

Pe de altă parte, MDD-ul rezistent la tratament este marcat de modificări la nivelul ganglionilor bazali și al lobului care procesează informațiile senzoriale.

Dacă există într-adevăr o legătură puternică între structura creierului uman și funcția depresiei, aceasta ar putea contribui serios la îmbunătățirea diagnosticului și a tratamentului.

Astăzi, însă, cercetătorii nu sunt de acord dacă această legătură este suficient de consistentă sau de solidă pentru a se baza pe ea.

Cercetătorii din Germania cred că este.

VEZI ȘI: Obiceiul care ne prelungește viața cu câțiva ani, ne scapă de stres și Alzheimer și ajută la somn. Mulți au renunțat să mai facă asta

Rezultatele care i-au surprins pe cercetători. Tratamentul pentru depresie modifică însăși structura creierului

 

Noul lor studiu a fost prezentat în cadrul celei de-a 35-a ediții anuale a Colegiului European de Neuropsihofarmacologie de la Viena. Constatările sugerează că unele dintre caracteristicile structurale ale creierului găsite la pacienții cu MDD au fost atenuate atunci când tratamentul antidepresiv a avut succes.

Înainte de a primi tratament pentru depresie, 109 pacienți cu MDD și-au scanat creierul cu ajutorul unui aparat de imagistică prin rezonanță magnetică (RMN). Apoi, pacienții au fost tratați fie cu terapie electroconvulsivă, fie cu terapie psihologică, fie cu medicamente antidepresive, fie cu o combinație a tuturor terapiilor.

La șase săptămâni după prima scanare RMN, pacienților li s-a scanat din nou creierul. Rezultatele "înainte și după" au fost apoi comparate cu creierele a 55 de participanți sănătoși.

În cele din urmă, autorii au constatat că pacienții cu cele mai mari îmbunătățiri ale simptomelor au prezentat și cele mai multe modificări structurale ale creierului. După șase săptămâni, conectivitatea dintre neuronii din anumite părți ale creierului lor crescuse, iar aceste efecte au fost independente de alegerea tratamentului.

"Am fost surprinși de viteza de răspuns. Nu avem o explicație cu privire la modul în care au loc aceste schimbări sau de ce ar trebui să se întâmple cu forme atât de diferite de tratament", spune psihiatrul Jonathan Repple de la Universitatea din Frankfurt, arată Science Alert.

Studiile controlate randomizate au arătat că terapia electroconvulsivă, terapia cognitiv-comportamentală și antidepresivele pot îmbunătăți semnificativ simptomele depresive, dar este mult mai greu să se facă legătura între această îmbunătățire și schimbările structurale din creier.

ECT pare a fi cel mai eficient și rapid tratament dintre toate, deși vine cu mai multe efecte secundare

VEZI ȘI: 10 sfaturi să reduci risipa alimentară în vreme de criză. Jamie Oliver: E vorba de bani aruncați. Cine își poate permite asta? Fiți atenți la ouăle de găină!

ECT pare a fi cel mai eficient și rapid tratament dintre toate, deși vine cu mai multe efecte secundare, iar oamenii de știință încă încearcă să descopere cel mai de succes regim.

ECT funcționează prin trecerea unui curent electric prin creierul unui pacient în timp ce acesta se află sub anestezie generală, iar în studiile pe șoareci, terapia pare să îmbunătățească comunicarea dintre neuronii din anumite părți ale creierului. De fapt, cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins au descoperit recent noi celule cerebrale care se dezvoltă în hipocampul șoarecilor tratați cu ECT.

Studiile efectuate în rândul oamenilor au găsit rezultate similare. În 2015, de exemplu, s-a constatat că ECT "modelează" structurile cerebrale ale unor pacienți cu MDD, remodelând conexiunile neuronale din amigdala și hipocampul acestora.

Medicamentele antidepresive, între timp, sunt asociate cu plasticitatea neuronală în hipocampus și cortexul prefrontal, iar TCC este asociată cu o activare cerebrală modificată în cortexul prefrontal și precuneus, care este legat de imaginile mentale și de memorie.

În ciuda faptului că sunt bazate pe dovezi, aceste tratamente pentru depresie nu sunt întotdeauna la fel de eficiente și nici nu au ca rezultat niveluri consistente de modificări structurale ale creierului.

Creierul este o structură incredibil de complexă, iar emoțiile umane sunt la rândul lor destul de complexe. A pune cele două laolaltă este o muncă incredibil de dificilă, dar acest lucru nu i-a împiedicat pe oamenii de știință precum Repple să încerce.

Psihiatrul Eric Ruhe, care nu a fost implicat în studiul actual, îi felicită pe Repple și pe colegii săi pentru dificultatea celei mai recente lucrări a lor.

El spune că studiul trebuie încă replicat pe eșantioane independente, dar că rezultatele "se aliniază foarte mult cu convingerea noastră actuală că creierul are o flexibilitate mult mai mare în ceea ce privește adaptarea în timp (chiar și scurt) decât se credea anterior".

"Acest lucru înseamnă că structura creierului pacienților cu depresie clinică gravă nu este atât de fixă pe cât credeam și că putem îmbunătăți structura creierului într-un interval de timp scurt, în jur de 6 săptămâni. Acest lucru le dă speranță pacienților care cred că nimic nu se poate schimba și că trebuie să trăiască cu o boală pentru totdeauna, deoarece aceasta este fixată în piatră în creierul lor", explică Ruhe.

Lucrarea a fost prezentată în cadrul celei de-a 35-a ediții anuale a Colegiului European de Neuropsihofarmacologie de la Viena.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel